JD Val iz Crikvenice organizirao je od 19. do 21. svibnja treću izbornu regatu klase Optimist za sezonu 2022/23. Na nju je stigao 71 kadet i kadetkinja, a dočekala ih je zanimljiva sinoptička situacija koja je regatu učinila vrlo zahtjevnom kako za organiziranje regatnog polja, tako i za jedrenje.

U petak je vrijeme bilo skoro pa idealno. Po prvi put nakon dužeg vremena odjedrile su se tri regate bez potrebe za presidravanjem.

Problematično je bilo jedino kod prvog plova dok se nije namjestila startna linija, a nakon toga flota je bila nestrpljiva i to je rezultiralo brojnim ponavljanjem starteva i općim opozivima. Na kraju bio vrlo velik broj jedriličara koji je na sredini startne linije bio u grupnom prijevremenom prelasku dok je bila istaknuta crna zastava, pa ih je čak 15 "osvojilo" BFD.

Crna zastava je poprilično smirila nestašluke na startnoj liniji i do kraja petka odjedrila su se još dva plova. Sva tri plova odjedrila su se po vjetru koji je oscilirao između 15 i 23 čvora, a na trenutke i jače. Ti jači udari nisu bili poseban problem s obzirom da su sudjelovali najbolji jedriličari i jedriličarke koje trenutno imamo u klasi Optimist, već trenuci kad bi pojedini dijelovi regatnog polja bili u "vakuumu" sa svega 5-6 čvorova vjetra.

U subotu se zbog nestabilnog vjetra kasnije izašlo na more i uspio se odjedriti samo jedan plov. Svi ostali pokušaji nisu urodili plodom...

Što se tiče nedjelje, vjetra nije nedostajalo. Bilo ga je u izobilju. Međutim, nije moglo računati na to da će bar 5 minuta puhati iz istog smjera!

Foto: Dražen Zdelarec

Regatni odbor proveo je cijeli dan na mor, čak su i jedriličari u jednom trenutku bili pozvani da se pridruže i budu spremni ako se stvore odgovarajući uvjeti da se ne gubi vrijeme, ali jednostavno uvjeta nije bilo.

Bez obzira na sve poteškoće, oni za koje se očekivalo da će biti u vrhu, tamo su i bili. Konkretno riječ je o Bepu Duplančiću iz JK Labud koji je za samo jedan bod pobijedio Edija Jurmana iz JK Uljanik.

S njima na postolju bila je i Ema Grabar iz JK Uljanik koja je tim plasmanom bila i najbrža djevojčica.

Po pitanju mlađe podskupine, U12, najbrži je bio član JK Briva, Marije Morožin, a kompletne rezultate regate možete pronaći na ovom linku.

Posljednja izborna regata u ovoj sezoni jedrit će se u Malinskoj od 26. do 28. svibnja.

Naslovna foto: JD Val

 

Back To Top