Jedna djevojka i šest momaka sudjelovali su na Svjetskom prvenstvu za mlade za klasu Laser radial, a koje se jedrilo u Kielu od 18. do 25. kolovoza.

Ukupno je sudjelovalo 96 jedriličarki i čak 259 jedriličara, a program im je bio identičan. Jedrili su po 6 kvalifikacijskih jedrenja i po 5 finalnih. Jedina razlika je što su djevojke kvalifikacije odjedrile u dvije kvalifikacijske skupine, a momci u četiri. Logično, kasnije se to u finalu pretočilo u zlatnu i srebrenu skupinu kod djevojaka, odnosno zlatnu, srebrenu, brončanu i zelenu kod jedriličara.

Hrvatska je imala sedmero predstavnika. Među njima je bila samo jedna djevojka, Ivona Ercegovac iz JK Split. Ona je kvalifikacije odjedrila dosta dobro. Istina, rezultati su šaroliki, najlošije je imala 41. mjesto, u jednom plovu je odnijela pobjedu, ali prosjek joj je bio dovoljno dobar da se plasira u zlatnu skupinu. U njoj je pokazala konstantu i uz jedan kiks 2 45. mjesto svi ostali rezultati joj se vrte oko 20. mjesta. Na kraju zauzima 28. poziciju u generalnom plasmanu.

Muški dio naše flote se ravnomjerno rasporedio po cijeloj rezultatskoj skali. Najbolji među njima je bio Ivonin klupski kolega, Bruno Gašpić koji je završio kao šesnaesti. Iza njega je slijedio dvojac iz Šibenskog JK Val, Marko SMolić kao 55. i Roko Copić kao 105. Na 118. mjestu je završio Mornarevac Božidar Golubić, član JK Clivo Roko Stipanović je finiširao na 134. mjestu, a 60 mjesta iza Roko završio je Frano Šestan iz JK Galeb iz Kostrene.

Više o regati i nastupu naših predstavnika reći će njihovi treneri:

Od 269 natjecatelja Bruno je završio 16. s tim da je prije posljednjeg plova bio 7.! Nažalost je u tom posljednjem plovu ušao kao posljednji u zlatnoj grupi. Na polju je bio kurenat s lijeva i kad bi se dali desno išlo bi se pod kraj gdje je taj kurenat bio dosta slabiji. Na lijevoj strani je kurenat bio stvarno jak i on je starto na toj strani, drugi do pina. Tako da je odmah nakon starta tu ostao skoro iza cijele flote. Drugu orcu je ponovno izabrao istu stranu i na kraju ostao daleko iza sviju... To ga dosta unazadilo jer je imao još jedan loš ulazak, a kako imaju samo jedno odbacivanje na 11 plovova to ga je dosta unazadilo. Inače sam prezadovoljan njegovim jedrenjem, ali za dlaku mu je rezultat mogao biti mnogo bolji. U njegovu obranu mogu rećiu da je sa svojih 78 kg tamo bio jedan od težih natjecatelja i da na moru nisu vladali uvjeti koji njemu odgovaraju. Vjetar je bio od laganog do umjerenog i nije se ni "pošteno izvisio", a eto opet je završio u vrhu. Da je bar jedan dan zapuhalo jače siguran sam da bi regatu završio unutar pet najboljih. Još bi želio ga pohvaliti u vezi starteva. Izgleda da se nešto u njemu prelomilo i napokon i taj dio je počeo raditi kako treba. Također sam zadovoljan i s Ivoninim nastupom. U jednom plovu je i ušla prva, što je za nju vrhunski uspjeh. Ako usporedim ovogodišnji rezultat i Ivone i Bruna s lanjskim rezultatom na istoj regati vidi se ogroman napredak. Bruno je lani završio oko 160. mjesta, dok je Ivona bila oko 70. Oboje tek u prosincu pune 17 godina, tako da bi njihov napredak mogao biti još veći u budućim nastupima.

