69 laseraša i laserašica razvrstani po sve tri veličine jedra, skupili su se na trodnevnoj regati u Splitu, a kao što se iz naziva regate može zaključiti organizator i domaćin ove flote bio je Jedriličarski klub Mornar.

Kao što je to bilo i ranijih godina, karakter regate je izrazito međunarodni i to s vrlo visokim standardima. Naš najjači dvojac u laser standardu, a ujedno članovi Mornara, Tonči Stipanović i Filip Jurišić izvrstan su mamac koji privlači druge laseraše njihovog kalibra.

Ovakvo okruženje je također i vrlo motivirajuće za sve mlade snage koje imaju šansu jedriti sa svojim starijim i iskusnijim kolegama. Većina sudionika regate je ipak u Laseru 4.7 i Laser Radialu, a manji broj u Standardu, ali ipak, biti u društvu nekih od najboljih svjetskih laseraša sigurno je izvrstan osjećaj velikoj većini.

Svi su regatavali na istom regatnim poljima, a predstartne procedure su se prvo odbrojavale za standarde, potom radiale i na kraju za 4.7. U petak je puhalo jugo koje je puhalo 8-9 čvorova, ali je dosta brzo slabilo tako da je do kraja prvog plova palo na oko 5 čvorova. U drugom plovu je bilo slično, a vjetar je pao još više tako da je Regatno odbor bio prisiljen prekinuti to jedrenje. Ta dva plova su odjedrena na regatnom polju koje je bilo postavljeno ispred lučice Zenta. 

U subotu su odjedrena tri plova po maestralu koji je čak i jačao s odmicanjem dana. Uglavnom je prevladavalo oko 10-12 čvorova. A u nedjelju je ponovno puhao maestral, ali ovaj put slabiji nego dan ranije. Po ovim uvjetima RO je flotu odveo na poziciju ispred gradske luke i otoka Čiova.

Najveća flota je bila među najmlađima, odnosno u Laseru 4.7. U toj skupini su jedrila 34 juniora i juniorke u većinski hrvatskom sastavu uz troje predstavnika Crne Gore. Konačna suma bodova je izračunata nakon 5 jedrenja, jednako kao što je odjedrio i ostatak flote. Što se tiče člana YC Croatia, Roka Stipanovića, matematika je bila vrlo jednostavna. u prvom plovu je završio na drugom mjestu, iza Ursule Balas, a nakon toga ulazi u seriju od tri pobjede. Najlošiji mu je plasman u posljednjem plovu kad u cilj ulazi na petom mjestu, ali taj rezultat mu se ionako odbacio.

Iza njega su završile dvije djevojke iz JD Val, Crikvenica... Ursula Balas i Nika Manestar. Između njih dvije, nakon odbacivanja najlošijeg rezultata, odlučivao je samo jedan plov. Obje su imale po jedno drugo i dva treća mjesta, ali Ursulina pobjeda u prvom plovu je bila odlučujuća.

Inače je raspored ovo troje jedriličara jednak i njihovom rasporedu na rang ljestvici klase Laser 4.7, gdje je Roko Stipanović čvrsto na vrhu s drugom kriterijskom pobjedom u nizu. Iduće dvije regate koje su važne za formiranje ljestvice su iz ciklusa Europa Cupa, a jedrit će se u Sloveniji i Francuskoj.

Što se tiče flote radiala tu je bodovna situacija bila nešto zamršenija. Među 16 jedriličara i jedriličarki podjednak je bio broj i jednih i drugih, ali djevojke su pokazale da je ovo bio njihov vikend. Najbolji prosjek je imala Sandra Lulić. Ona je jedina stalno finiširala među prva tri (osim u posljednjm plovu, a kojeg je odbacila). Četiri boda iza završila je Marija Anđela de Micheli Vitturi. Njih dvije više nisu u podkategorija U19 i U21, tako da se može reći i da su bile najiskusnije u svojoj floti. Uz njih je na postolju završila i jedina strankinja u radialu, cipranka Marilena Makri.

A tek od četvrtog mjesta kreće raspored juniora među kojima je najbolji bio Božidar Golubić iz JK Mornar. On je s bodovima zarađenim na Velikoj nagradi Mornara na 3. mjestu kriterijske ljestvice svoje klase, a vodeći dvojac, Roko Copić iz šibenskog JK Val i Bruno Gašpić iz JK Split izgleda nisu imali svoje dane i u Mornara završavaju kao 9. i 7. Inače su sva trojica u kategoriji do 19 godina. Najbolje u ženskoj juniorskoj konkurenciji su bile petoplasirana Ivona Ercegovac iz JK Split i Karmen Perković iz JK Labud na 5. i 6. mjestu.

I za kraj je ostala muška olimpijska klasa, Laser Standard. U njemu je jedrilo 19 laseraša od čega ih je bilo 10 s CRO jedrima. Ostatak flote činili su Cipranin, Crnogorci, Rus, Singapurac, Mađari i Japanci. Uglavnom su to jedriličari o kojima je bilo riječi na početku članaka, a treniraju zajedno s našim najboljim laserašima i njihovim trenerima.

U ovoj skupini je bilo dosta neizvjesno do samog kraja, jer su nijanse odlučivale u mnogim situacijama. To najbolje ilustrira prvog i drugog hrvatskog jedra, Tonča Stipanovića i Filipa Jurišića. Njih dvojica su na kraju imali po 11 bodova, ali je presudilo stanje na Tončijevom kontu gdje su bile dvije pobjede, dok Filip nije pobijedio ni u jednom plovu. Nastavak ilustracije kvalitete jedrenja je i izjednačenost u bodovima 4. i 5., kao i to što su pobjede u preostala tri plova imali jedriličari na 4., 6. i 8. mjestu generalnog plasmana.

Od naših predstavnika koji nisu u olimpijskom programu najbolji je bio Dominik Perković na 10. mjestu. On i Mario Novak su imali po 33 boda.

A o regati i o događanjima u Splitu, kratku izjavu je dao Filip Jurišić:

Prije Velike nagrade smo ja i Tonči trenirali na Malti. Uglavnom smo se bazirali na treninge na kojima je trebalo mnogo visiti van broda, znači po uvjetima kakvih nemamo ovdje kod nas. I sad smo u drugoj fazi gdje smo koncentrirani na trimanje i finese, tako da nam je ova regata i Prvenstvo Hrvatske koje će biti idući vikend, izvrsni za zaokružiti taj mikro ciklus. S obzirom da je ova regata bila po laganom vjetru ja sam zadovoljan što sam osvojio ovako dobar plasman u konkurenciji koja je bila vrlo jaka. Inače mi rezultat kao rezultat nije bio u fokusu, već detalji na kojima radimo cijelu zimu. Nakon završetka PH pakiramo se za Palmu.

Filip Jurišić, JK Mornar

Foto: Harris Tsolis

Kompletne rezultate regate možete pronaći na ovom linku.

 

Back To Top