59 kadeta i kadetkinja sudjelovalo je na trodnevnoj kriterijskoj regati regije jug, a koju je organizirao JK Split.

S obzirom da kriterijska regata iste regije, a koja se trebala odjedriti od 22. do 24. veljače u Omišu, nije održana zbog orkanske bure, bodovi koji su se dijelili u Splitu možda na koncu budu imali veću težinu nego što je bilo planirano. Naime stanje na vrhu kriterijske ljestvice je poprilično gusto. Trenutno, a i duže vrijeme, vodećoj - Noeli Petešić iz JK Uskok opasno se približio omišanin Josip Tafra. Trenutno je među njima razlika manja od 8 bodova, a smanjena je na tako mali iznos jer je Noela prošli vikend jedrila sa svojim klupskim kolegama i članovima JK Uljanik plovidbe u Italiji na Crotone International Carnival Race. U tom svom skoku na drugu poziciju kriterijske ljestvice Josip je preskočio jedriličarku JK Mornar, Petru Marendić koja je sad na trećem mjestu generalnog plasmana.

S tehničkim detaljima regate upoznao nas je predsjednik Regatnog odbora:

U petak prvog dana regate ostali smo u Kaštelanskom zaljevu gdje smo imali lagani južin po kojem nismo uspjeli ništa odjedriti. A u subotu i nedjelju smo imali maestral od 10-12 čvorova. U subotu smo odjedrili 3 plova, a u nedjelju još dva. Stvarno ta dva dana nije bilo nikakvih problema s vjetrom, a što je također važno je to što smo se dobro uskladili s Regatnim odborom Velike nagrade Mornara, pa su naša dva polja bila dovoljno daleko jedna od drugih za nesmetano jedrenje... oni su bili malo bliže gradu, a mi iznad njega. Samo jednom smo u subotu imali ponavljanje starta. Idući pokušaj smo išli na crnu zastavu i startalo se bez problema. Mislim, to je mali broj optimista da bi bilo nekih posebno problematičnih situacija. A taj problematični start se desio zbog kontrakurenta. Kad je kuretnat oslabio idući startevi su išli odmah iz prve.

Alen Kustić, međunarodni sudac

Regatu je definitivno obilježio mladi Tafra pobijedama u svih pet jedrenja. Najbliže Josipu završili su Bepo Duplančić iz JK Zenta i Maroje Škoro iz JK Split. S ova dva vrhunska rezultata njih dvojica su ostvarila vrlo velike napretke na ljestvici. Bepo je s 18. mjesta skočio na 10. dok je Maroje s 40. mjesta koje je imao na ljestvici objavljenoj 24. veljače, skočio na 11. mjesto!

Bepo je ujedno i najbolji jedriličar u kategoriji do 12 godina.

Među djevojčicama najbolja je bila Petra Marendić koja je završila kao 6., a najbolja djevojčica do 12 godina je članica JK Zvir, Nina Marušić. Raspored ostalih možete pronaći na ovom linku.

Slijedeća kriterijska regata regije jug je u Makarskoj od 22. do 24. ožujka.

 

Naslovna foto: JK Split

 

Back To Top