48 jedriličarki i jedriličara u klasama Optimist, Laser 4.7 i Laser Radial okupilo se na dvodnevnoj regati prošli vikend u Primoštenu u organizaciji istoimenog jedriličarskog kluba. Nažalost, malo jedrenja jer su vremenski uvjeti bili više nego ugodni za hvatanje jesenskih zraka sunca i stvaranje vitamina D.

Vrlo slab zapadnjak glavni je razlog zašto se jedva održao jedan plov u subotu i zašto su svi ugodno lješkarili na suncu većinu vremena.

Prvi start klase Optimist morao se ponoviti zbog kolektivnog prelaska startne linije prije isteka predstartne procedure, pa se RO morao poslužiti najjačim sredstvom prisile u jedriličarskom svijetu, crnom zastavom. Nakon njenog podizanja klinci su bili mnogo discipliniraniji i samo četvero je bilo zapisano zbog preuranjenog starta.

Osjetan kontra kurenat iz smjera vjetra stvarao je dodatni problem malenim jedriličarima koji su se zbog kompletnih uvjeta na regatnom polju uglavnom naguravali na pinu. Jedrenje u tom jedinom plovu u subotu je bilo dosta sporo i pobjedu je odnijela lijeva strana i strpljenje najiskusnijih koji su minimizirali pokrete u svojim jedrilicama.

Unatoč relativno maloj širini polja bila je osjetna razlika u pritisku u zoni krme, pa je samim tim drugi dio plova protekao dosta brže nego prva orca, a u cilj prva ulazi Pina Buble iz JK Trogir.

Nažalost nije uspjela ponoviti takav rezultat u iduća tri plova i regatu završava na 6. mjestu.

U nedjelju na moru je bilo nešto vjetrovitije i uspješno si odjedrena tri plova. U njima su najbolji bili članovi JK Briva iz Biograda. Noa Šangulin, Vice Ugrinić i Ivano Katić na kraju su zauzeli sva tri mjesta na pobjedničkom postolju, a jedino im je Toma Marić iz JK Mornar uzeo jednu od pobjeda po plovovima.

Slično kao i u subotu, natjecatelji su pokazivali veliku želju na startu što je rezultiralo s čak 10 BFD-ova u prvom plovu dana. Srećom jedan najlošiji rezultat se mogao odbaciti, pa se Noa i Vice mogu pohvaliti da su bili najbolji na regati unatoč tome što je svaki od njih "osvojio" i po jednu crnu zastavu.

Ivano je za razliku od njih bio mnogo oprezniji na startevima, pa je najlošiji rezultat koji je imao bilo 19. mjesto iz trećeg plova.

Što se tiče bodovne situacije, Noa Šangulin nije imao ozbiljnu konkurenciju, jer su mu u skor ulazila dva druga i jedno prvo mjesto što je u konačnici dalo pet kaznenih bodova. S druge strane, drugoplasiranom Vici Ugriniću zbrajali su se 2., 4. i 6. i samo su ga dva boda dijelila od trećeplasirnog Ivana Katića koji je imao jednak broj bodova kao Kjara Radnić iz JK Val na četvrtom mjestu. U Ivanovu korist presudila je pobjeda u drugom plovu regate.

Kjara je s ovim rezultatom bila najbolja djevojčica, dok je Pina Buble bila srebrena. Da bi se i ovdje ponovio triler poput borbe za treće mjesto u generalnom plasmanu pobrinula se Mornarevka Antea Alujević koja je imala 17 bodova kao i Pina, ali Pinina pobjeda u prvom plovu bila je njen glavni adut.

Kompletne rezultate flote Optimista možete pronaći na ovom linku.


Laseraši su bili podijeljeni u dvije flote... 4.7 i Radial. Nažalost, nisu službeno objavljeni njihovi rezultati, a jedino što se zna je da je u Laseru 4.7 pobjedu odnio član JK Tijat - Leonardo Borgin, a u Radialu član JK Val - Marko Smolić.  Snjim na postolju još su bili Eleonore Borgin iz JK Tijat i Juraj Radačić iz JK Val.

 

Back To Top