Yacht club Zagreb okupio je 62 optimista i 8 jedriličara u ILCA klasama na 29. Velikoj nagradi Zagreba koju organiziraju na Jarunskom jezeru. Ovogodišnje izdanje organizirano je osam mjeseci nakon prethodne čiji termin je bio 19. i 20. rujna 2020.

Mjesto radnje i sve aktivnosti su bile po standardnom planu i programu, samo što vjetra nije bilo u dovoljnoj mjeri da se odjedri predviđen broj jedrenja. Istina, puhalo je u subotu, ali iz raznih smjerova, tako da je bilo i prekida i ponavljanja, a više o cijelom vikendu ispričao nam je Miroslav Bjelajac koji je uz obveze u žiriju bio zadužen i za medijske aktivnosti na regatnom polju:

Bili su dosta teški uvjeti. U subotu je bilo malo vjetra po kojem smo uspjeli napraviti jednu regatu za Optimiste i dvije za ILCA-e.
Optimiste smo i dva puta morali prekidati, a također i ILCA-e jednom prije nego smo se povukli s regatnog polja.
Dan je bio sunčan i vruć, a vjetar je puhao sa svih mogućih strana.
U nedjelju smo trebali krenuti s jedrenjem u 10. Tada smo napravili jedan start, pa smo prekinuli taj plov za Optimiste, a pustili ILCA-e. Potom ponovno za Optimiste, ali ovaj put uspješno, te nakon njih i još dvije za ILCA-e.

Miroslav Bjelajac, predsjednik žirija

 

Foto: Miroslav Bjelajac

Na regati su sudjelovali klubovi iz Zagreba i s Kvarnera, a u dvije manje klase dominirali su natjecatelji s mora. U Optimistima je predstavnik JK Opatija, Maro Bratonja bio neuhvatljiv u oba uspješno odjedrena plova. S dva prva mjesta nitko mu nije mogao niti blizu biti ugroza, ali zato je bilo zanimljivo u nadmetanju za preostala mjesta na vrhu.

Svi ostali nisu pokazali stabilnost u pokazanom jedrenju, te su bodovno bili dosta blizu. Od drugog do četvrtog mjesta svi su bili s međusobnim razmacima od jednog boda, a nakon njih je bilo nekoliko skupina u kojima je po nekoliko jedriličara bilo s jednakim brojem bodova.

Uglavnom, na drugom mjestu među Optimistima završava Borna Mohač iz JD Val iz Crikvenice, a na trećem jedriličarka s Jarunskog akvatorija, Mara Samaržija - JK Sveti Nikola. Ona je ujedno bila i najbrže djevojčica, dok joj je najbliža pratnja bila na 8. i 9. mjestu na kojima su završile jedriličarke iz Opatije, Vita Erceg i Alexandra Ivanova.

U klasi ILCA 4 nastupila su tri juniora i dvije juniorke koje su bile stalno na čelu flote. Dorotea Spišić iz JK Jugo, te Tija Dujmović iz JK Opatija zauzele su sva prva i druga mjesta. Tija je regatu otvorila s pobjedom, ali u preostala tri jedrenja Dorotea je preuzela sve liderske pozicije. Što se tiče dečkiju, najbrži i ujedno trećeplasiran bio je Karlo Kodarić iz YC Zagreb.

U kategoriji ILCA 6 jedrile su samo tri jedrilice i cijela flota bila je sastavljena od društva iz kluba organizatora.

Zanimljivo je da je svatko od njih troje ulazio pobjednički u cilj, ali jedino je Karli Šavar to pošlo za rukom dva puta. Uz dva druga mjesta osigurala je dovoljno malo bodova da pobjedi na ovoj regati ispred Luke Fatovića i Luke Hagenauera.

Kompletne rezultate za sve tri flote možete pronaći na ovom linku.

Foto: Miroslav Bjelajac

Kraj regate je bio obilježen i pravom neverom koja je počela oko podne. Kiša je obilno padala, počelo je grmiti i iza 13:30 djeca su poslana na kopno i ubrzo je proglašen završetak regate.

Naslovan foto: Miroslav Bjelajac

 

Back To Top