Dok se na Gardi jedrilo Svjetsko prvenstvo mladih za klasu ILCA 6, u Njemačkoj u gradu Travemundeu jedrilo se Europsko prvenstvo mladih u klasi ILCA 4 - ex. Laser 4.7. Ovdje je Hrvatsku predstavljala brojna flota, pa je u konkurenciji 249 mladića jedrilo naših petero, dok je u ženskoj floti od 120 najboljih mladih laserašica svojim sudjelovanjem participiralo njih 6. Svi su bili iz JK Vega - Pula i JK Split - Split.

Uvjeti na dalekom sjeveru bili su daleko od idealnih kako po pitanju vremenskih uvjeta, a tako i po pitanju poteza organizatora koji su bili u najmanju ruku upitni, kako po pitanju organizacije na kopnu, tako i na moru.

Što se tiče vremenskih uvjeta oni su bili vrlo teški, ali s druge strane vjerojatno uobičajeni za taj akvatorij i ovo doba godine, tako da je praktički većina sudionika ovog kontinentalnog prvenstva mogla uočiti, kako po pitanju organizacije a tako i po pitanju ambijenta, kontrastne razlike između sunčanog juga Europe i oblačnog sjevera.

Prvi dan regate prošao je u znaku kiše. Nije bilo previše kišovito, ali ni vjetar nije bio posebno jak. Neugodni uvjeti bili su praćeni nervozom među natjecateljima, tako da je bilo dosta ponavljanja predstartne procedure i dok se napokon desio dobar start vjetar se u potpunosti povlači s regatnog polja. Nastupa čekanje i još jedan kasnoposlijepodnevni pokušaj jedrenja, ali i dalje nije bilo sreće.

Ni na kraju drugog dana natjecanja nisu se mogli dobiti prvi rezultati jer je ponovno vladala bonaca. Ovog puta kišica nije bila lagana, već se "nebo spustilo na zemlju". Za vrijeme ovog pljuska flota je bila na kopnu, a organizatori su povukli zanimljiv potez zabranom sklanjanju od kiše mladim jedriličarima ispod velikog šatora podignutog za potrebe regate. Vjerojatno je strah od Kovida u Njemačkoj prevelik...

Tek trećeg dana je zapuhalo na Europskom prvenstvu, a i kiša je taj dan odlučila poštedjeti sve prisutne.

Puhalo je s kopna, jugozapadni smjer, a vjetar je jačao od početnih sedam čvorova do ugodnih 13, uz povremene refule od maksimalnih 19 čvorova. S obzirom da je vjetar dolazio s kopna nisu se mogli razviti veliki valovi. Na prvi pogled idealni uvjeti za jedrenje, međutim u stvarnosti nije bilo baš tako, ali više o tome malo kasnije. Sad ćemo o malo veselijoj temi, a to je da je u ženskoj floti na samom vrhu dan završila Helena Jakšić, mlada Mornarevka koja je u cilj ulazila kao 6., 3. i 4.! 

I većina ostalih naših jedriličarki dobro je otvorilo regatu. Klupska joj kolegica Petra Marendić u drugom plovu ulazi čak i kao 2., međutim diskvalifikacija na crnu zastavu u prvom i kiks s 43. mjestom u trećem plovu spušta je dosta nisko u generalnom plasmanu. Članica JK Vega, Lea Rakovac, realizira vrlo sličan scenario. U prvom plovu je 2., ali u iduća dva završava kao 48. i 52. Nora Gotovac iz JK Split također ostvariva jedan top ten rezultat, 7. mjesto u drugom plovu, ali imala je malo manje kikseve u prestala dva koja završava kao 24. i 37. Klupska joj kolegica Aurora Palko nešto je stabilnija, te knjiži po jedno 14. i 15. mjesto, ali i ona kolegijalno bilježi i jedno 48. Jedino je Veganka Katja Rabak nakon DNC-a u prvom plovu nastavila bez bljeskova, te joj suci bilježe još 24. i 42. mjesto.

Foto: Thom Touw

Na muškom regatnom polju dečki se nisu toliko istaknuli poput svojih kolegica i prosjek im se nalazi između 30. i 40. mjesta. Inače, u ovoj konkurenciji predstavljali su nas Tedi Leonardeli, Jan Komadina i Vedran Celić iz JK Vega, te Karlo Modrić i Jere Bakotić iz JK Split.

Četvrtog dana prvenstva uspješno su odjedrena još tri plova. Uvjeti su bili skoro identični onima od dan ranije jedino s možda malo snažnijim vjetrom.

