YC Biograd i JK Uskok već dugi niz godina zajedničkim snagama organiziraju Božićnu regatu, a ono po čemu se diče je to da ni za vrijeme Domovinskog rata, kad je Hrvatska bila najtanja na potezu Zadarskog zaleđa, nije bilo prekida u organizaciji. Također, u sklopu tog dijela povijesti ove regate čak je bilo i situacija kad su četnici pucali i prema natjecateljima, pa je na kraju te regate u jednoj jedrilici pronađeno nekoliko zabijenih metaka!

Uglavnom, sad su ta vremena daleko iza nas i sad jedinu opasnost mogu predstavljati opasni uvjeti na moru. Ove godine bilo je jakog vjetra, ali srećom nije da bi uvjeti jedrenja mogli smatrati opasnima.

Svake godine klubovi se izmjenjuju po pitanju domaćinstva starta i cilja, a ove godine krenulo se iz Zadra. 

Na regatu se prijavilo ukupno 17 jedrilica od kojih je samo 11 završilo obje etape. Ostale su ili se priključile regati na drugoj etapi ili su morale odustajati zbog tehničkih problema koji su uglavnom bili produkt jake bure koja je puhala i u subotu 18. i u nedjelju 19. prosinca.

Start ispred Uskoka odvio se po laganoj buri koja je postupno jačala kako se jedrilo prema jugu. Naravno, na čelo flote odmah su svoje pozicije uhvatile najbrže jedrilice, konkretno, Furiosa, Gringo 3, Mr.J i Easy eleven. Za njima su se poslagale ostale, a uglavnom je raspored u cilju išao po veličini, jer su većinom to bile charter jedrilice s klasičnim "bijelim" jedrima.

Iz Zadra je startalo 13 jedrilica, a u Biograd ih je dojedrilo 12. Jedino je Ruzina iskoristila svoj motorni pogon za završavanje ove dionice jer je pred Biogradom u jednom trenutku vjetar iznimno pojačao na oko 35 čvorova, pa su se odlučili na spuštanje jedara da izbjegnu oštećenje istih.

Do cilja u Biogradu najbrže je dojedrila Furiosa. Može se reći da je taj rezultat bio očekivan s obzirom da je u pitanju jedrilica koja ima mogućnost korištenja vodenih balasta, a s obzirom na kut jedrenja u lašku orcu uvjeti su bili povoljni za razvijanje maksimalnih performansi po kojima su bili u velikoj prednosti u odnosu na ostatak flote. Inače, njihova jurnjava trajala je nešto više od sat vremena!

Za njima je ubrzo u Biograd dojedrio i Gringo 3, krstaš koji je inače optimiziran za ORC, ali u ovom slučaju baštun je bio izvučen već od starta s najvećim jedriljem podignutim i spremnim za otvaranje. Međutim u prvoj etapi Furiosa nije ostavila prostora za iznenađenje.

U nedjelju na startu puhala je tramontana koja je konstantno bila iznad petnaestak čvorova, ali nije išla u ekstrem kao bura dan ranije. Na startu su se našle dvije jedrilice više, ali tu drugu etapu nisu završile njih 3, a među njima se našla i Furiosa.

Ruta po kojoj se jedrilo bila je identična onoj koja je bila na memorijalnoj regati "Nenin đir" par tjedana ranije:

Ruta je uključivala nezaobilaznu oznaku Kočerka, a potom su se u "osmici" obišli Planac i Sv.Katarina, te jedna bova jugoistočno od Biograda.

S obzirom na smjer vjetra startalo se bliže Biogradu, izvlačilo prema Sv.Filipu i Jakovu, te potom oko Kočerke i u slalom na jug. Flotu je ponovno predvodila ista skupina jedrilica, a Furiosa odmah na početku ostvaruje respektabilnu prednost koju je držala do južne strane otočića Sv.Katarina gdje imaju problema s glavnim jedrom, te moraju odustati od regate.

Gringo 3 koji je bio na drugoj poziciji odmah preuzima vodeću ulogu koju potom bez ikakve ugroze drži do kraja i s pobjedom u ovoj etapi osigurava ukupnu pobjedu na regati.

Što se tiče drugog mjesta, njega u ovoj etapi osvaja Mr.J i tako uzvraća mnogo većem Easy elevenu za subotnji poraz u međusobnom duelu, te po jedriličarskim pravilima zauzima i drugo mjesto u generalnom plasmanu.

Vrlo dobro jedrenje pokazala je i posada Ruzine, koja je u cilju unatoč značajne razlike u veličini bila blizu Easy elevena, te etapu završava na četvrtom mjestu, odnosno osigurava dovoljno bodova za 10. mjesto u generalnom plasmanu.

Dobro su jedrile i posade Alegrie, Silbe i Izabele, koje su prikazale ujednačenost u obje etape, te tako osigurale dovoljno malo negativnih bodova da sve tri zauzmu u konačnom plasmanu mjesta ispred Furiose.

Generalne rezultate regate možete pronaći na ovom linku, dok su rezultati po grupama dostupni ovdje.

Božićna regata u Biogradu dio je triptiha koji organizira istoimeni jedriličarski klub, a čiji naziv je "Adventske humanitarne regate". Uz ovu regatu tu su još i regata povodom Sv.Nikole i Marina Kornati Cup.
Na sve tri regate se već godinama skupljaju donacije i pokloni koji se uoči Božića odnose u Dom za nezbrinutu djecu.

Foto galeriju s ove regate možete pronaći na ovom linku.

 

Back To Top