U nedjelju 9. siječnja posada jedrilice Foton, pobjednici trećeg kola Lige Orsan, bili su domaćini četvrtog kola, prvog u 2022. godini.

Po već ustaljenom običaju, u tjednu pred regatu određena je ruta koja se složila po tada dostupnoj prognozi, a koja je već bila s naznakama da su mogući problemi s vjetrom. U svakom slučaju, optimistično je složena ruta koja je imala start i cilj ispred Orsana, a uključivala je dva kruga oko Dakse i Grebena. Na prvi pogled pomalo ambiciozna s obzirom na prognozu, ali organizatori su na ovaj način bili spremni i za mogućnost jedrenja po jačem vjetru, a za lagane lahoriće imala je dovoljno pozicija za skraćenja.

Izvorna duljina rute bila je oko 7.9NM, a ograničeno vrijeme jedrenja 14:00, dok se start predvidio za 10:00.

Na kraju se ostvarila lošija varijanta po pitanju vjetra, te je start pomaknut na 10:45 s tim da se flota okupila ispred hotela President, a startna linija bila je između oznake ograničenja brzine na obali ispred spomenutog hotela i otočića Daksa.

Predviđena ruta skraćena je za oko 25%. Prvo su se Grebeni trebali ostaviti lijevim bokom, kao i Daksa, te Grebeni još jednom, nakon kojih se ulazilo u cilj koji je bio na istom mjestu kao i start.

Odradili smo 4. regate sezone. Kao i obično nedjelja ujutro vrijeme idealno, ali za šetnju po suncu.
Progonza je je davala 2-3 čvora, a na polju nas je dočekalo i nešto više, 4-5, ali sve u svemu veoma nestabilno i ipak dovoljno samo za skraćenu verziju regate koju je osmislila ekipa Fotona. Ukupno smo jedrili na 5, vjetrom siromašnih, milja.
Pokušalo se sa startom ispred kluba ali jednostavno uvjeta bilo nije.
S odogodom od 45 minuta start je pomaknut na rivu hotela President i otočića Dakse. Na tom području razvio se lagani furijalet koji je podržao cijelu regatu.
Nakon starta Grebene je trebalo ostabiti lijevo, potom Daksu lijevo, Grebene lijevo i ulazili smo u cilj koji je bio na istom mjestu gdje i start.
Start je najbolje iskoristila Analea koja je startala uz kraj i prva uhvatila novi vjetar koji je dolazio preko Grebena.
Grebene prvi okreće Outsider potom Južni vjetar. Njih dvoje se u prvom dijelu regate dosta udaljavaju od ostalih.
Drugu grupu čine Limonca, Lero i Rosso, a Kana, Analea i Malduk treću.
Outsider očekivano realno vodi cijelu regatu. Pred zadnje obilaženje Grebena Južni vjetar se približio s jednim dricom kojeg su dobro iskoristili, ali nedovoljno za preuzeti vodstvo.
Zadnju krmu vjetar je nešto malo pojačao. Na kraju je u cilju s 2-3 min razlike Outsider ispred Južnog vjetra.
S nešto svježih refula i druga grupa ulazi u cilj. Realno Lero, Limonca i Rosso u foto finishu.
Na kraju je Lero prvi korigirano, potom Rosso, pa Outsider.
U nadi da će zapuhat sljedećeg kola, pozdrav iz Dubrovnika i puno sreće i uspjeha svima u novoj godini!

Maroje Kurajica, JK Orsan

Foto: Roza Zakarija

Skraćena ruta računala se s duljinom od 5NM, a Outsideru je za nju trebalo 01:33:36. Južni vjetar je za njim kasnio malo manje od tri minute, dok je druga grupa, čiji fotofiniš možete vidjeti na gornjoj fotografiji, stigla desetak minuta kasnije. Ono s čim organizatori trebaju biti posebno zadovoljni je da su unatoč teškim uvjetima svi koji su startali i stigli do cilja. Posljednjima u realnom vremenu trebalo je 02:31:43.

Rezultate po Openu možete pronaći na ovom linku.

Po pitanju ukupnih rezultata po Openu nakon četiri kola, raspored u samom vrhu bio je identičan spomenutom u ovom kolu. Outsider suvereno drži vodeću poziciju, dok je Južni vjetar na drugom, a Rosso koji je Limoncu pretekao za jedan bod na trećem. Dosta gusto je i između 5. i 7. mjesta gdje su Analea, Lero i Kana unutar jednog boda razlike!

Kompletne rezultate nakon četiri kola možete pronaći na ovom linku

Jedini s postolja po Openu, a da su završili i na postolju po ORC-u, bili su momci i djevojka s Outsidera. Na rezultatima dobivenim po ORC kalkulacijama regatu završavaju kao brončani, a zlato i srebro uzimaju Lero i Rosso.

Lero je ponovno dominirao u ovoj kategoriji i ostvario pobjedu s više od tri i pol minute prednosti u odnosu na Rossa. Malduk i Južni vjetar su još uvijek bez ORC certifikata, tako da rezultate bez njihovih korigiranih vremena možete pronaći na ovom linku.

Na zajedničkoj ljestvici četiri odjedrena kola vrlo napeto je na vodećim mjestima, jer Lera, Outsidera i Rossa dijele samo dva boda. Istina, vjerojatno bi situacija bila značajnije u korist Lera koji je bez bodova s prve regate, jer je njegova posada bila na jedrilici Dubrovnik.

Ostale posade su imale povremene bljeskove tako da su svi koji su sudjelovali na svim odjedrenim kolima bodovno dosta blizu i za sada ovu ligu čine dosta zanimljivom. Rezultate o kojima pričam možete pronaći na ovom linku.

I za kraj, atmosferu i s ovog kola možete pronaći u fotogaleriji koju je snimila Roza Zakarija, a možete je pronaći na ovom linku.

Naslovna foto: Roza Zakarija

 

Back To Top