Treće kolo Splitske trening lige jedrilo se u nedjelju 9. siječnja, jednako kao i 4. kolo Lige Orsan, tako da su ova dva jedriličarska središta vrlo rano otvorila kompetitivni dio jedriličarske sezone 2022.

U Splitu su na start ovog kola stigle 22 jedrilice, a unatoč dosta teškim uvjetima na moru do cilja je uspješno dojedrilo njih 20. 

Prognoze su par dana ranije najavljivale sunčan dan s laganim vjetrom, ali pogodile su samo drugi dio najave. U svakom slučaju, čišćenja dna jedrilica bile su vrlo važan element kako zbog priprema za jedrenje, a tako i za eliminiranje bar ponekog ekstra dekagrama nakupljenog nakon okupljanja oko blagdanskih stolova.

Organizacijski odbor ovog puta je izabrao da će se jedriti ruta broj 6. Skica rute može se pronaći na ovom linku, gdje su skupljene sve potencijalne rute koje su se iskristalizirale u posljednjim sezonama. Opisno bi to značilo da je start bio kod Instituta, između bijelog bokobrana s desne i zelene lanterne s lijeve strane. Potom se obilazila žuta bova ispred Vranjica tako da se ostavljala s lijeve strane i natrag do Instituta, a kod oznake ispred Vranjica uzimala su se vremena prolaska zbog eventualne aktivacije ove pozicije kao pomoćnog cilja.

Više o samom jedrenju ispričao je spiritus movens ST Lige, Goran Martinović:

Treće kolo se održalo ovu nedjelju uz 22 jedrilice s tim da su do cilja stigle njih 20.
Jedrilo se od Instituta do žute plutače ispred Vranjica i nazad u duljini od 7.1 milju.
Za najkraću ponuđenu rutu smo se odlučili, jer je sa južne strane Splita tek počelo puhati slabo jugo, a sa sjeverne ga još nije bilo, dok je prognoza najavljivala slabo jugo cijeli dan.
Na startu je bila bonaca do otprilike visine Špinutske lučice. Jedrilo se više manje kompaktno... jedan uhvati reful, pa svi za njim, pa bonaca.
Tek nakon Lučice zapuhalo je koliko toliko par stabilnih čvorića, te su se najbrži odmah odvojili. Ovaj vjetar ih je dovukao do cilja.

Goran Martinović, ST trening liga

Jedrilice su kroz cilj prolazile u intervalu od oko dva sata, a najbrži bio je Mataran s vremenom jedrenja od 01:49:48. Na pristojnoj udaljenosti, bez puhanja za vratom pratio ga je Pinocchio, kojeg je također na pristojnost udaljenosti pratila Jena Q.

Svi su uglavnom stizali do Instituta u sličnim vremenskim razmacima od desetak minuta, a najnapetije finiše imali su Mila 8 i Runaway za 6. mjesto, odnosno Bob 'n' rock i Kain za 16. mjesto. Koja vremena su točno u pitanju možete pronaći na ovom linku.

Po pitanju službenog sustava razvrstanja Splitske trening lige, THC-a, svoje podatke za kalkulaciju dalo je 11 jedrilica, a Excel je izračunao da se Mataran još jednom ovjenčao dvostrukom titulom odnosno da je pobijedio i po THC-u. Uz njega su najviše razloga za slavlje imali momci s Obi Wan-a, Melgesa 24 kojem je ovo bila dobra prilika za trening pred prvu regatu klase koja će biti u Dubrovniku za dva tjedna. Inače jedan mali kuriozitet, i ekipa Matarana jedrit će ove godine na Croatian Melges 24 Cupu. Na ovom ciklusu regata jedrit će na Strilici Filipa Jurišića koji zbog priprema i gustog natjecateljskog kalendara neće imati dovoljno vremena za jedrenje i u ovoj monotip klasi.

A treće mjesto po THC-u zauzela je studentska posada, odnosno ekipa jedrilice Universitas, projekta pod okriljem Splitskog sveučilišta.

Kako su točno izgledala vremena nakon korekcije na ruti za čiju duljinu je izmjereno da je imala 7.1NM, možete pronaći na ovom linku.

Na generalnim ljestvicama nakon tri odjedrena kola oba prva mjesta zauzima Jena Q. Uz nju je konstanta na vrhu i Mataran s trećim mjestom na obje ljestvice, dok su se između njih smjestili Mila 8 na Open ljestvici i Poliklinika Nova na THC ljestvici.

Kompletne ljestvice možete pronaći na sljedećim linkovima za Open, odnosno za THC.

Par galerija snimljenih na nekim od jedrilica koje su jedrile na 3. kolu možete pronaći na ovom linku.

Naslovna foto: Goran Martinović

 

Back To Top