Druga kvalifikacijska regata regije sjever odjedrila se na Malom Lošinju od 3. do 5. studenog. Organizatori su bili članovi JK Jugo.

Uvjeti za jedrenje bili su slični onima koji su vladali na cijelom Jadranu tog vikenda, a drugim riječima, nije bilo baš za jedrenje... ili je bilo prejako ili preslabo, tako da je Regatni odbor morao uložiti mnogo truda da realizira minimalni program i da većina zadovoljna vrati se svojim domovima.

Na regatu se prijavila 95 natjecatelja iz svih Kvarnerskih i Istarskih klubova, a u tri održana plova zajedrilo ih je 87.

U tjednu pred regatu imali smo organiziran jedriličarski kamp, a u organizaciji kojeg smo sudjelovali s Jedriličarskim savezom Primorsko Goranske županije. Započeo je u subotu 29. listopada i trajao je do srijede - Svih Svetih i bi oje organiziran za klase Optimist, ILCA 4 i ILCA 6. Na njemu je sudjelovalo preko šezdeset barkica i imali su šarene uvjete... od bonace do previše juga. Radila se teroija, radilo se na moru... bili su u uvali Čikat i na otvorenom moru i to sve je bilo super.
A što se tiče regate, prognoza nam je stvarno bila loša, pogotovo za petak i nedjelju.
U petak je jugozapdanjak  stvarno bio prejak i shodno tome prebacili smo cijelu logistiku u Lošinjsku uvalu, u kamp Poljana.
Međutim, tu postoji jedan problem, a to je da se polje može postaviti jedino i isključivo ako je pravo jugo, jer tada puše duž uvale i ima mjesta za napraviti polje.
To se nažalost uz sve naše napore nije ostvarilo, jer je jugozapadnjak bio prejak.
A u subotu nas je dočekala velika bonaca. Tada smo tražili sve mogućnosti, da napravimo regatu unutra, a i da odemo vani.
Iza podne ponovno je zapuhalo s jugozapada, odnosno s tramontane, pa je okrenulo na jugozapadnjak i onda smo na vrijeme reagirali i izvukli cijelu flotu vani. Nakon 20 minuta od kad je zapuhalo polje je bilo spremno i već smo dali start.
Puhalo je od 10 do 14-15 čvorova i uspjeli smo napraviti tri plova. Moram reći da je ostalo i dosta vala od dana ranije. To je za najmlađe bio velik problem, ali zato su oni malo stariji i bolji stvarno uživali.
Kad smo se vratili na kopno i analizirali sve prognoze koje su ponovno najavljivale jaki jugozapadnjak, u dogovoru s trenerima odlučili smo da u nedjelju nećemo jedriti. Najavljivalo se i do 45 čvorova!
Na kraju je u nedjelju, nakon 13 sati bilo stvarno lijepo vrijeme, ali ostao je veliki val uz vjetar iz svih smjerova, tako da bi se po takvim uvjetima teško napravio iti jedan plov.

Vedran Kabalin, JK Jugo
Foto: Vedran Kabalin

Na ovoj regati djevojčice su imale glavne uloge i čak tri su završile među najboljih pet, a na postolju generalnog plasmana završile su dvije.

Najbolja je bila Vita Erceg iz JK Opatija koja je drugoplasiranog Bornu Mohača iz JD Val nadmašila za 12 bodova i njegovu klupsku kolegicu Lauru Čugalj na trećem mjestu za 14 bodova.

Vita je odjedrila najstabilnije i ulazila u cilj kao 2., 3. i 1. dok su ostali malo više oscilirali. Možda je tu najbolji primjer još jedna Opatijka, Alexandra Ivanova koja je pobijedila u drugom plovu, ali je zato u prvom i trećem bila 19. i 16.

Definitivno je veliki val ostavio svoj pečat, a što je i logično s obzirom da u nas jedrenja po tako velikom valu nije baš uobičajeno i nekim klincima je potrebno manje a nekima više vremena da se adaptiraju i prilagode drastično drugačijim uvjetim ajedrenja.

Kompletne rezultate regate možete pronaći na ovom linku.

Naslovna foto: Vedran Kabalin

 

Back To Top