U Trstu je završilo  ovogodišnje Prvenstvo istočne hemisfere, naravno, za klasu zvijezda. Kao što je i bilo najavljeno, nastupile su naše dvije posade, a rezultatom svi mogu biti zadovoljni!

Od četiri dana koja su bila u programu predviđena za jedrenje dva prva dana (srijeda i četvrtak) nije nije se uspio završiti niti jedan plov. Može se zamisliti pod kojim stresom su bili organizatori iz YC Adriaco u tim trenucima, jer je u Oglasu regate definirano da će Prvenstvo biti valjano ako se odjedre četiri regate.

Petak je srećom uspio spasiti regatu. Iako su uvjeti na moru bili dosta promjenljivi uspjela su se održati 3 plova.

Naše posade su u prvom plovu bili vrlo dobre. Među 58 posada koje su zajedrile taj dan Mišura/Barač su bili 3. a Marinović/Lulić 9. Stvarno dobro otvaranje i obećavajući rezultati. Ali tako je bilo dok je vjetar bio jači, na refule i oko 25 čvorova. Kad je oslabio i počeo mnogo šarati obje naše posade su imale manje sreće u odnosu na ostale i ubilježile su između 26 i 29 bodova. Po njihovim riječima, imali su dobre planove i bili na dobrim stranama regatnog polja, ali vjetar je neočekivano mnogo mijenjao smjer u trenucima kad je to njima bilo izrazito nepovoljno.

Idući dan je bio mnogo bolji za naše i ostvareni rezultati su ih značajno podigli u generalnom plasmanu.

Marin Mišura i Tonko Barač su u četvrtom plovu pobijedili, dok su u posljednjem jedrenju završili 6. U konačnici im je to osiguralo 9. mjesto.

Naša druga posada, kojoj je ovo bila prva velika regata u ovoj klasi, Marko Marinović i Mario Lulić, su u subotu završili 14. i 10. a na kraju su bili vrlo dobri 15.

Pobjednici Prvenstva su bili talijanski jedriličari iz Sanrema, Negri - Lamertenghi. Drugoplasirana je bila američka posada Diaz - Prada, a trećeplasirani su završili nizozemci Allart - Weise.

Što se tiče ostalih sudionika našim jedriličarima je vjerojatno najpoznatije ime splitskog zeta, trofejnog slovenskog olimpijskog jedriličara Vasilija Žbogara. On i njegov flokista su završili na 14. mjestu.

Više fotografija s regate možete pronaći u galeriji na službenom Facebooku YC Adriaco.

Iduća regata klase Zvijezda koja je u kalendaru HJS-a je Prvenstvo Hrvatske. Termin je 18 - 20. svibnja, a domaćin regate je JK Mornar iz Splita.

 

Naslovna foto: Andrea Falcon / Y.C.A.

 

Back To Top