Mlada jedriličarka iz JK Uljanik, Tea Peteh, osvojila je brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu klase ILCA 6 u kategoriji U19 koje se jedrilo u dalekom Hustonu u Texasu!

S ovim rezultatom Tea je potvrdila da je riječ o jednoj od naših najboljih jedriličarki u ovoj klasi i da dosadašnje medalje s velikih natjecanja nisu bile rezultat slučaja već rada i talenta, a event koji joj je sigurno među najdražima u 2022. bio je organiziran između 25. i 30. srpnja, a u ženskoj floti konkurenciju je činilo 50 djevojaka.

Tea i Tina stigle su u Huston tjedan dana prije starta tako da je Tea uspjela pet dana provesti u upoznavanju s regatnim poljem i lokalnim vremenskim prilikama. Međutim, nije sve išlo glatko jer ih je dočekao jedan vrlo veliki problem.

S obzirom da se regata jedrila na drugom kontinentu Tea je trebala jedriti na iznajmljenom Laseru, ali iz nepoznatog razloga organizator nije kvalitetno odradio rezervaciju. Njeno ime bilo je objavljeno na službenom popisu, ali na kraju jedrilicu nije dobila! Inače, jedra i sisteme svatko donosi svoje.

U međuvremenu su pronašli jedan stariji trup s kojim je trenirala i već se pomirila s tim da će i na regati nastupiti s njim, ali kao u pravom trileru dolazi do iznenadnog obrata, ovog puta u Korona stilu i nedolaska Grčke jedriličarke u Texas jer nije smjela ući u SAD zbog cijepnog statusa. Tako da je Grkinja ostala u Europi, a Tea je dobila mogućnost jedrenja u jedrilici koja je bila rezervirana za njenu kolegicu.

Ali prepustimo glavnu riječ junakinji ove priče:

Svaki dan smo imali vjetar od otprilike 20 čvorova... nekad malo više a nekad malo manje. I generalno gledajući bili su dosta teški uvjeti jer je na moru bio kratki i visoki val, a tokvog nemamo baš često doma, tako da sam prvih par dana provela u privikavanju na njega.
U Texas smo stigli 17. tako da smo imali pet dana treninga i mogu reći da smo vrijeme maksimalno iskoristili.
Konkurencija je bila dosta jaka, premda ipak malo lakša nego u Grčkoj, ali stigle su cure koje su znale da dolaze na jači vjetar tako da je bilo dosta zanimljivo i teško probiti se naprijed, pogotovo ako je start bio loš.
To sam najbolje iskusila u prvom plovu prvog dana regate. Start mi je bio katastrofa i jedva sam ušla kao deveta.
Nakon toga sam pokušavala starteve odrađivati bolje i cijela slika bila je puno bolje. Inače imala sam dodatnu komplikaciju, jer sam iznajmila brod, a po organizatoru nisam, tako da sam morla treninge jedriti na jednom starom brodu. Srećom, prije nego je regata krenula, jedna cura je otkazala, pa sam tako za prvi dan regate uspjela jedriti u novom brodu.
Tako da je to bio jedan dodati ogromni stres. Mislim, bila sam na popisu onih koji su iznajmili brod, ali na kraju je ispala komplikacija.
Što se tiče regate, bilo je predviđeno da se svaki dan jedre po dva plova. Međutim, predzadnji dan nismo jedrili jer je cijeli dan bio prolom oblaka i vjetar je pao, pa nismo uopće ni izašli na more. Takoda samo posljednji dan odjedrili tri plova.
Klub u kojem smo bili stvarno je izvrsno pripremio regatu i bili su vrhunski domaćini. Mislim da još nisam bila na regati poput ove. Ugođaj je bio predivan. Treći dan smo imali "Texas day" pa su doveli cijeli rodeo. Bilo je stvarno super. I sam klub je bio izvrstan, organizacija na regati, puno volontera koji su nam pomagali kod bacanja i izvlačenja brodova... stvarno vrh!
A od događanja na moru sigurno bi posebno izdvojila posljednji dan. Bila je velika bodovna gužva između nekoliko nas u vrhu. U taj dan sam ušla s trećeg mjesta. Bilo je šest bodova između mene i četvrtoplasirane i četiri boda između mene i drugoplasirane.
S obzirom na to gledala sam samo kako ću napasti drugo mjesto i nisam razmišljala o tome da četvrta tako gleda i na mene. I tako sam u prvom plovu dana samo gledala kako ću napasti drugu i na kraju sam taj plovu ušla 13. i bodovna razlika između mene i četvrte se totalno smanjila i uhvatila me je mala kriza. Tu je Tina odigrala najveću ulogu. Samo mi je rekla "Ej, smiri se i samo uživaj, ne razmišljaj o bodovima i samo jedri po svome kao i do sada. Ništa ne zbrajaj ni oduzimaj!".
Taj plov sam onda ušla treća i u posljednjem pobijedila :)
Što se tiče regatnog polja i vjetra, tu je bila uglavnom uvijek ista situacija. Manje više je uvijek bila bolja lijeva strana. Kako bi krenula termika uvijek je popunjavalo s lijeve strane i prvi plov je uglavnom bio takav da moramo startati što više lijevo i u pravom trenutku smo se trebali prebaciti na lijeve uzde. A drugi plov bi vjetar popunio svugdje i tad je presudno bilo tko je izdržljiviji i jači i popratiti sve refule na pravi način... naravno i dobar start.

