JK Horizont iz Poreča prošlog vikenda organizirao je jedriličarski event na kojem su svoje interese mogli zadovoljiti mnogi... od najmlađih u Optimistima, pa do onih koji vole maštati o dalekim morima te onih koji vole jedrenje i nadmetanje u lokanom akvatoriju.

Uvod u (f)regatu bila je pokazna regata klinaca u Optimistima i to onih kojima je ovo bila prva godina jedrenja. Za njih je u Porečkoj luci u subotu jutro organizirana regata, a osim domaćina iz Poreča sudjelovali su i njihovi vršnjaci iz drugih Istarskih klubova. Nakon zanimljivih i napetih nadmudrivanja na regatnom polju pobjedu je odnio domaći jedriličar Franko Enriko Suarez.

Unatoč oblačnom vremenu to je bila lijepa predstava za roditelje i brojne turiste i glavni akteri definitivno su uživali u svom danu.

Foto: JK Horizont

U subotu navečer na svoje su došli svi koji vole čuti dobre priče o dalekim morima, pogotovo ako dolaze iz prve ruke. Svoja iskustva i doživljaje svim okupljenima prepričavao je Saša Fegić, naš najsvježiji Cap Horner, jedriličar koji je s malenom jedrilicom Hir 3 oplovio zemaljsku kuglu u periodu između 2018. i 2020. godine.

Foto: JK Horizont

Regata krstaša, glavni događaj na La mula de Parenzo, regata krstaša startala je u nedjelju u podne. Inače je riječ o regati koja je prethodnih godina imala status ugodnog klupskog druženja koje se ponekad organiziralo i po dva puta godišnje na ruti oko lokalnih oznaka za pličine. Na startu se okupilo 15 posada, a među njima i jedan trimaran.

Ove godine pokušalo se s produljenjem rute koja je trebala ići do Vrsara, odnosno do pličine Mramori. Tako zamišljena ruta trebala je biti duga dvadesetak milja, međutim, zbog lošeg prognoze dogovoreno je skraćenje i to da se skraćena ruta zaokruži dva puta.

Prognoza je najavljivala buru, ali na kraju je zapuhao ugodni maestral od prosječnih desetak čvorova uz jedan kratki period kad je pojačao na petnaestak.

Foto: JK Horizont

Ukupno pobjedu u navigacijskom jedrenju odnio je domaći jedriličar Dean Armuš na Elanu 340 - Dolce far Niente. On i njegova ekipa rutu su prejedrili za oko dva sata, a osim njih posebnu pažnju privukla je i jedna kompletno ženska posada.

Vlasnica jedrilice Ikigai (Bavaria 35 Match) okupila je i prvi put u regati zajedrila u posadi koja je bila u ovakvom sastavu. Djevojke su se vrlo dobro snašle na brodu, a čak su i osvojile prvo mjesto u svojoj skupini, odnosno peto u generalnom plasmanu. Nadajmo se da ćemo ih u tom sastavu viđati i na budućim regatama.

A što se tiče kompletnih rezultata, njih možete pronaći na ovom linku.

Naslovba foto: JK Horizont

 

Back To Top