9. regata klase Optimist koju organizira  JK Croatia iz Ičića je odjedrena po zahtjevnim i napornim uvjetima. Bura koja je puhala između 15 i 25 čvorova tražila je maksimum angažmana od mladih jedriličara.

U Ičićima ih se okupilo 89, ali nažalost nisu svi izašli na more. Na regatnom polju bodove je skupilo samo 59 natjecatelja dok su ostali s obzirom na uvjete mogli se opravdati s tim što su uglavnom svi oni bili u kategoriji do 12 godina.

Ova regata je inače u statusu izborne (kriterijske) regate regije sjever, tako da je u ovako velikom broju sudionika participiralo petnaestak klubova s Istarskog i Kvarnerskog područja dok je međunarodni karakter regati dala jedna ekipa iz susjedne Slovenije.

Petak i subota, prva dva dana regate, su imala izvrsne uvjete za jedrenje. Puhalo je od 15, pa do graničnih 25 čvorova i svakog dana su odjedrena po dva plova. S druge strane u nedjelju nije održani niti jedno jedrenje. U razgovoru s organizatorima smo saznali da je razlog za to više od 30 čvorova bure koja je puhala s jedne strane Ičića, dok je s druge bio slabiji vjetar, ali ostali uvjeti nisu mogli udovoljiti normalnim potrebama organiziranja regatnog jedrenja.

Na moru su se po vjetru ove snage najbolje snašli dječaci koji su osvojili sva tri prva mjesta. Pobjednik regate je Buba Pulek iz JK Clivo, dok mu je klupska kolegica Nora Šijan bila najbolja među djevojčicama a ujedno i četveroplasirana u generalnom poretku.

Drugoplasiran u generalnom plasmanu je bio Tin Fike iz Crikveničkog JD Val, a klupska kolegica Carla de Carina je bila drugoplasirana djevojčica, odnosno 5. na zajedničkoj ljestvici.

I na trećem mjestu je završio Tedi Leonardelli iz JK Vega koji će od 6. do 9. prosinca biti domaćini jedne od najvećih jesenskih regata za Optimiste i Lasere u nas.

Konačne rezultate regate možete pronaći na ovom linku.

Foto: Mladen Babac

U razgovoru s predsjednikom JK Croatia, g.Mladenom Babcem, saznali smo da klub planira krenuti s organizacijom još jedne regate koja bi se jedrila u sličnom terminu kao i regata Optimista. Oglas bi trebao biti raspisan za klasu krstaš i već po samoj ideji se dosta razlikuje od većine regata u ovom akvatoriju, te bi predstavljala pravo osvježenje na jedriličarskoj sceni sjevernog Jadrana.

Trenutno su u fazi detaljnijih planiranja i "ispitivanja tržišta" i nadami se da će uskoro biti spremni za izlazak u javnost s konkretnim podacima.

 

Naslovna foto: Mladen Babac

 

Back To Top