Nakon što su u Dubrovniku i Splitu trening lige postale nezaobilazni zimski jedriličarski programi, u istom smjeru krenuli su i jedriličari iz Pule koji su pod okriljem JK Uljanik pokrenuli JKU Stratos trening ligu. Do sada su se odjedrile dvije trening regate i jedna službena bodovna nakon koje će se jedriti po jedno kolo svaki mjesec do ožujka.

Termin prve trening regate bio je u nedjelju 25. listopada. Prva iduća je na rasporedu 15. studenog, a ostale se planiraju jedriti u razmacima od mjesec dana... 13. prosinca, 17. siječnja, 14. veljače i 14. ožujka. Na osnovu skupljenih bodova osam najboljih posada jedrit će na velikom finalu koje se planira 28. ožujka 2021.

Svoj naziv liga je dobila po jedrilicama na kojima se jedri. Riječ je o klupskim dvosjedima Laser Stratos, pa je samim tim lako za pretpostaviti da će se posade puno lakše okupiti nego za jedrenje na jedrilicama na kojima je potrebno brojnije ljudstvo. Najbolji primjer je bilo već odjedreno, prvo, kolo, na kojem je nastupilo 12 ekipa.

Regatno polje bilo je smješteno u Verudeli ispred hotela Park Plaza Histria, čija terasa je iskorištena za čekanje na svoj red za jedrenje i kao izvrsna pozicija s koje su svi zainteresirani imali dobar pogled na zbivanja na moru.

Foto: JK Uljanik

12 ekipa okupljenih na prvom kolu JKU Stratos lige na početku je bilo podijeljeno u četiri skupine po tri posade. Po dvije najbolje posade iz svake skupine išle su direktno u polufinale, a trećeplasirani su dobili drugu šansu u repasažu.

Po dvije od četiri posade u svakom polufinalu išle su direktno u finale, dok su se trećeplasirani i četveroplasirani iz polufinala zajedno s posadama iz prvog repasaža dalje probijali u različitim kombinacijama za plasmane od 5. do 12. mjesta. Sustav repasaža nije baš jednostavan na prvi pogled, ali Regatni odbor sve je imao pod kontrolom i dobila se finalna ljestvica koju možete pronaći na ovom linku.

Više o sustavu i cijeloj ideji popričali smo s idejnom pokretačicom, Petrom Klibom:

Klub je u vlasništvu četiri jedrilice i s njima smo odjedrili dosadašnje regate, a već od idućeg kola vjerjatno ćemo na raspolaganju imati i Stratose u vlasništvu Kineziološkog fakulteta iz Zagreba, pa ćemo regate raditi s flotom od deset jednakih jedrilica.
S obzirom da klub raspolaže s četiri jedrilice pripremila sam pairing liste koje omogućavaju da u svakom kolu jedri do 16 posada, ali sad s ovolikom flotom puno veće su mogućnosti, a to je važno jer interes je stvarno velik. Mislim, nema više potrebe da se okupljaju velike posade, da se pripremaju brodovi, oprema... ovako sve dobiju spremno i samo su po dvoje u posadi tako da samo trebaju zajedriti. Organizacija s natjecateljske strane je puno jednostavnija. Također imamo i organiziranu hranu, dok čekaju mogu pričati i komentirati tuđa jedrenja, navijati...
Inače taj limit od 16 posada za ovo kolo napravili smo jer je na prva dva eventa bilo po 32 posade koje su onda vrlo malo jedrile.
To je bilo stvarno lijepo, jer jedrili su svi... i iskusni i totalni početnici. Npr. dijete iz Optimista dovede sa sobom mamu i takve kombinacije, pa onda klinci viču na mamu i tatu, stvarno je bilo super :)
A starija i iskusnija ekipa se stvarno zagrijala i već tada su se počele formirati posade.
Onda smo sad na ovom kolu imali i studente... baš se neki dobar đir zavrtio oko toga!

Petra Kliba, JK Uljanik

Vremenski uvjeti na listopadskom kolu su bili stvarno ugodni. Sunčan dan s 15-20 čvorova zapadnjaka na otvorenom moru, odnosno 10-12 čvorova ispred hotela.

Start regate je bio ujutro u 10 sati i jedrilo se bez prestanka do 14:30. Polje je bilo kratki štap koji se morao obići dva puta, a prosječno trajanje plova bilo je desetak minuta.

Bodovi skupljeni u svakom kolu vezivat će se za kormilare, tako da teoretski u svakom kolu pojedini kormilar može imati različite flokiste. Ali na kraju, u ožujku, organizatori će dodijeliti nagradu i za najboljeg flokistu! Također će biti nagrađena i najbolja kormilarka. Treba napomenuti da je bodovanje krenulo od ovog kola, a rezultati s regata iz lipnja i rujna ne ulaze na rang ljestvicu.

Foto galeriju prvog kola JKU Stratos lige možete pronaći na ovom linku

Naslovna foto: JK Uljanik

 

Back To Top