I na jugu su završile kvalifikacije za finalni izlučni ciklus klase Optimist za sastav reprezentacija koje će nas predstavljati na Europskom i Svjetskom prvenstvu 2022. godine. Domaćini regate bili su Biograjci iz JK Briva, a prijavljeno je bilo 73 kadeta i kadetkinja iz Hrvatske i Mađarske.

Regatno polje bilo je smješteno ispred klupske plaže na Škveriću, a vremenski uvjeti omogućili su održavanje pet jedrenja. U petak i subotu odjedrena su po dva plova, a u nedjelju samo jedan.

Svih dana vrijeme je bilo sunčano i lijepo, a može se reći i umjereno tiho. Naime, kao što se i vidi iz uvoda, vjetar nije baš bio izdašan.

U petak se jedrilo po burici od desetak čvorova, i sve je bilo u redo do ranih poslijepodnevnih sati kad je počela biti prehirovita i nije osiguravala uvjete koji bi dozvolili kvalitetno jedrenje. Ujedno, iako je bilo sunčano, svi na moru su nakon par sati boravka počeli osjećati popriličnu hladnoću i svi su rado dočekali odluku o prekidanju aktivnosti na moru, te su pohrlili van.

Subota je bila poprilično dug dan što se tiče realizacije regate. Jedrilo se ujutro i poslijepodne, dok je sredina dana protekla u odmoru. Jutarnji plov odjedren je po buri i uvjetima koji su podsjećali na petak, ali nakon što se taj vjetar povukao moralo se pristupiti čekanju na kopnu.

Poslijepodne preko Pašmana kreće maestral koji je puhao i do desetak čvorova, ali i po njemu se uspijeva napraviti samo jedan plov.

A u nedjelju okreće na lagano jugo koje nije puhalo više od 7 čvorova, da bi se i ono nakon ulaska posljednjih u cilj skroz povuklo s regatnog polja.

Rezultatski je regata bila vrlo zanimljiva, pogotovo na kraju petka jer su rezultati vodećih bili poprilično oscilirajući. Toma Marić iz JK Mornar jedini je bio konstantan, te s prvim i četvrtim mjestom ima daleko najmanje bodova od svih direktnih konkurenata koji su imali samo po jedan dobar rezultat.

Zato u subotu dolazi do preokreta te Labudaši Tafra i Cepić Zokić pokazuju da su odlučili biti najbrži i na ovoj regati. Za razliku od njih, Marić malo posustaje i s dva deseta mjesta sebi otežava posao, ali ipak s obzirom da je je bilo osigurano jedno odbacivanje ipak još ima izgleda bar za srebro. Izgleda da mu jugo nije baš najbolje sjelo, dosta je loš u cilju, a zato sve tri prve pozicije odlaze u ruke Labudaša, Josipu i Roku pridružio se i Bepo Duplančić koji je osim 2. mjesta u posljednjem plovu imao i pobjedu u drugom. Unatoč ta dva trofeja Bepo ostaje bez medalje jer je Toma uspio zadržati dovoljnu razliku koja mu je osigurala broncu.

Odmah nakon ove najbrže četvorke završava najbrža djevojčica, Forka Nina Marušić. Nije previše motiva izgubila na diskvalifikaciji u drugom jedrenju i pokazala je da nije bez razloga konstantno u vrhu ne samo u konkurenciji djevojčica, već i generalno!

Kompletne rezultate regate možete pronaći na ovom linku, dok fotogaleriju drugog dijela prvog dana regate možete pronaći na ovom linku.

 

Back To Top