Klasa radio upravljanih jedrilica pri HJS-u ponovno je u suradnji s HZTK organizirala promidžbenu akciju u kojoj su ovog puta kadete Jedriličarskog kluba Uskok, kao i sve zainteresirane Zadrane, upoznali s klasom Dragon Force 65. Promidžba se održala na najljepšoj Zadarskoj lokaciji, nadaleko poznatim, morskim orguljama.

Intruktori koje je angažirala klasa RU jedrilica stigli su u Zadar u jutarnjim satima i već oko 10 pripremila sve za demonstraciju... Četiri kompletno opremljene jedrilice spremno su dočekale iskusne jedriličare iz Optimista, a da bi im sve bilo još zanimljivije Uskok je ustupio na korištenje i jedan gumenjak s kojim je postavljeno jednostavno regatno polje s dvije bove.

Početak je bio orijentiran na teoretske osnove radio upravljanja, odnosno na upoznavanje mladih Uskokovaca s prijamnicima, odašiljačima, baterijama... važnim elementima koje su mnogi od njih već upoznali kroz razne gadgete kojima su svakodnevno okruženi.

Slijedeći korak bio je sastavljanje modela. Krenulo se sa spajanjem kobilice na trup, pa postavljanjem jarbola i pripona, hvatanjem škote i naposljetku s ubacivanjem baterija i finim trimanjem jedrilja.

Nakon toga krenuo je najzabavniji dio događaja... jedrenje.

Kako su klinci prilikom opremanja jedrilica bili podijeljeni u četiri skupine, jednako tako su krenuli i u jedrenje. Na početku su se trebali koncentrirati na daljinski upravljač na kojem su trebali paziti kako se pritežu i otpuštaju škote i kako se upravlja kormilom, a nakon toga na redu je bilo jedino logično... regatavanje!

Odbrojavala se predstartna procedura, pazilo se na OCS, desne uzde, lijeve uzde... srećom ovog puta svi su znali o čemu je riječ i na što trebaju paziti, pa su instruktori samo morali paziti da svi dobiju jednako vremena za uživanje u novom iskustvu.

U svakom slučaju, izvrstan dan u Zadru, a sad još jedino da se pronađe netko u Uskoka, malo stariji, da bude voditelj ove zanimljive, a složit ćete se i vrlo korisne sekcije!

 

Back To Top