Od 17. do 24. travnja u Vilamouri su se jedrile posljednje kvalifikacijske regate za Tokio za klase ILCA 6 (Radial žene) i ILCA 7 (Standard - muškarci) za jedriličare i jedriličarke iz Europe. Ne treba niti sumnjati da je bilo vrlo napeto, ali srećom, naši reprezentativci u obje klase jedrili su bez presinga u vidu naziva regate, jer su se već ranije kvalificirali za olimpijadu.

Što se tiče klase ILCA 7, flota je brojala 139 jedriličara, a među njima su jedrili Tonči Stipanović i Filip Jurišić, dok je ženska flota brojala 89 jedriličarki među kojima smo također imali dvije predstavnice, a to su bile Elena Vorobeva i Sandra Lulić.

Organizatori nisu miješali ove dvije flote, odnosno nisu ih startali jednu za drugom kao što je to slučaj na našim regatama, već su se izmjenjivali na moru na način da bi ujutro bili jedna, poslijepodne drugi, pa idući dan obrnuto itd. S obzirom da je bilo vjetrovito na Atlantiku, ispunjavanje programa jedrenja nije dolazilo u pitanje, pa su i jedni i drugi odjedrili po 12 plovova... po šest kvalifikacijskih i po šest finalnih.

Muška ekipa bila je dosta uspješnija od naših djevojaka, tako da su i Tonči i Filip jedrili vrlo važne uloge u svojim regatama, te finalna jedrenja odvozili u zlatnoj skupini. Djevojkama nije toliko išlo od ruke, pa su finalni dio regate odradile u srebrenoj grupi.

Regatu je najbolje otvorio Filip Jurišić. Njegov najlošiji rezultat u kvalifikacijama bio je 16. mjesto, dok je ostalih pet finiša bilo unutar prvih šest s tim da je u trećem plovu i pobijedio u svojoj kvalifikacijskoj skupini. Nastavak jedrenja također mu nije bio loš, ali imao je tri kiksa koja su ga koštala mnogo boljeg plasmana od 8. mjesta na kojem je završio regatu u Portugalu. Konačna suma bila mu je 116 bodova, što je bilo samo bod manje od čak tri jedriličara koja su završila ispred njega. Naime, 115 bodova su imali Tonči Stipanović, Elliot Hanson i Charlie Buckingham.

Vodeću poziciju u ovoj skupini jednako bodovanih jedriličara, Tonči je ostvario tako što je imao bolje drugo najbolje mjestu u odnosu na Elliota koji je također imao pobjedu u jednom plovu kao i on, ali iduće najbolje mjesto bilo mu je "tek" 5. pozicija u posljednjem jedrenju.

Evo što je o svom jedrenju izjavio Filip Jurišić:

Regata je bila iznimno teška taktički. Bilo je više od 70 brodova na startu, a to je rekord klase!
Jako sam zadovoljan jedrenjem do predzadnjeg dana, dok nisam upisao dva 30 i neka. Ta dva plova su mi drastično pokvarila ukupnu sliku i finalni rezultat. Jako puno je bilo dobrih segmenata, naravno i onih na kojima trebam još raditi.
Ovo je bila prva regata u sezoni i jako sam motiviran za nadolazeće regate koje su ubrzo ispred mene.

Filip Jurišić, JK Mornar

Tonči Stipanović je inače jedan od prvih hrvatskih sportaša uopće koji su se plasirali na Olimpijske igre u Tokiju. Njemu je ovo definitivno bila prava pripremna regata s uvjetima poput onih koje može očekivati u Japanu. I on je kvalifikacije odjedrio dobro, ali ipak nešto slabije od Filipa. Najlošiji rezultat uvodnog dijela regate bio mu je 26. mjesto, ali zato su svi ostali rezultati bili unutar top 9. Zato je u nastavku regate jedrio bez greške i nije sebi dopustio veće pogreške.

