Jedriličarski klub Mornar iz Splita bio je od 3. do 5. studenog domaćin Prvenstva Hrvatske za klasu Zvijezda. Nastupilo je sedam posada, a ukupno su odjedrena tri plova.

Malobrojna Hrvatska flota okupila se kod službenog domaćina Svjetskog prvenstva ove klase za 2025. godinu. Nažalost odaziv nije bio veći, ali to je trenutna stvarnost ove flote kod nas. Sudionicima je najviše bilo žao što su ga ponovno propustili naši olimpijci iz Rijeke i neplanirano posada Mišura & Barač, ali u planu je još nekoliko evenata do Svjetskog prvenstva pa svi imaju šansu za popravni.

S druge strane veseli što su nastupile i tri nove posade, a pogotovo što je posada Toma Stipanović & Mario Lulić ponovila dobar nastup kao na svojoj premijeri koja je bila na nedavnom Europskom prvenstvu u Italiji.

Uvjeti za jedrenje nisu bili baš reprezentativni. U petak se nije uspio odjedriti niti jedan plov. U subotu su se uspjela odjedriti dva, a u nedjelju još samo jedan.

Subotnji uvjeti bili su lagani do umjereni. Jedrilo se s vanjske strane Čiova, brzina vjetra bila je od 4 do 8 čvorova, a smjerovi od maestrala i tramontane.

U nedjelju smo morali čekati da lebićada oslabi i na kraju smo imali lijepi maestralić od desetak čvorova. Bilo je i 12 u jednom trenu, a onda je krenulo polako slabiti, ali bilo je dovoljno da se odradi jedna lijepa regata.
Ja i Tudor smo vodili od početka, Mate nas je polako sustizao, ali na kraju smo iskontrolirali regatu i na kraju ponovno ušli u cilj prvi, a oni drugi.
Stvarno sam zadovoljna što nas se ovoliko okupilo nakon dugo vremena. Šteta što Marin i Gigo (Mišura i Barač, op.a.) nisu bili s nama, ali Gigo je slomio prst još na Mrduji, tako da je u gipsu pa nisu mogli doći.
S druge strane može se primijetiti da se klasa malo probudila... nije to neki veliki pomak, ali nadam se da će do SP taj broj još dodatno narasti.

Tonči Stipanović, JK Mornar

Što se tiče Svjetskog prvenstva, ono što se za sad zna je da će se jedriti u drugom mjesecu rujna 2025. i da će se najvjerojatnije postaviti limit na 100 posada. Po trenutnim najavama očekuje se nastup svih najboljih posada iz Amerika i Europe, dok je na drugim kontinentima ova klasa malo manje zastupljena.

A što se tiče rezultata PH njih možete pronaći na ovom linku.

 

Back To Top