Turneja hrvatskih posada u klasi Flying Dutchman po srednjeeuropskim državnim prvenstvima, Austrijskom i Njemačkom, imala je svoj nastavak i proteklog vikenda, 1. do 3. rujna, na Prvenstvu Mađarske koje je bilo organizirano na jezeru Balaton u režiji Jedriličarskog kluba Spartakus.

Sve to je na neki način uvod u Prvenstvo Hrvatske koje će organizirati JK Vega u Puli od 29. rujna do 1. listopada, regati koja je ujedno i dio Eurocupa za 2023. godinu.

Što se tiče Mađarske, na njoj je nastupila jedna i pol hrvatska posada. Jedna je bila kompletna i to u sastavu Nadan Kosanović & Boško Celić, a spomenuta polovica bio je Damir Šlibar koji je zajedrio sa slovenskim kormilarom Peterom Štokom koji je inače član JK Vega.

Oni su bili jedini inozemni predstavnici na ovoj regati, a uz njih je jedrilo još 11 mađarskih posada.

Bilo je super. Race officer nam je bio jedan legendarni Mađar koji na Balatonu izvuče regatu iz stvarno nemogućih uvjeta. Nama je prognoza najavljivala za petak i subotu skroz lagane uvjete, skoro pa bonacu, a da će u nedjelju nešto zapuhati.
Mi smo u petak i subotu sve starteve uspijevali odraditi ujutro oko 11, a jače bi zapuhalo tek kasnije poslijepodne, ali eto mi bi već bili natrag na kopnu.
Uglavnom, dva plova od 7 odjedrili smo po vjetru do deset čvorova, u refulima možda dvanaest... lagani vjetrić, super uvjeti za trening.
Puhalo je uglavnom s jug - jugozapada, a tek u nedjelju je okrenulo na sjever - sjeverozapad. To kod njih bude kao naša bura i inače je smjer u kojem vjetar jača, ali ovog puta bilo je obrnuto. Tek bi popodne zapuhalo.
Što se konkurencije tiče ona nije mogla biti jača. Među ovih jedanaest bilo je šest posada koje su redovito među 15 najboljih na svijetu. Tako da je jedrenje na Balatonu bilo prava fantazija. S druge strane pravo je pitanje zašto tamo onda nitko ne dolazi osim nas, ali izgleda da je to neka dublja priča u pozadini...
Što se tiče organizacije, ona je bila besprijekorna. Tamo uvijek spavamo u klubu. U prizemlju imaju dvije ogromne spavaonice. Jedna je za Optimiste i ostale manje klase, a druga je za nas "veće". Ove godine su nas smjestili na kat, ali dolje bude puno bolje, istina spava se na krevetima na kat u spavaonici za trideset ljudi ali zato s pogledom na svoje jedrilice. To je nešto što ipak mogu samo jedriličari razumjeti :)

Nadan Kosanović, CRO 15 - kormilar

Po pitanju prikazanog jedrenja i spomenute konkurencije, posada Kosanović & Celić može biti vrlo zadovoljna svojom prezentacijom jer se mogu pohvaliti s po jednim 5., 6. i 7. mjestom, a najlošiji plasmani bili su im 10. mjesta. Kad se sve zbrojilo i oduzelo regatu su završili na 8. mjestu sa samo dva boda više od sedmeroplasiranih.

Druga "naša" posada završila je jedno mjesto iza i četiri boda više, a najbolji plasman bilo im je jedno šesto mjesto, dok im je najlošiji rezultat UFD iz trećeg plova.

Kompletne rezultate regate možete pronaći na ovom linku, dok još treba napomenuti da su Mađari ovu regatu organizirali zajedno s Prvenstvom Mađarske za klasu Zvijezda, tako da je atmosfera oko Spartakusa bila kompletno zaokružena.

Foto: Spartacus Vitorlás Egylet

Što se Prvenstva Hrvatske tiče treba spomenuti da su do danas prijavljene 33 posade, a očekuje ih se još nekoliko. U svakom slučaju impresivan broj i dokaz da se dobar glas o trudu ekipe iz Vege raširio po cijeloj Europi. Na popisu se nalazi 12 posada iz Hrvatske, a očekuje se još jedna naša prijava, prijavilo se 15 posada iz Njemačke, tri iz Mađarske, te po jedna iz Švicarske, Slovenije i Španjolske!

Među njima se nalaze lanjski zlatni i ovogodišnji brončani sa Svjetskog prvenstva Kay-Uwe Ludtke, te višestruki svjetski prvak Majthényi Szabolcs.

Naslovna foto: Spartacus Vitorlás Egylet

 

Back To Top