Tjedan dana nakon organiziranja 39. Primorske regate, Jedriličarski klub 3. maj organizirao je regatu Sv.Vida za klase Optimist, Laser 4.7, Laser Radial i 420.

U kalendaru HJS-a organizatori su rezervirali subotu i nedjelju 13. i 14. lipnja, ali s obzirom na subotnje uvjete koji su na ovom regatnom polju bili jednaki onima kakvi su bili na susjednom Torpedo Cupu jedrilo se ipak samo u nedjelju.

Po pitanju vjetra, sav nedostatak prethodnog dana nadoknadio je maestral koji je zapuhao iza 14 sati sa solidnih petnaestak čvorova. S obzirom na ograničeno vrijeme jedrenja do 16:00 Regatni odbor je morao što ranije krenuti s akcijom i pustiti juniore i kadete u regatu.

Prvi start je krenuo po još uvijek svježem vjetru koji se nije dovoljno stabilizirao, pa je prvi plov ubrzo prekinut, ali nakon tog prekida dva iduća starta su išla jedan za drugim.

Što se tiče najmlađih, onih u klasi Optimist, njih se okupilo 45 iz svih klubova Kvarnerskog zaljeva. Najbrži među njima bili su Maro Bratonja iz JK Opatija s dva druga mjesta, te Luka Kamber iz JK Galeb s 5. i 3. mjestom i Niko Braut iz JK Punat koji je finiširao na 3. i 6. mjestu.

Treba primijetiti da je od 45 prijavljenih jedriličara samo njih 15 bilo u starijoj dobnoj skupini, a da bi sve bilo još zanimljivije samo ih je 33 završilo prvi plov, odnosno 27 drugi plov.

Osim DNF-ova, u rezultatima se mogu pronaći dva OCS-a, a i dva DSQ-a... a da bi sve bilo još zanimljivije rezultati su objavljeni nakon rješavanja protesta od kojih su dva odbačena, a dva riješena.

Statistički gledano, najbrojnija skupina na regati bili su dječaci u kategoriji do 12 godina. Ni među njima nije dominirao neki klub posebno, već je postolje podijeljeno između tri kluba. Karlo Ugrin iz JK Galeb bio je najbrži s 4. i 7. mjestom (4. u generalnom plasmanu). Martin Culman iz JK Jugo s 15. i 4. mjestom uzeo je srebro u ovoj kategoriji, a u apsolutnoj kategoriji zauzima 8. mjesto. A na trećoj stepenici pobjedničkog postolja završava Niko Katunar iz JD val. On je bio u sredini flote s 19. mjestom u prvom plovu, ali zato je pobijedio u drugom plovu i time najavio da bi ubuduće mogao pomrsiti planove starijimi kolegama na budućim regatama. U generalnom plasmanu njegovih 20 bodova bilo je dovoljno za 9. mjesto, a imao je jednak broj bodova kao klupska mu kolegica Rain Car koji se ipak nije mogao pohvaliti s tako zvučnim pojedinačnim rezultatom kao Niko.

Statistiku ćemo nastaviti analizom skupine djevojčica, kojih je ukupno bilo 10, a od toga onih do 12 godina je bilo šest. Najbrža od njih bila je Barbara Perušić iz JK Galeb. U mješovitoj konkurenciji zauzela je 6. mjesto.

Kolegica joj na drugom mjestu bila je već spomenuta Raina Car iz JD Val, 10. generalno. Ona je ujedno bila i najbrža djevojčica u konkurenciji do 12 godina. A trećeplasirana je Sara Mavrić iz JK Plav, 13. na zajedničkoj ljestvici.

Što se tiče preostale dvije slavodobitnice u mlađoj dobnoj kategoriji, one su bile 4. i 5. u ženskoj konkurenciji, a to su Aleksandra Ivanova iz JK Opatija i Lea Sersić iz JK Vihor... 16. i 18. u generalnom plasmanu.


Flota Lasera 4.7 bila je dosta malobrojnija. Ukupno ih se skupilo deset, a apsolutno najbrža bila je Carla de Carina iz JD Val koja je pobjedu odnijela u oba odjedrena plova. Najbliži po bodovima bio joj je Leon Braut iz JK Punat s ulascima u cilj na 2. i 3. mjestu, a odmah iza njega regatu Sv.Vida završava Frane Barišić iz JK Galeb.


Najstarija skupina na regati bila je u Laser Radialu, a tu su, očekivano, igru vodili članovi JD Val.

Nedodirljiva na vrhu flote bila je Ursula Balas s dvije glatke pobjede, a za neizvjesnost osvajanja drugog mjesta pobrinuli su se Frano Šestan i Nika Manestar. Oboje su uknjižili po jedno drugo i jedno treće mjesto, ali po pravilima bolje se vrednuje takva Franina kombinacija, jer je bio brži u posljednjem plovu.


Za kraj su ostali dvosjedi, odnosno tri posade u klasi 420. Njihov raspored snaga bio je definiran već u prvom jedrenju i u drugom je samo potvrđen, a pobjeda je otišla Tinu i Edi Fike iz JK Galeb. Na drugom mjestu završili su Članovi JK Istra, Toni Bilen i Val Matulja, dok je na trećem mjestu završila mješovita kombinacija JK Galeb, Hrvoje Mršić - Ana Petričić.

 

Naslovna foto: Dražen Zdelarec

 

Back To Top