Prvo Svjetsko juniorsko prvenstvo u klasi 470 za dvije posade iz JK Labud je završilo. Jedrilo se u Italiji na jezeru Lago Bracciano po vrlo teškim i nestabilnim uvjetima.

Splitske jedriličarke i jedriličari su na put u Italiju otputovali nešto ranije jer su imali u planu i sudjelovanje na još jednoj regati klase 470 koja se trebala organizirati u istom akvatoriju. Nažalost, ta regata nije održana jer nije bilo vjetra, pa su Labudove posade ostale bez treninga na koji su računale. Inače je riječ o jednoj od nekoliko "regatta nazionale" koje se jedre svake godine i u sklopu su talijanskog Kupa.

Službeni početak Svjetskog prvenstva je bio u nedjelju 19. kolovoza. Za prva dva dana su bila predviđena službena premjeravanja jedrilica i posada, a ujedno je drugog dana bilo predviđeno održavanje trening regate. Odmah sutradan su krenule službene kvalifikacije. One su bile predviđene da traju dva dana s maksimalno odjedrenih 5 plovova. Službeni Oglas regate je imao predviđeno da se kvalifikacije mogu po potrebi nastaviti jedritii idućih dana, ali u idealnom razvoju situacije trećeg dana regate bi se krenulo s finalnim jedrenjima koja su predviđena u šest plovova.

U ženskoj konkurenciji prijavljeno je 56 djevojaka, odnosno 28 posada, dok je u muškoj konkurenciji bilo dosta teže jer se na startnoj listi mogla pronaći čak 51 posada!

Obje posade su trenutno jedine hrvatske posade u klasi 470. Nastupe djevojaka pratimo već neko vrijeme i riječ je o Hani Dragojević i Ani Zelić, a momcima je ovo bila prva službena regata u ovom dvosjedu. Do sada su Petar Milun i Bruno Marević iskustvo sticali u pola metra kraćoj jedrilici, jedrilici klase 420. Trener i jednima i drugima je Goran Martinović, a evo što je izjavio povodom nastupa u Italiji:

Iz Bracciana smo krenuli u ponedjeljak rano ujutro a u Split smo stigli kasno navečer. Ugodna vožnja cijelom Italijom, cca 1200km, zaustavljanje svakih par sati za odmor i marendu a u kombiju vrhunska atmosfera... čakula, zezanje, pjevanje... vrijeme je prošlo stvarno brzo. U Italiju smo otišli nešto ranije jer smo planirali odraditi i jednu pripremnu regatu. Nažalost bila je totalna bonaca i nismo uspjeli odjedriti niti jedan plov. Tako da nam je jedina priprema za SP bio jedan trening s Ukrajincima. Očajno vrijeme se nastavilo i iduća 3-4 dana regate. Jedan dan se uopće nije jedrilo, a ostalih dana je puhalo po 3-4 čvora, najviše 5-6, s dricevima od po 20°. Nekoliko regata je prekinuto baš zbog tih promjena u smjeru. Bilo je stvarno teško za voziti! Tu su došle do izražaja malo iskusnije posade. Moje cure su tu kiksale i prva tri dana smo bili pri samom dnu. ZAto kad je zadnja dva dana zapuhalo, "čak" 10 čvorova, cure su pokazale da mogu. Jednu regatu su ušle 6. i u zadnjem plovu su ušle u cilj kao 2. ali nažalost su bile diskvalificirane zbog UFD-a. Na kraju možemo reći da nismo zadovoljni s rezultatom, ali smo zato puno naučili o vožnji po takvim uvjetima. Da je vjetar bio jači sigurno bi završile puno bolje, ovako su na kraju 25. Ali kako nama tako i svima, pa se na to ne možemo previše vaditi. A dečkima je ovo bila prva regata i ono najvažnije sko su skužili je da im konkurencija njihove dobne skupne ne bježi previše. Vidjeli su da mogu jedriti s njima, a s druge strane je i bilo za očekivati da će završiti na posljednjem mjestu. Par plovova su završili u posljednjih pet a oni su se osjećali kao da su baš oni osvojili SP.

Goran Martinović, trener

Što se tiče "izlijetanja" na posljednjem startu i knjiženja UFD-a Hani i Ani, snimka sa start je dana na uvid trenerima i po Goranovim riječima stvarno je teško reći koja jedrilica je izletjela jer su sve bile poredana i sve se svelo na procjenu Regatnog odbora.

Inače, Petar i Bruno su bili najmlađa posada na regati! Zajedno treniraju od studenog 2017. s tim da preko zime zbog velike hladnoće nije bilo puno treninga, tako da do proljeća 2018. nisu uspjeli skupiti previše iskustva. Tek u ožujku počinju ozbiljni treninzi, a u svibnju prelaze u klasu 470 jer su naglo obojica i narasla i ojačali.

Idući potezi Labudovih juniora isključivo će ovisiti o financijama u klubu. Ako bude dovoljno sredstava u prosincu bi željeli jedriti u Imperiji (Italija) ili u Palamosu (Španjolska), jer u Hrvatskoj su trenutno jedine aktivne posade u klasi pa im se ne organizira niti jedna regata.

 

Naslovna foto: Goran Martinović

 

Back To Top