Dečki su se malo konsolidirali i osjetno bolje se snalaze na regatnom polju. Najsjajniji bljesak imao je Tedi u obliku 6. mjesta u petom kvalifikacijskom jedrenju. Karlo i Jere poboljšavaju svoje rezultate za prosječnih 50%, dok su Jan i Vedran ostali u prosjeku prethodnog dana s laganom tendencijom prema nižim mjestima na ljestvici.

S druge strane djevojke nemilosrdno nastavljaju dalje, Petra jedri neusporedivo bolje i osvaja izvrsna dva 4. i jedno 2. mjesto!

Foto: Thom Touw

Helena je malo stala na kočnicu, te nakon 6. mjesta u prvom plovu dana u iduća dva završava kao 14. i 17. što joj malo kvari ukupni prosjek, jer ovaj natjecateljski dan završava kao četveroplasirana.

Nora i Aurora nastavljaju s oscilacijama, ali s druge strane, prosjek im je poput onog s otvaranja EP-a s tim da je Aurora zasjala sa 7. mjestom u prvom plovu.

Najznačajniji napredak imala je Lea i to u 4. i 5. plovu, ali izlijetanje na crnu zastavu u 6. jedrenju pokvarilo joj dan. A jedina uz Petru, koja je imala uzlaznu putanju u rezultatima, bila je Katja. Mlada Puležnka je sa svakim plovom bila sve bolja i pokazala da se i na nju može ozbiljno računati na regatama koje su ispred nas.


S ukupno šest završenih plovova u ova dva dana, završene su kvalifikacije i moglo se krenuti s finalnim jedrenjima. Petra, Helena, Nora i Aurora kvalificiraju se u zlatnu skupinu. Lea i Katja prvenstvo nastavljaju u ženskoj srebrenoj, a Tedi i Karlo u muškoj srebrenoj. Jere i Jan zajedrili su u brončanoj, a Vedran u smaragdnoj skupini.

Prvog finalnog dana jedrile su samo zlatne skupine. Uvjeti su bili olujni, puhalo je od 18, pa do 32 čvora! Obje zlatne skupine odjedrile su po dva plov. Djevojke su se dobro držale, a najbolji rezultat im je bilo Petrino 6. mjesto.

Zato su drugog dana zajedrili svi. Puhalo je od 8, pa do 28 čvorova, tako da su svi morali pokazati apsolutnu svestranost.

Daleko najbolje jedrenje pokazala je Petra. Ona je s 2. i 10. mjestom pokazala da su joj dva loša rezultata prvog dana kvalifikacija ipak bila samo prolazan problem i da je umjesto njih bio bilo koji drugi rezultat da bi bila na pobjedničkom postolju. Nažalost, ove godine se zaustavila na korak do njega.

Helena je također nastavila s dobrim jedrenjem, istina, ne onako dobrim kao prvog dana regate, ali svejedno na kraju iz Travemundea odlazi sa smiješkom jer regatu završava s rezultatom karijere - šestim mjestom u generalnom poretku!

Nora je također dobro odjedrila finale, ali bodovni teret prethodnih dana bio je prevelik za bolje od 25. mjesta, međutim, u konkurenciji do 16 godina zauzela je vrlo dobro 6. mjesto!

Jedino je Aurora malo popustila na kraju i u posljednja dva plova ulazi pri začelju zlatne skupine, te kad se sve zbroji i oduzme regatu završava na 53. mjestu.

Što se tiče Lee, ona je bila u samom vrhu srebrene skupine, te nakon 3. i 6. mjesta u finalu regatu završava na ukupno 64. mjestu, a u U16 kategoriji završava 21.

Katja je prvi finalni plov bila malo ispod svog prosjeka, a u posljednjem je izgleda želja za dokazivanjem bila prevelika, pa nažalost izlijeće na crnu zastavu i u Pulu se vraća kao 102.

Kompletne rezultate ženske flote možete pronaći na ovom linku.

A dečki su svoja dva finalna plova odjedrili u skladu s do tada prikazanim, te regatu završavaju u sljedećem poretku:

81. Tedi Leonardeli

101. Karlo Modrić

141. Jere Bakotić

149. Jan Komadina

211. Vedran Celić

a njihove pojedinačne rezultate možete pronaći na ovom linku.