Tea Peteh, JK Uljanik

Foto: Eric Andresen

Da bi se osigurao njen sportski napredak na najbolji mogući način brine se njena trenerica, naša iskusna olimpijka, Tina Mihelić Kliba. Njih dvije su se pokazale kao dobitna kombinacija za koju se nadamo da ćemo ih u ovakvim izvještajima imati i u idućim godinama. A evo kako je regata izgledala iz Tininog gumenjaka:

Sve je krenulo nekako nizbrdo jer smo odmah po dolasku imali problem s Laserom. Plaćanje izgleda nije prošlo, pa su nam govorili da za nju neće biti mogućnosti korištenja chartera, pa smo u panici tamo tražili neki slobodan Laser s kojim bi ona mogla jedriti.
Tako da je treninge odrađivala na nekom starijem laseru i mislili smo da će s njim odvoziti i regatu. Ali srećom po nas na Svjetsko nije stigla jedna Grkinja i onda je njen brod ostao slobodan. Eto, na kraju smo imali malo sreće da se sve posložilo i da je Tina dobila brod kao i ostali.
S obzirom kad smo ga dobili, nismo stigli taj brod isprobati prije početka regate, ali dobro, već sama činjenica da je imala novi brod je bila čista pozitiva.
Regata je bila vjetrovita. Svi dani su bili slični i bilo je čisto odmjeravanje snage. I to je ono što je Tei odgovaralo jer znamo da je ona dobra po jakom vjetru tako da se samo morala koncentrirati na dobar start.
Istina, bilo je malo problema sa startom, pogotovo prvi dan i prvi start posljednjeg dana. U stvari tad je imala čak i dobar start ali kad se trebala okrenuti i prebaciti na desnu stranu, Španjolka koju je Tea pokrivala, okrenula je u desno prije Tee, a Tea to nije skužila i skoro su u isto vrijeme virale. Tako da je tada bila preblizu Španjolke i ova ju je onda "izbila". Tako da je u stvari od dobrog starta ispao veliki problem i onda je sebi zakomplicirala situaciju.
Dobro, taj prvi plov bilo je i malo manje vjetra, pa se teže izvlačila prema naprijed i u cilj je ušla kao 13. Bila je stvarno loša situacija...
Onda je bilo samo "smiri se i samo čisto jedri", a i zapuhalo je malo jače pa mislim da joj je i bilo malo lakše i sad je već igrala samo psihologija između nje i Španjolke koja će to bolje odraditi.
Tu je Tea pokazala da je dobra, da je kvalitetna i zadnja dva plova je odlično odradila. U posljednjem je čak i pobijedila. Tu je super iskoristila situaciju kad su se Grkinja i Njemica nešto lovile i tako da je kraj ispao stvarno odlično.

Tina Mihelič Kliba, trenerica

Ovo je bila Teina posljednja regata na međunarodnoj sceni za ovo ljeto. Razmišljalo se još i o U21 u Portugalu, ali medalja na Svjetskom prvenstvu sigurno zadovoljava sve ambicije, te će vrijeme koje je pred njom do nastavka sezone na Jadranu provesti u odmoru i dodatnom saniranju ozljede leđa zbog koje nije jedrila 3 mjeseca prošle zime.

Inače, Tea i Tina nisu bile jedine iz Hrvatske na ovoj regati. Nije bilo više naših jedriličarki i jedriličara, ali zato je tu bio naš trener Damir Nakrst koji je do svjetskog srebra u muškoj konkurenciji doveo Šveda Erika Norléna!

 Kompletne rezultate iz Hustona možete pronaći na ovom linku.

Naslovan foto: JK Uljanik Facebook

 

Back To Top