JK Uljanik plovidba je posljednjeg vikenda u travnju organizirao dvije regate, 54. Pulsku regatu i 34. regatu Pesaro - Pula - Pesaro, a ovaj put nam je malo zanimljivija Pulska regata jer je s njom otvoren ovogodišnji ciklus regata za Kup Hrvatskog primorja.

Prije 11 godina okupila se inicijalna skupina sastavljena od kapetana Miljenka Žanića (JK Burin, Novi Vinodoski), Davora Kivele i Igora Ružića (JK Flumen), koja je oformila novo kup natjecanje za krstaše u Kvarnerskoj zoni. Zamišljeno je da se jedri po OPEN razvrstanju i animirani su ostali klubovi Hrvatskog primorja. Zona obuhvaćena ovom inicijativom se proteže preko tri županije, a u njoj su klubovi od Pule do Senja, preko Cresa, Lošinja i Krka.

Uz spomenute klubove inicijativu su podržali i njoj se u početku priključili još i JK Senj, JD Val - Crikvenica, JK Galeb - Kostrena, JK Punat, JK Plav - Krk, JK Pesja - Omišalj, JK Opatija, JK 3.maj - Rijeka, JK Malinska, JK Croatia - Opatija, JK Neverin - Čavle, JK Oštro - Kraljevica, JK Kvarner - Rabac.

Narednih godina priključuju se još JK Rab, JK Jadro - Selce, JK Jugo - Mali Lošinj, JK  Uljanik - Pula. 

Zbog raznih razloga (najviše zamiranja aktivnosti klubova) tijekom vremena se ostalo bez regata koje su organizirali JK Rab, JK Pesja i JK Flumen. Uglavnom, trenutno se broj regata koje se boduju za Kup ustabilio na čak 14 i vrlo je dobro prihvaćen od strane jedriličara koji jedre po OPEN razvrstavanju.

Princip uključivanja organizatora u Kup je vrlo jednostavan. Svaki od navedenih klubova može predložiti jednu svoju regatu, bez obzira da li je jednodnevna, dvodnevna, navigacijska ili se vozi oko oznaka, a svake godine drugi klub dobiva status domaćina cijelog Kupa. To u principu ne nosi mnogo dodatnih obaveza u odnosu na ostale suorganizatore, osim što su preuzeli obavezu organiziranja završne svečanosti.

Do sada su domaćini redom bili:

2007. - JK Burin, Novi Vinodolski

2008. - JK Malinska, Malinska

2009. - JK Punat, Krk

2010. - JK Galeb, Rijeka

2011. - JK Neverin, Čavle

2012. - JD Val, Crikvenica

2013. - JK Senj, Senj

2014. - 

2015. - JD Val, Crikvenica

2016. - JK Plav, Krk

2017. - JK Jadro, Selce

2018. - JK Kvarner, Rabac

 

Sustav podjele OPEN grupa se dogovara na početku i vrijedi za sve regate Kupa. Naravno, jedini kriterij podjele je duljina vodne linije.

Jedriti za Kup može bilo koji jedriličar, odnosno posada. Nije važno da li su članovi nekog od klubova koji je u aktualnom ciklusu, a plasman na rang ljestvici se vezuje uz jedrilicu, a ne kormilara!

Kao i svako natjecanje tako i Kup Hrvatskog primorja ima svoje uspone i padove. Organizatorima je uvijek cilj da privuku što veći broj posada, promoviraju jedrenje i život na moru, ali svakodnevne obaveze, često i dugi transferi sprječavaju dosta posada u želji da sudjeluju ako ne na svim, onda bar na većini regata. 

Regate koje se boduju za Kup Hrvatskog primorja u 2018. godini su slijedeće:

 1. Pulska regata, JK Uljanik plovidba - Pula, 28.04.
 2. Regata Labinske republike, JK Kvarner - Rabac, 19.05.
 3. Croatia cup, JK Punat, 25 - 26.05.
 4. Primorska regata, jK 3.maj, Rijeka, 02 - 03.06.
 5. Grobnička regata, JK Neverin, Čavle, 23.06.
 6. Kraljevačka regata, JK Oštro, Kraljevica, 30.06.
 7. Selce Open, JK Jadro, Selce, 07.07.
 8. Regata Velebitskog kanala, JK Burin - Novi Vinodolski, 14 - 15.07.
 9. Homo si bordižat, JK Opatija, 14 - 15.07.
 10. Senjska regata, JK Senj, 22.07.
 11. Krčka jedra, JK Plav, 11.08.
 12. Kup Dubašnice, JK Malinska, 18 - 19.08.
 13. Regata ribarskog tjedna, JD Val - Crikvenica, 25.08.
 14. Lošinjska regata, JK Jugo -Mali Lošinj, 15 - 16.09.
 15. Kvarnerska regata, JK Galeb - Rijeka, 15 - 16.09.

Može se primijetiti da su skoro sve regate u ljetnim terminima. Tu se očituje velika razlika između sjevera i juga Jadrana, jer su Dalmatinske regate uglavnom u proljetnim i jesenskim terminima. Osnovni razlog ove razlike je u tome što u Kvarnerskom bazenu nema mnogo lučica koje mogu pružiti siguran vez u moru jedrilicama tijekom cijele godine, pa većina jedriličara svoje barke već u jesen izvlači na suho i priprema za zimu.

Završna svečanost koju organizira domaćin za taj ciklus, ove godine JK Kvarner iz Rapca, obično se planira da bude što bliže blagdanu Sv.Nikole, pa se izabere najbliži vikend.

Ali da se vratimo prvoj ovogodišnjoj regati za Kup. Na njoj je ekipa na postolju bila sastavljena od posada jedrilica Cuba Libre II, Orca i Polaris, a bogatu fotogaleriju možete pronaći na ovom linku.

Back To Top