Druga regata klase Flying Dutchman za sezonu 2023. odjedrena je 13. i 14. svibnja u Creskom zaljevu, a sudjelovalo je sedam hrvatskih i jedna hrvatsko/njemačka posada.

Prva regata u ovoj sezoni odjedrena je prije dva mjeseca u Rovinju, iduća je u Šibeniku 3. i 4. lipnja, a vrhunac će biti u Puli na prijelazu između rujna i listopada u Puli na Prvenstvu Hrvatske koje je ujedno i dio Europa Cupa. Posljednja regata u 2023. bit će dva tjedna kasnije, ponovno u Puli.

Regatno polje u Cresu bilo je postavljeno točno ispred ulaza u gradsku luku. Kako je u subotu puhao zapadnjak oznaka orce bila je postavljena u smjeru Istre, a jedrilo se po laganom i umjerenom vjetru. Program je odrađen u maksimalnom obimu, odjedrena su tri plova, a u nedjelju još jedan plov jer se vrijeme iz lijepog i sunčanog preokrenulo u oblačno i kišovito.

Detaljnije o regati ispričao nam je jedriličar i član Organizacijskog odbora, Ferdo Matulja:

U subotu smo startali po zapadnjaku koji je puhao između 5 i 10 čvorova. Prvi plov je puhalo manje, u drugom smo imali dosta vjetra i zadnju regatu je ponovno vjetar pao.
U prva dva plova pobijedio je Nijemac s kojim je jedrio naš Patrik Kubaska. U trećem plovu je na startu bio preko linije pa je dobio UFD, a provukao nam se jedan propust u Uputama za jedrenje s kojim je bila onemogućena mogućnost iskupljivanja. Žao mi je što se to dogodilo, ali ispravit ćemo za idući event.
Također smo i mi izletjeli na startu dva puta, u drugom i trećem plovu. Inače, nisam jedrio s Tinom koji je u to vrijeme bio na PWA Touru na Gardi. Umjesto njega u brod je uskočio Robin kojem je brod bio na remontu, pa nije došao svojim brodom i onda je on u mom brodu preuzeo kormilo.
Najkonstantniji u rezultatima bili su Kosanović i Celić i na kraju su zasluženo pobijedili.
U nedjelju smo izašli po gregalu... to je nešto između bure i tramontane. Bilo ga je od 5 do 15 čvorova, bilo je dosta rupa i po njemu smo odjedrili jedan plov. Zatim je vjetar počeo slabiti, počelo se oblačiti i vidjelo se da će krenuti kiša. Kako smo već odradili četiri plova odlučeno je da se vratimo u Cres i na kraju se to pokazalo kao dobar potez jer ubrzo je krenuo pljusak koji je totalno ugušio vjetar.
A što još da kažem o regati... sve što ide uz regatu prošlo je u najboljem redu. Spremali smo manestru s Creskim bobom i Creskim kobasicama od divljači i u nedjelju klasični bolonjez :)
Najveće iznenađenje regate bio nam je dolazak Filipa Zoričića. Njemu je to bio vrlo emotivan trenutak kad se vratio u klasu, kao i svima nama.
Moram reći da nam je dao jedan dodatni poticaj u klasu. Njegov pristup kao jedriličara uvijek je na najvišem nivou. Prvi plov mu je bio prvi nakon četrdeset godina što je izašao iz Dutchmana. U tom plovu on i Bruno Marević koji mu je bio flokista, imali su malih problema s bocelom škote genove koji mora izaći visoko po laganom vjetru. Taj bocel im je bio blokiran, pa smo im nakon plova pomogli da to riješe. Tada su oni dobili trim koji im je odgovarao i onda su jedan plov čak i pobijedili. Tu su pokazali da će nam svima "dati papra" i da Zlatan nije ništa izgubio na žestini :)
Moram reći i da su u nedjelju, kad je jače puhalo, bili vrlo dobri. Nama su bili stalno na metar - dva po krmi i na kraju su završili na trećem mjestu.
To mene osobno jako veseli, jer kad sam ja zajedrio u Flying Dutchmanu zajedrio sam na njegovom starom brodu, kupili smo ga u njega.
Tada nam je dao mnogo savjeta općenito o tom brodu, jer ja i Ivica Šćurić smo u Dutchmana prešli iz Šljuke. Nama je to sve bilo nešto novo. Onda smo ja i Šćuro bili državni prvaci, odjedrili dva predolimpijska ciklusa, a sad je Zlatan tu ponovno u FD floti.

Ferdo Matulja, JK Reful

Foto: Nadan Kosanović

Rezultatski gledano, regata je bila dosta neizvjesna, jer je prvih pet posada završilo između 6 i 10 kaznenih bodova. Pobjednici, Kosanović & Celić iz JK Vega, dizali su formu kako se regata razvijala i nakon odbacivanja najlošijeg rezultata uknjižili su 3., pa 2. i na kraju 1. mjesto.

Drugoplasiranoj posadi Rolf & Kubaska (jedrili su za SSVEP) išlo je savršeno dok nisu uknjižili UFD u trećem plovu, nakon toga u nedjelju ulaze kao 6. i u konačnici se završavaju sa srebrom.

Trećeplasirana posada, Mamić & Filinić iz YC Croatia, imala je potpuno jednake rezultate kao i četveroplasirana posada Vuletić & Šlibar iz JK Oštro, a konačni plasman definiran je na osnovu boljeg rezultata Mamića i Filinića u posljednjem plovu.

Foto: JK Reful

Kompletne rezultate regate možete pronaći na ovom linku, a fotogalerije snimljene na i oko regate možete pronaći na ovom linku i  na ovom linku.

Naslovna foto: Nadan Kosanović

 

Back To Top