Ante Ćesić, trener JK Split

Lučićari imaju u planu odmor do kraja rujna, a potom kreću s pripremama za iduću sezonu. Nakon ove regate ne planiraju više odlazak u inozemstvo, a u nas ih još čeka nastup na PH za prijelazne klase koje će se održati u Omišu. U tom periodu trener Ćesić ima u planu Bruna prebaciti u Laser standard. Treninge će jedriti s tim jedrom, dok će i dalje nastupati u Radialu. Inače u JK Split se očekuje mnogo kvalitetnih treninga za Laser standard u juniorskoj kategoriji. Uz Bruna je tu i Stipe Gašpić, Mario Novak, a pridružit će im se i Valovac Marko Smolić koji će od jeseni krenuti sa studiranjem u Splitu. Na kampove koji će se tu organizirati svoje dolaske je najavio i Orsanovac Alec Cvinar. Sigurno će se povremeno pojaviti i još poneko ime iz drugih sredina, tako da se može očekivati dosta dobrih treninga i još dobrih rezultata iz ovog akvatorija.

Na ovoj regati smo se nadali jačem vjetru jer su i Marko i Roko, jer se na ranijim regatama na inozemnoj sceni pokazalo da su vrlo konkurentni u takvim uvjetima. Međutim, u Kielu smo imali samo dva plova po jačem vjetru. Mogli su nešto napraviti po umjerenom vjetru, ali po laganom nisu imali puno šanse. Kako su bile četiri kvalifikacijske grupe nije se smio desiti niti jedan kiks s lošijim rezultatom. Marko je sa svojih 80kg po tim laganim uvjetima uspio ući u zlatnu skupinu. Tri kvalifikacijska plova je odjedrio stvarno vrhunski, a kiksao je baš kad je zapuhalo onako kako njemu odgovara. U finalnim jedrenjima je puhao lagani vjetar tako da je smao s jednim 8. mjestom uspio pokazati kvalitetu, a u ostalim je unatoč dobrim startevima nedostajalo brzine. S druge strane Roko je loše otvorio regatu. U prvom plovu 41., pa BFD u drugom plovu... s obzirom na ovaj novi koncept jedrenja u laserima gdje je samo jedno odbacivanje ovo se nije smjelo dogoditi. Unatoč nastupima na drugim velikim prvenstvima ovog ljeta moji momci nisu još pravilno prihvatili potrebu za novim pristupom jedrenju, odnosno za konzervativnijem pristupu s ciljem lova na bolji prosjek, jer su sad diskvalifikacije i penali nešto što sigurno vraća unatrag. Onda kao pozitivni šok Roko odmah idućeg dana pobjeđuje u svojoj skupini. Nastavi i u idućem plovu dobro jedriti, ali umjesto da ide na dobar prosjek ponovno se odlučuje na neki rizičan potez pa završi 38. Na kraju kvalifikacija još jedno 4. mjesto, ali teret prva dva plova je bio prevelik pa završava u srebrenoj skupini.

Teo Piasevoli, trener JK Val

Inače fizičke karakteristike koje odlikuju naše momke, relativno velika visina i masa do 80 kg bio je hendikep i nekim drugim državama među kojima su i jedriličarske velesile u laseru poput Australije, Grčke, Turske... ili su imali samo po jednog ili čak niti jednog jedriličara u zlatnoj skupini. S druge strane profitirali su Talijani kojih je npr. bilo čak pet u prvih deset!

Roko je na ovoj regati bio među daleko najmlađima i ova regata nam je bila više kao ispitivanje mogućnosti i sticanje novih iskustava. Ove sezone nam je glavni cilj bio nastup na Svjetskom prvenstvu za mlade u Laseru 4.7 u Gdyni gdje je Roko zbog jednog BFD-a završio na 15. mjestu. Da rezultat u Poljskoj nije bio slučajan pokazuju i vrlo dobri rezultati u posljednje četiri kvalifikacijska plova zahvaljujući kojima je Roko završio u srebrenoj skupini.

Daniel Mihelić, trener JK Clivo

Kompletne rezultate naših jedriličara možete pronaći na ovom linku.

 

Naslovna foto: laserworlds2018.com

 

Back To Top