I za kraj osvrt na zbivanja na obalama Baltika iz perspektive trenera Petre Marendić i Helene Jakšić:

Prije nastupa na Europskom prvenstvu Petra i Helena su odjedrile regatu Europa Cupa u Warnemundeu. Htio sam da malo osjete jedrenje u velikoj floti, jer od Europskog prvenstva u Vilamouri prije točno godinu dana nisu nisu imale niti jednu ozbiljniju regatu. Mislim, imali smo Prvenstvo Hrvatske, ali ipak nije to u istom rangu.
U Warnemundeu uvjeti su bili raznovrsni i to mi je stvarno bilo drago, tako da smo točno vidjeli na čemu smo... što su nam specijalke i što su nam malo manje jake strane. Prvog dana puhala su 3 čvora, pa idućeg nešto jače, da bi trećeg i četvrtog bili vrlo zahtjevni uvjeti s više od 15 čvorova.
Na kraju nisu ni bile toliko loše s obzirom na toliku pauzu jedrenja u jačoj floti. Bile su 3. i 5. djevojka!
Nakon Europa Cupa planirali smo se prebaciti u Travenmunde i odraditi 12-13 dana zajedničkih treninga s mješovitom međunarodnom ekipom koju vodi naš trener Noa Ninčević, ali naišli smo na vrlo ozbiljan problem.
Kontaktirali smo klub organizator Europskog prvenstva, ali nam se nitko nije javio niti odgovarao na mailove i kad smo se u Warnemundeu raspitivali u čemu bi mogao biti problem saznali smo da su organizatori odlučili nikog ne primati u klub sve do dan pred početak regate.
Kasnije smo uspjeli napokon doći do nekog od odgovornih iz tog kluba i stvarno su nam potvrdili to što smo čuli. Uglavnom, vrlo čudna odluka koja je u međuvremenu iznenadila i predstavnike ILCA-e i sve koji su planirali tamo doći malo ranije i napraviti pripreme.
Na kraju smo nekom igrom slučaja uspjeli "upasti" u jedan, može se reći rekreativni, klub u jednom gradu u blizini Travenmundea.
A što se tiče samog EP-a, to je priča za sebe. Organizatori nam nisu niti osigurali mjesto za držanje trajlera, bacanje gumenjaka...
Područje rezervirano za regatu bila je jedna javna plaža koju su ogradili i na sredini podignuli jedan veliki šator, ali samo za potrebe Organizacijskog odbora. Tako da kad je bila ona najjača kiša i poplava, nisu djecu puštali da uđu i sakriju se od kiše!
Uopće nije bilo gume za prat brodove, nije bilo WC-a! Race office je bio na jednom mjestu, protesti s druge strane rijeke koja je tekla pored te plaže itd itd...
Uglavnom, svi su bili neugodno iznenađeni takvim pristupom i stilom organizacije.
Ali uspjeli smo sve srediti i kreće regata i kad je zapuhalo, vjetar dolazi iz smjera koji nije bio niti jednom svih tih desetak dana priprema.
Istina, nije bilo vala, ali bilo ga je svih snaga, od par čvorova, pa do jedne krme kad su muškima izmjerili 43 čvora! Djevojke su tada prve jedrile i odradile su dva plova po tridesetak čvorova i vidjelo se da dolazi nevera... nebo je bilo crno, oblaci su putovali velikom brzinom, ali svejedno pozivaju muške na more. Daju start, jedre i kad su krenuli u krmu i kreće 40+ čvorova i mislim da se od cijele flote možda samo tri broda nisu prevrnula.
Također je i primjedba da je polje bilo bačeno uz sami kraj. Koliko je bilo blizu najbolje ilustrira to ako se prati vanjski krug ne može ih se obići s vanjske strane jer bi se nasukali na plažu... Nema lijevog kornera, jer ćeš izaći na pijesak...
U toj zoni su i dricevi stalno bili prisutni pa je bilo dosta zapletavanja i prevrtanja, a najkomičnija situacija je bila kad sam vidio da se Španjolka prevrnula i nakon toga stoji u moru na nogama do pasa :)
A što se tiče mojih djevojaka moram reći da su se odlično snašle. Hele je izvrsno otvorila regatu, a kako je Petra otvorila regatu mislim da je napravila izvrstan posao s četvrtim mjestom na kraju!
S druge strane Hele se malo prepala, još nije navikla da je u vrhu, tako da se nadam da je taj strah tamo ostavila iza sebe i da je shvatila da joj je tu i mjesto.

Toma Višić, JK Mornar

Nakon nastupa u Njemačkoj mlade snage imale su kratku pauzu i vrlo brzo odlazak u Irsku na Svjetsko prvenstvo mladih, a koje je upravo u tijeku i traje do 14. kolovoza. Situaciju u Dun Laoghaireu možete pratiti preko ovog linka.

Naslovna foto: Thom Touw

 

Back To Top