Prvog vikenda nove školske godine, 7 - 10. rujna, odjedreno je Prvenstvo Hrvatske U16, odnosno za klasu Optimist, za 2023. godinu. Organizatori su bili članovi JK Mornar, a okupljena flota brojala je 152 jedriličara i jedriličarke iz Hrvatske, Ukrajine i Italije.

Sva četiri dana se jedrilo, uglavnom po vrlo sličnim uvjetima i finalni rezultati dobiveni su nakon devet održanih plovova.

S obzirom na broj sudionika formirane su dvije skupine. One su odjedrile po pet kvalifikacijskih plovova u prva dva dana prvenstva, a u subotu i nedjelju odjedrila su se četiri finalna plova nakon što su formirane zlatna i srebrena jakosna skupina.

O morskom dijelu regate detalje je podijelio predsjednik regatnog odbora Franjo Jurić:

Prvi dan imali smo maestral koji je i tada i svih ostalih dana kasno krenuo. U četvrtak smo čak i najkasnije startali, a glavni razlog je bio jaki kontra kurenat koji je gurao cijelu flotu vani.
Zato smo dosta starteva morali ponoviti, a čak je i tridesetak klinaca bilo "skinuto" zbog prijestupa na crnoj zastavi. Ali s druge strane, malo su se uplašili, pa idućih dana nije bilo problema na startevima.
Što se tiče vjetra, puhao je s oko 9 - 10 čvorova. Svih dana je bila slična i snaga, a najsnažnije je bilo predzadnji dan kad je u jednom trenutku puhalo oko 12 čvorova.
Taj intenzitet nije dugo trajao, možda oko pola sata i kasnije je ponovno vjetar počeo padati.
Ako moram procijeniti prosjek za sve dane, bio je oko sedam čvorova.
Sva četiri dana jedrili smo na istom mjestu i uglavnom s vjetrom iz istog smjera. Jedino je u četvrtak uz kontra kurenat problem bio i nestabilan smjer vjetra koji je oscilirao između 210 i 300°, dok se nije ustabilio na oko 270°.
A zadnji dan PH uspjeli smo napraviti samo jedan plov. Planirali smo napraviti dva plova, ali je vjetar ponovno kasnio.
Kako je bila gužva na vrhu ljestvice, htjeli smo da se stvarno izbore za svoja mjesta. Vremensko ograničenje za posljednji start bilo je 15:00, a taj deveti plov završio je u 14:55, tako da više nismo imali dovoljno vremena.

Franjo Jurić, predsjednik RO

Što se jedrenja tiče i finalnog rasporeda, tu je priča bila znatno napetija. Tek u posljednjem plovu saznao se ovogodišnji slavodobitnik. Riječ je o jedriličaru iz JK Labud - Bepu Duplančiću. On je u posljednjem plovu uspio prestići do tada vodećeg, a na koncu srebrenog, Zorana Jakića iz JK Split.

Zanimljiv podatak je da Bepo nije pobijedio ni u jednom plovu, ali zato, kad se odbaci BFD iz drugog plova, može se pohvaliti najstabilnijim nizom rezultata. Konačni zbroj dobiven je od četiri druga mjesta, tri treća i jednog devetog.

S druge strane, Zoran se mogao pohvaliti s dvije pobjede u kvalifikacijama, a rezultat koji je odbacio bilo je 18. mjesto iz prvog subotnjeg (finalnog) jedrenja. Na kraju je imao tri boda više od Bepa, a u subotu je otišao na spavanje s jednim bodom manje.

Broncu je osvojio jedriličar iz JK Mornar, Marin Stefanovski. On je pobijedio u tri pojedinačna plova, odbacio je 14. mjesto kao najlošiji rezultat a unatrag su ga vratila dva rezultata s kraja subote, po jedno 12. i 9. mjesto.

U konkurenciji djevojčica najbrža je bila članica JK Uljanik, Ema Grabar, aktualna brončana djevojčica u svjetskoj konkurenciji. Ona je dva puta do cilja dojedrila na čelu flote, ali nažalost, ostali rezultati imali su lošiji prosjek od onih koje su imali njeni muški kolege.

Druga djevojčica bila je Mornarevka Valentina Jelić. Ona je zauzela 8. mjesto sa samo jednim bodom prednosti ispred klupske kolegice Tanje Ozretić.

Kompletne rezultate prvenstva možete pronaći na ovom linku, dok na ovom linku možete pronaći bogatu foto galeriju snimljenu trećeg dana regate.

 

Back To Top