JK Val iz Šibenika organizirao je trodnevnu regatu klase Optimist koja je bila ograničena samo na najmlađe jedriličare i imala je predznak Prvenstva Hrvatske. Jedrili su samo mlađi od 12 godina, a skupilo ih se 71 s cijelog Jadrana.

Vremenski uvjeti u Šibeniku ih nisu baš mazili, jer se jedrilo samo u petak. Subota i nedjelja su protekli samo u kupanju i zabavljanju ispred kluba jer je puhalo vrlo jako, a na udare i olujno jugo.

U petak je flote izašla na more oko 13 sati, a jedrilo se po laganom jugozapadnjaku. S obzirom da se jedrilo u Šibenskoj luci polje je bilo relativno kratko, ali s druge strane vjetar je bio lagan i trajanje jedrenja je bilo baš kako treba. Ukupno su se odjedrila dva plova, odnosno maksimalan broj predviđen za jedan dan u Oglasu regate.

Malene nade hrvatskog jedrenja su bile poprilično disciplinirane na startu i samo četiri UFD-a su zapisana na ploči istaknutoj na brodu Regatnog odbora. Sve četiri kazne bile u u prvom plovu, a u drugom više toga nije bilo jer kako je prognoza nekoliko dana ranije najavljivala jako jugo za vikend, treneri su sigurno savjetovali svojim natjecateljima veću opreznost na startu drugog plova s obzirom da je s takvim razvojem vremenske situacije svaki bod osvojen u petak bio vrlo važan.

Po pitanju bodova na prvom i drugom mjestu s jednakim brojem bodova, kraj dana su dočekali Ema Grabar i Bepo Duplančić. Bepo je bio konstantan i u oba plova je osvojio drugo mjesto, ali Emina pobjeda u prvom plovu osigurala joj je vodeću poziciju unatoč trećem mjestu u drugom plovu. U tom jedrenju najbrži je bio Emin klupski kolega Marko Puljiz, ali bolje od trećeg mjesta nije mogao, jer mu je 7. mjesto u prvom plovu donijelo dosta kaznenih bodova u odnosu na spomenuti dvojac.

Subota je od samog početka bila u znaku vedrog juga koje je konstantno puhalo preko 20 čvorova, a za kategoriju U12 preporuka VZN-a je da ne jedre po vjetru preko 16 čvorova. U jednom trenu je na kratko vjetar oslabio na oko 15 čvorova, ali ubrzo se pokazalo da je u pitanju bio kratki smiraj jer je vjetar otišao malo u desno. Nakon tog prijelaza ponovno je pojačao na prethodne brzine pa je RO morao zaključiti druženje za taj dan. 

Da ne bi sve propalo pobrinuli su se domaćini koji su u dogovoru s Nacionalnim parkom Krka osigurali svim sudionicima besplatan ulazak u park i njegov obilazak. Mnogim mališanima je to bio prvi kontakt s krškom ljepoticom i sigurno će im ostati u lijepom sjećanju. Ali i onima koji su odlučili ostati u Šibeniku nije bilo dosadno jer su se klinci pobrinuli da im dan ipak prođe u smijehu i veselju.

Nedjelja je za razliku od subote bila oblačna i dosta vjetrovitija. Jedino kratko zatišje bilo je ujutro oko 11 sati, ali jugo se ubrzo vraća u turbo mod i RO u 14 sati proglašava ovo Prvenstvo Hrvatske završenim.

Rezultati po kojima su se podijelile nagrade su bili oni od petka, a na vrhu ljestvice bila su imena od kojih se i očekivalo da će biti glavni akteri raspleta.

U generalnom poretku mjesto na postolju su osvojili:

  1. Ema Grabar - JK Uljanik, Pula

  2. Bepo Duplančić - JK Zenta, Split

  3. Marko Puljiz - JK Uljanik, Pula

U konkurenciji djevojčica raspored je bio slijedeći:

  1. Ema Grabar - JK Uljanik, Pula

  2. Marta Lolić - JK Split, Split

  3. Dora Samaržija - JK Sv.Nikola, Zagreb

A što se tiče dječaka zlato, srebro i broncu osvojili su:

  1. Bepo Duplančić - JK Zenta, Split

  2. Marko Puljiz - JK Uljanik, Pula

  3. Toma Smirčić, JK Split, Split


Treba spomenuti i da je u petak navečer u Šibeniku bilo otvaranje Festivala svjetla koji organizira član JK Val, Zoran Lučić. Svečanost je već tradicionalno održana na moru, gdje su izvođačima koji su bili na pontonu ispred rive, kulisu već tradicionalno radile prigodno osvijetljene jedrilice iz Šibenskog jedriličarskog kluba.

 

Back To Top