Četiri hrvatske posade u klasi Šljuka nastupile su 13. i 14. svibnja u Trščanskom zaljevu na regati imena Coppa Barbanera koja je bila i Prvenstvo Italije u master kategoriji.

Hrvatska flota bila je sastavljena od tri posade iz Kostrene i jedne iz Sv.Filipa i Jakova. Kostrenu su predstavljala braća Grego, Milko Volarić & Dean Pavlak i Dalibor Boljat & Veršić/Mrđen, dok su iz Dalmacije stigli Mladen Peharda & Marin Golem.

S obzirom na početnu prognozu regata je izvrsno završila. Cijeli tjedan pred regatu najavljivalo se grozno vrijeme, a i kiša je kroz taj tjedan stalno padala. Međutim, kišni oblaci su spasili regatu:

Ranije je Barbanera bila jedna od najjačih regata klase Šljuka u Europi, u vrijeme mog oca. A danas joj pomalo pokušavaju vratiti staru slavu. U skladu s tim ove godine su joj i dodali ulogu Prvenstva Italije za mastere, jedriličare preko 55 godina, tako da su se skupile malo kvalitetnije posade. Konkretno, stiglo je pet najboljih talijanskih posada.
U subotu kad smo isplovili nije puno obećavalo. Taman su se neki oblaci nadvili nad Trstom i baš zbog toga je počelo puhati, onaj vjetar što bude prije kiše. I to je trajalo cijelo vrijeme jer su oblaci bili oko Trsta i nisu dolazili do nas na moru.
Po tim uvjetima napravili smo jedan plov, a drugi se prekinuo kad se krenulo razvedravati i kad je pala bonaca.
Onda je po noći zapuhala škura bura koja je trajala do nedjelje oko podne. Nakon što je prestala puhati izvukli su nas vani i zapuhalo je nešto između maestrala i tramontane, iz smjera Monfalconea, a puhalo je od tamo jer je sad u Monfalconeu padala kiša i onda je povlačila prema sebi.
Tog vjetra bilo je stabilnih 12-13 čvorova i stvarno je bilo lijepo za jedriti.
Što se tiče mene i brata, mi smo generalno bili dobri, ali smo zeznuli prvi plov. S druge strane Milko je odlično odradio prvi plov i to ga je dosta gurnulo naprijed.

Vlado Grego, JK Galeb

Organizatori iz Triestina della vela u 2023. slave stogodišnjicu svog postojanja, a kako su Galebaši s njima već dugi niz godina u prijateljskim odnosima, proglašenje pobjednika iskorišteno je i za razmjenu simboličnih poklona.

Foto: Triestina della vela

Što se tiče finalnih rezultata, braća Grego su nakon početnog kiksa s 8. mjestom u cilj stigli još kao 3. i 4. i to im je bilo dovoljno za 5. mjesto na kraju ovog vikenda.

Mjesto iza njih završili su Milko i Dean, ali ukupna suma činila je poveću razliku između ove dvije posade. Razlika je bila 9 bodova i to je bila kao nekakva granica između gornje i srednje skupine unutar flote.

Na 9. mjestu završila je posada iz Sv.Filipa i Jakova. Mladen i Marin nisu subotu odradili dobro, ali zato su u nedjelju oba puta završili na sedmom mjestu i značajno popravili svoju poziciju.

A posada Boljat & Veršić/Mrđen bili su uglavnom u sredini flote i na kraju završili na 12. mjestu.

Kompletne rezultate regate možete pronaći na ovom linku.

Naslovna foto: R. Ragnona

 

Back To Top