U Švedskom gradu Båstadu od 17. do 24. kolovoza održavala su se dva Europska prvenstva. Momci starosti do 21 godine su jedrili za najboljeg Europljanina u Laser standardu, a djevojke iste dobne skupine su jedrile za najbolju Europljanku u Laser radialu.

Domaćini Prvenstva su bili članovi malog kluba Seglarveckam koji je pružio dosta skromnije logističke uvjete nego što su jedriličari naučili vidjeti na ovakvom rangu natjecanja na regatama koje su se održavale ranije ovog ljeta. Vjetar je bio dosta stabilan. Prosječno je puhalo oko 18 čvorova. Uglavnom između 15 i 20 s povremenim refulima jačim od 20 čvorova. A sve to se dešavalo na otvorenom moru između Švedske i Danske.

Naša ekspedicija nije bila mnogobrojna, samo dva momka i jedna djevojka... Karla Šavar iz JK Zagreb, Dominik Perković iz JK Labud i Stipe Gašpić iz JK Split.

Muška konkurencija je brojala 61 jedriličara, dok je djevojaka bilo samo 28.

S obzirom na broj natjecatelja u pojedinoj floti tako je i sustav jedrenja bio različit. Momci su vozili šest kvalifikacijskih jedrenja nakon kojih su se podijelili u zlatnu i srebrenu skupinu. Tako podijeljeni odjedrili su još po četiri finalna plova. S druge strane na ženskom regatnom polju nije bilo potrebe za kvalifikacijama jer je cijela flota bila manja od pola muške. Zato su djevojke cijelo vrijeme jedrile zajedno u svih deset plovova.

Za Karlu se u Švedskoj brinuo njen trener, Theo Pizzul:

Bilo je manje više sve u redu. Puhao je jaki vjetar, tako da je za Karlu za pravi rezultat ipak bilo malo previše vjetra. Čim je vjetar malo pao ona je došla na svoje. U posljednja tri plova završila je 12., pa 3. i na kraju 6. Zato dok je puhalo 20 - 25 čvorova ona sa svojom masom nije mogla puno jer je bila među najlaganijim natjecateljicama. Tako da je teško u tim uvjetima ući u top 10 ili u top 5. Ali sve u svemu smo zadovoljni.

Theo Pizzul, trener JK Zagreb

Na kraju je Karla završila na 16. mjestu. Osim regata u Laseru, gđica. Šavar i njen trener sudjeluju i u Projektu Nacra s Igorom Marenićem. Ovo Europsko prvenstvo je vjerojatno Karlina posljednja ovosezonska regata u radialu, a u rujnu se nastavljaju treninzi na olimpijskom katamaranu.

Muški dio ekspedicije bio je na brizi trenera JK Labud, Velimira Velimirovića:

Bilo je dobro do pred dva posljednja dana. Stipe je dogurao do 5. mjesta u generalnom plasmanu, ali je predzadnji plov izgubio koncentraciju. Dominiku od početka nije išlo dobro. Nedostajalo mu je i mase i brzine, a i dobrih starteva, tako da nije uspio završiti u zlatnoj skupini. Tako da je finale jedrio u srebrenoj skupini što nam je dosta ispod očekivanja. U obranu mu mogu reći da s obzirom na stvarno stabilan vjetar i njegovih 76 kg, stari brod u kojem jedri mu nije išao na ruku. Na tim dužim dionicama je gubio na račun maksimalne brzine. S druge strane, zadnjih dana su bile nevere, vjetar je bio nestabilniji i u srebrenoj skupini je u tim uvjetima osvojio jedno 3. i jedno 4. mjesto. A u zadnjem plovu, koji je bio prekinut zbog nevere, oznaku druge orce je okrenuo zajedno s još jednim jedriličarem kao vodeći dvojac. Dva dana su bila s izrazito jakim vjetrom, jedan laganiji... uglavnom su se jedriličari morali izbacivati. 

Velimir Velimirović, trener JK Labud

Stipe Gašpić je kvalifikacije odradio izvrsno. Pola finiša je bilo u prvih deset, čak je i pobijedio u posljednjem kvalifikacijskom plovu, tako da je najavio borbu za vrh. Jedrenje u zlatnoj skupini također nastavlja vrlo dobro, ali predzadnji plov, dok je bio na 5. mjestu i 7 bodova daleko od medalje, griješi stranu i osvaja najlošije mjesto na natjecanju. I na kraju pečati svoju sudbinu s preuranjenim startom na "U" zastavi, te je kažnjen s UFD i u Lučicu se vraća s 14. mjestom.

Kompletne rezultate muške flote možete pronaći na ovom linku.

Ovo ljeto je u Švedskoj bitno drugačije u odnosu na sliku koju svi imamo o ovoj nordijskoj državi. Zahvatio ih je toplinski val koji im je donio temperature neuobičajene za to podneblje. Istina, riječ je o temperaturama do 24-25°C, ali je to jedriličarima stvorilo ugodne uvjete za jedrenje. Jedna od posljedica visokih temperatura je i suša, pa su zato organizatori regate zabranili natjecateljima pranje jedrilica i opreme. Čak su išli toliko daleko da je bilo zabranjeno punjenje boca s vodom i da se eventualno s njima raženta neki vitalni dio opreme! 

 

Naslovna foto: Seglarveckan Båstad Facebook

 

Back To Top