Nakon što je u Nizozemskoj završilo Svjetsko prvenstvo mladih, posade u 420 odmah su nastavile sa svojom turnejom i otputovale su u Portugal, Vilamouru, na Europsko prvenstvo svoje klase. Uz Emu Samaržiju i Leona Scheidla brončane među mix posadama i Noelu Petešić i Petru Gambiražu koje su bile četvrte u konkurenciji djevojaka na SP, nastupila je još jedna ženska posada a riječ je o Miji Močinić i Mari Uroda Plevko.

Za razliku od Svjetskog prvenstva mladih, na ovu regatu svi su morali dopremiti svoje jedrilice i opremu. Transport iz Hrvatske obavili su treneri naših posada, Karlo Krpeljević koji se oporavio od korone zbog koje je propustio Haag, te Josip Golem koji je po planu i preskočio Haag te pripremao sve za put u Portugal.

Okupljena flota bila je značajno veća od one u Haagu. Na moru je bilo ukupno 107 posada koje su jedrile u tri grupe i to na istom regatnom polju, dok je drugo regatno polje bilo rezervirano za posade u klasi 470 koje su tu također jedrile svoje Europsko prvenstvo.

Prvi natjecateljski dan bio je četvrtak 21. srpnja. Nije se odmah krenulo po planu jer nije bilo dovoljno vjetra, a kad je zapuhalo poslijepodne bilo ga je uglavnom do desetak čvorova. Uglavnom bilo ga je dovoljno da svi odjedre po dva plova. Također se čekalo i idući dan da nešto zapuše i prvi signal starta dan je tek malo prije šest sati poslijepodne. Uglavnom, ponovno po vrlo slabom vjetru a vremena je bilo za samo jedan plov po svakoj skupini.

Kulminacija tih uvjeta bila je u subotu i nedjelju, trećeg i četvrtog dana prvenstva, kad se uopće nije jedrilo zbog bonace!

Tek u ponedjeljak, 25. nastavilo se s jedrenjem. Ovog puta vjetra je bilo baš koliko treba i nadmetanja su bila po vjetru snage od 11 do 15 čvorova. Vjetar je bio dosta stabilan tijekom prva dva plova, dok je u trećem naglo okrenuo za oko 40° pa su se ti startevi morali ponoviti. U svakom slučaju, tri nova plova dodana su u rezultate i to je bio kraj kvalifikacijskog ciklusa nakon kojeg su se mogle formirati finalne jakosne skupine.

Slični uvjeti bili su i posljednjeg dana Europskog prvenstva kad su uspješno odjedrena još po tri finalna plova.

Naše posade su u nekim segmentima ispunile očekivanja, ali u nekim nisu. Ema, Leon, Noela i Petra bili su sad već dugo na putu i umor je uzeo svoj danak, do su Mija i Mare na regatu praktički došle skupljati iskustvo u najjačoj konkurenciji, a na kraju kvalifikacija malo je nedostajalo da naprave pravi uspjeh i plasiraju se u zlatnu skupinu. Malo više o svemu ispričao nam je trener Karlo Krpeljević:

Prva dva dana bio je mali vjetar po kojem su Noela i Petra najbolje odjedrile, a Ema i Šajo nisu izvukli najbolje od sebe.
Nakon toga smo imali takvu bonacu da uopće nismo izlazili na more.
Zato kad je zapuhalo bile je vjetra do petnaest čvorova, a posljednjeg dana znalo je biti i do 18 čvorova.
Mislim da je tih dana umor kulminirao, pa se i Ema razbolila, imala je temperaturu i tako da mislim da im je ovaj raspored stvarno bio pregust.
U odnosu na ove dvije posade, treća je relativno neiskusna i na regatu je došla skupljati iskustvo, ali u konačnici bile su izvrsne. Da nisu pokupile 3 crne zastave u sva tri finalna plova imale bi super rezultat. Inače su zamalo ušle u zlatnu skupinu, nedostajalo im je devet bodova, što je s obzirom na njihovo iskustvo stvrano izvrstan rezultat.

Karlo Krpeljević, trener

Foto: Osga Photo

Kraj regate posada Samaržija - Scheidl dočekala je na 20. mjestu, Petešić i Gambiraža na 50., a Močinić - Uroda Plevko na 87. Što se konkretnih rezultata i pojedinih plasmana tiče možete ih pronaći na ovom linku.

S Europskim prvenstvom nije završila ljetna turneja naših posada. Na Balatonu se od 4. do 13. kolovoza jedri Svjetsko prvenstvo klase i nadajmo se da će se naše posade uspjet bar malo odmoriti i obnoviti i snagu i motivaciju za nastup na najjačoj regati sezone.

Naslovna foto: Osga Photo
Back To Top