Gledajući bodovno, on je predvodio skupinu jedriličara koji su pokazali vrlo slične performanse i konačno peto mjesto je vrlo dobar rezultat. Istina, prva četvorka se stvarno mnogo izdvojila ispred njih, tako da je četveroplasirani Jean Baptiste Bernaz Tonču pobjegao čak 27 bodova.

Nakon regate Tonči se vratio u Split, dok je Filip ostao u Portugalu u iščekivanju idućeg eventa klase ILCA 7. Svoj boravak u Splitu Tonči će provesti u jednoj vrsti odmora "glave" od svoje matične klase, jer će dio vremena provesti u pripremama za Europsko prvenstvo klase Zvijezda, a na kojem će jedriti s Tudorom Bilićem. Ako ste zaboravili, EP klase Zvijezda jedrit će se ubrzo u Splitu u organizaciji JK Mornar.

Bilo je zanimljivo. Prvi je put da smo došli u Vilamouru i da smo se upoznali s takvim uvjetima. Od siječnja nismo jedrili na takvom "swelu", još od posljednjih priprema na Malti. Tako da mi je trebalo par dana da se prilagodim.
Regata je bila dosta jaka jer su to bile posljednje kvalifikacije za Europu i svi su bili nabrijani... em što se stvarno dugo nismo skupili u tolikom broju, em što su to bile te kvalifikacije. Tako da nije nedostajalo zanimljivosti!
Ja sam zadovoljan kako sam jedrio. S tim da sam cijeli tjedan ranije bio prehlađen, pa se nisam osjećao baš najbolje u brodu. Ali mislim da sam izvukao svoj maksimum i stvarno sam zbog toga zadovoljan, jer nakon ove duge pauze bez regata ipak sam u samom vrhu.
Sad ću se desetak dana odmoriti u Splitu, pa se vraćam u Vilamouru. Tamo će biti organizirana jedna trening regata. Vjerojatno će se malo razrijediti sastav sudionika. Vjerojatno će se nacije koje se nisu kvalificirale vratiti doma, dok mi ostali gledamo put Japana i da će sve doći na svoje i da ćemo stvarno i jedriti na olimpijadi.

Tonči Stipanović, JK Mornar

Uvjeti po kojima se jedrilo u Vilamouri uglavnom su bili u vidu "sea breeza" do oko 14-15 čvorova, dok su zadnja dva dana bila s južnim vjetrom s ogromnim valovima, što je ta dva posljednja dana učinilo iznimno napornima, aali i proporcionalno zanimljivima.

Jedini vjetar s kraja puhao je kad se jedrio drugi plov. Smjer bio odgovarao našoj tramuntani i bio je najslabiji od svih tih dana, a Stipanović ga je vrlo dobro iskoristio s pobjedom u tom plovu. Kompletne rezultate s regate možete pronaći na ovom linku.


Što se tiče flote ILCA 6 i naših jedriličarki, kao što smo već rekli, nisu baš briljirale. U konačnici su zauzele 58. i 59. mjesto. Elena je u posljednjem plovu kvalifikacija uknjižila diskvalifikaciju, ali svejedno joj je prosjek bio loš s obzirom da je finiširala uglavnom oko 30. mjesta. S obzirom da su kvalifikacijske skupine imale 45 i 44 jedriličarki nikako nije mogla pobjeći srebrenoj skupini.

Finalni dio regate započela je s još jednom diskvalifikacijom, ali ovog puta u vidu UFD-a. Kako se regata približavala kraju postupno je dizala formu, ali već je bilo prekasno za neki bolji rezultat.

S druge strane Sandra nije bila ništa bolja. Jedino što nije imala niti jednu diskvalifikaciju. Na kraju je završila iza Elene za sitnih 0.6 bodova.

Nadajmo se da će Elena vrijeme do leta put Japana iskoristiti dobro i da će se od tamo vratiti s puno boljim rezultatom. Kompletne rezultate ženske flote možete pronaći na ovom linku.

 

Back To Top