JK Mornar iz Splita je u manje od tjedan dana organizirao drugu važnu regatu klase Laser. Ovog puta su jedrile samo djevojke u Laser Radialu i momci u Laser Standardu. Razlog što su izostali momci u Radialima i Laseri 4.7 što oni nisu u olimpijskoj kategorizaciji.

Popis sudionika je bio impozantan kao i prethodnog vikenda, jer su uglavnom svi ostavili svoje jedrilice u Splitu i nakon kraćeg odmora su se vratili na start ove regatu.

Na startnoj listi su se mogla pročitati 43 imena, od toga je bilo 15 djevojaka i 28 muškaraca. Obje skupine su odjedrile po 8 plovova, a o njihovoj realizaciji pričao je član Organizacijskog i Regatnog odbora, Zlatko Jakelić:

Prvi dan regate je puhala vrlo jaka bura i nismo išli na more. Drugog dana smo odjedrili tri plova po jugu koje je puhalo od 8 do 18 čvorova. Trećeg dana je puhao maestral od 6 do 8 čvorova i dosta smo kasno izašli na more, pa smo se u sumrak vratili natrag, a odjedrili smo dva plova. I u nedjelju smo odjedrili još tri plova ponovno po petnaestak čvorova juga s dugim valom. Regatna polja su bila postavljena na klasičnim pozicijama. Za jugo smo išli ispred Zente, dok smo se po maestralu postavili kod glave Čiova. Konkurencija na regati je bila stvarno dobra, ali jedriličari koji su bili na vrhu su stvarno bili klasu iznad ostalih. Među djevojkama su vrh držale Vorobeva i Lulić, a u muškoj konkurenciji nedodirljivi su bili Tonči, Filip i Pavlos. Oni su radili stvarno veliku razliku prema ostalima. Sve u svemu još jedan vrhunski event koji je organizirao JK Mornar i moram reći da bi nam sve ovo bilo još draže da je Savez poslao službenog predstavnika koji bi dao na značaju ovako važnoj regati.

Zlatko Jakelić, JK Mornar

Kao što je rečeno, među djevojkama su najbolje bile Elena Vorobeva, članica JK Labud i Mornarevka Sandra Lulić. Njih dvije su između sebe podijelile pobjede u 7 jedrenja, dok je još jedna Labudašica, Karmen Perković uspjela pobijediti u prvom nedjeljnom plovu. Inače je Karmen i najbolja jedriličarka u konkurenciji do 21 godine i trećeplasirana u generalnom plasmanu.

Možda bi situacija bila malo zanimljivija da od trećeg plova regatu nije napustila Anđela De Micheli Vitturi koja je dva puta bila treća, jednako kao što je i slovenska jedriličarka Kim Pletikos odjedrila samo 4., 5. i 6. plov u kojima je osvojila  2., 3. i 4. mjesto.

U kategoriji najmlađih djevojaka, najbolja je bila članica JK Split, Ivona Ercegovac. Ona je bila najbrža u skupini do 19 godina i 5. u generalnom poretku. Inače, u ovoj kategoriji je jedrilo 8 jedriličarki. Između njih našle su se i tri teenagerice (kategorija do 17 godina), Labudašica Petra Mastelić, jedriličarka JK Val, Katja Frua i članica JK Tijat, Eleonore Borgin.

Što se tiče muške konkurencije i usporedbe s prošlotjednom Velikom nagradom Mornara u Standardima je jedrilo 9 jedriličara više, ukupno 28 od čega je čak 15 Hrvata.

Jednako dobru formu kao i nekoliko dana ranije pokazao je naš najbolji laseraš, Tonči Stipanović. Ovaj put je bio čak i dominantniji jer je pobijedio u 50% jedrenja, te je i s izostankom iz posljednjeg plova bez straha osvojio još jedan naslov prvaka Hrvatske.

Društvo na tronu mu je pravio isti par kao i tjedan dana ranije, ali u zamijenjenom redoslijedu. Ovaj put je srebro u generalnom plasmanu otišlo na Cipar Pavlosu Kontidesu, a srebro u hrvatskoj konkurenciji na Hvar, Filipu Jurišiću.

Ono što pruža posebno ugodno svjetlo na budućnost jedrenja u Laseru je podatak da su svi preostali naši predstavnici bili kategorizirani pod U21. Ako se nastavi s trenerskim radom i dalje kao protekle 2-3 godine, na idućim Prvenstvima Hrvatske u olimpijskim klasama ne bi više trebalo biti manjka jedriličara između kategorije U21 i iskusnih seniora koji ispunjavaju olimpijske norme.

Kompletne rezultate Prvenstva Hrvatske za olimpijske klase možete pronaći na ovom linku.

 

Back To Top