Ušli smo u doba godine kad u Splitu i Dubrovniku kreću pripreme za održavanje novih izdanja trening liga, a s druge strane, u Primorsko Goranskoj županiji privodi se kraju sezona Lige za juniorske klase Optimist, Laser 4.7 i Laser Radial.

O čemu je točno riječ saznali smo u razgovoru s gđom. Nenom Marelić Iussich, krčkom jedriličarskom nacionalnom sutkinjom koja se prihvatila posla slaganja rang ljestvica ove jedriličarske lige.

Jedriličarski savez PGŽ, počevši od 2013. godine, za juniorske klase, umjesto nakadašnjeg jednokratnog natjecanja za Prvaka županije, boduje plasmane županijskih natjecatelja na regatama koje održavaju klubovi članovi jedriličarskog saveza PGŽ.
Radi se o nizu regata za klase Optimist i sve inačice lasera.

Da je aktivno više klasa i posada, bodovali bi i njihove rezultate.

Princip slaganja ljestvice je klasičan, iz poretka se izuzimaju plasmani ostvareni na nekoj regati i prenose u ukupnu tablicu. Obuhvaćeno je, ovisno o godini i broju održanih regata, između 10 i 14 regata. U kalkulaciju se uzimaju i regate sa jednim održanim plovom, a kategorija regate, broj natjecatelja i kompleksnosti druge naravi ne ulaze u formulu za izračun.

U klasi Optimist nagrađuje se prvih 5 natjecatelja, prve tri djevojčice, zatim prva tri dječaka do 12 godina i prve tri djevojčice do 12 godina. Zanimljivo je da se posljednje dvije godine u prvih 5 nije plasirao niti jedan dječak, pa su umjesto prve tri djevojčice nagrađena prva tri dječaka.
Nagrađuje se i najbolji klub, a to je konstantno od početka ove lige JD Val iz Crikvenice!

Na ljestvici je svake godine oko osamdeset natjecatelja. Mnogi od njih ne sudjeluju na natjecanjima tipa Prvenstvo Hrvatske ili na većim kriterijskim regatama, pa im je vrednovanje uspjeha na županijskom nivou odlična prilika da dođu do izražaja, pogotovo u prvim godinama jedrenja.

U klasama Laser Radial i Laser 4.7, broj natjecatelja je malo manji. Ovdje nagrade idu za ukupan plasman i za prve tri djevojke.

Dodjela nagrada se uvijek održava u prosincu, nakon završetka posljednje od regata koje se boduje za Ligu. Domaćin svečanosti je Botel Marina, a pozvani su uvijek apsolutno svi natjecatelji, treneri, roditelji, simpatizeri, klupski djelatnici, a i šire. Riječ je o pravoj maloj fešti na kojoj bude kolača, sokova, pa i torta koju županijski prvaci zajednički režu.

Nena Marelić Iussich, jedriličarska sutkinja

Pobjednici Lige za 2016. godinu, foto: Izabela Petković

Jedriličarski savez PGŽ svake godine organizira i natjecanje namjenjeno isključivo polaznicima klupskih škola jedrenja. To se natjecanje naziva Trofej Davor Kivele. Na taj način se malenim jedriličarima pruža mogućnost natjecanja sa svojim vršnjacima i kolegama s podjednakim jedriličarskim stažom, a ujedno se odaje počast pok. Davoru Kiveli, nacionalnom sucu koji je umro te početne, 2013. godine i koji je zaista mnogo truda ulagao u rad s najmlađima.

Do sada se to natjecanje održavalo sredinom rujna, kroz tjedan, jedno poslijepodne u riječkoj luci. Odjedrilo bi se nekoliko plovova, pred roditeljima i trenerima, te podijelile nagrade. Ove godine, domaćin ovoj smotri bio će JD Val - Crikvenica, i to za vrijeme održavanja regate u sklopu obilježavanja Dana grada Crikvenice. Pobjednici tih regata proteklih godina danas su u samom vrhu ljestvice klase Optimist ili su već u prijelaznim klasama (Roko Stipanović, Carla De Carina, Tin i Edo Fike).

Za ovu sezonu su Optimisti završili svoj ciklus regata. Posljednja regata koja se bodovala za njihovu ljestvicu je ACI Cup Optimist, kriterijska regata regije sjever koja se jedrila prošli vikend u Ičićima. Najbolji u županiji su braća Fike, s tim da je Tin bio bolji za 5 bodova od Eda, naravno obojica iz JD Val. Na trećem mjestu postolja je najbolja ovogodišnja djevojčica, Tia Dujmović iz JK Opatija. Koja mjesta je zauzelo preostalih 68 natjecatelja i natjecateljica možete pročitati u rezultatima na ovom linku.

Laserima ostala još regata, Kup Opatije koji je na programu idući vikend.

Ovogodišnja svečanost proglašenja pobjednika ponovno će se organizirati na Botelu Marina na Gatu Karoline Riječke, a datum održavanje je subota, 15. prosinca. 

Za sezonu 2019. JS PGŽ se nada da će biti u mogućnosti pripremiti i bogatiji nagradni fond, a da nije riječ o samo ugodnom dobrosusjedskom druženju govori i podatak da se rezultati ove Lige koriste prilikom vrednovanja uspješnosti natjecatelja u svrhu stipendiranja od strane lokalnih zajednica!

 

Naslovna foto: Izabela Petković

 

Back To Top