D-Marin je još jednom organizirao jedriličarsku poslasticu i u Hrvatsku doveo dio svjetskog glamura a ono što je jedriličarima najvažnije, najatraktivniju klasu u skupini jednotrupaca na planetarnom nivou.

Naravno, riječ je o Formuli 1 pod jedrima, jedrilicama klase TP52.

Sredinom prošlog kolovoza klasa je ovu informaciju službeno potvrdila na svojim web stranicama. Tada su objavljeni datumi pet regate u Europi. Prve dvije su u Hrvatskoj. Od 22. do 27. svibnja je domaćin Šibenik, a od 19. do 24. lipnja Zadar - Sukošan.

Nakon Jadrana karavana u srpnju seli u Cascais, Portugal, pa ponovno povratak u Mediteran, Mallorca i Valencia su dvije Španjolske lokacije gdje će flota boraviti u kolovozu i rujnu.

Prvi TP je u Šibenik stigao u nedjelju 13. To je bila jedrilica XIO Hurakan, dok je ostatak flote stigao na palubi velikog trgovačkog broda u utorak 15.

Ubrzo slijedi iskrcavanje jedrilica u more i kontejnera s opremom, te njihov transfer u D-Marin Mandalina.

Jedrilice su u marini Mandalina dobile vezove ispod hotela i slobodno ih se može doći vidjeti. U principu je ovo jedino mjesto gdje će se to moći napraviti jer za praćenje regata na moru nisu organizirani brodovi za publiku. Naravno, svatko u svom aranžmanu može izaći na more i pratiti njihove akcije s ruba regatnog polja.

U Šibenik je stiglo 12 jedrilica od kojih se čak 9 vodi kao 2018. generacija, dok su samo dvije relativno stare inačice (koje se mogu lako prepoznati po ravnoj palubi dok su novijima izvedene konveksno):

 1. Alegre – Andy Soriano (USA/GBR), 2018. Botin
 2. Azzurra – Alberto Roemmers (ARG/ITA), 2018. Botin
 3. Bronenosec Gazprom - Liubomirov (RUS), charter
 4. Gladiator – Tony Langley (GBR), 2016. Botin
 5. Luna Rossa – Patrizio Bertelli (ITA), 2018. Botin
 6. Onda – Eduardo de Souza Ramos (BRA), 2018. Botin
 7. Paprec Recyclage – Jean Luc Petithuguenin (FRA), 2015. Vrolijk
 8. Phoenix – Hasso/Tina Plattner (RSA), 2018. Botin
 9. Platoon – Harm Müller-Spreer (GER), 2018. Vrolijk
 10. Provezza – Ergin Imre (TUR), 2018. Vrolijk
 11. Quantum Racing – Racing Doug DeVos (USA), 2018. Botin
 12. Sled – Takashi Okura (USA), 2018. Botin
 13. XIO Hurakan – Marco Serafini (ITA), 2013. Botin

A ni o kormilarima i taktičarima ne treba pretjerano trošiti riječi. Samo najbolji su uzeti u obzir, pa ćemo tako na djelu u živo imati priliku vidjeti Vasca Vascotta na Luna Rossi koji je inače redovit posjetitelj Šibenskog akvatorija od "malih nogu" gdje ljetuje sa svojom obitelji, a i lani je sudjelovao na EP za Melges 32. Ed Baird na Phoenixu, Robert Scheidt, Terry Hutchinson na Quantumu, Ben Ainslie na Gladiatoru, Francesco Bruni, John Kostecki, Ray Davies, Tommaso Chieffi... hrpa olimpijskih medalja, titule svjetskih i kontinentalnih prvaka, glavni akteri prošlih i budućih America's Cupova...

Program regate je strogo definiran po željama i pravilima klase, odnosno vlasnika jedrilica. U subotu i nedjelju 19. i 20. ekipe su slobodne da izađu na more i odrade treninge, isprobaju nova jedra, ispitaju akvatorij... U ponedjeljak 21. su službene prijave i također dan slobodan za treninge, a također i dan od kada se kreće sa službenim provjeravanjem opreme i eventualnim premjeravanjima.

Utorak 22. je rezerviran za nastavak registracija i za jedini službeni trening. Na more se planira izaći iza podne i da se signalizira start oko 13 sati.

Nakon povratka u D-Marin Mandalina raspremanje jedrilica i u ranim večernjim satima slijedi službeno otvaranje regate. Ovaj dio programa je zatvoren za javnost i pristup je moguć samo s pozivnicama koje su podijeljene sudionicima, sponzorima i predstavnicima političkog života Šibenika i Hrvatske.

I konačno stižemo do onog što jedriličare najviše zanima... regate. Za sve dane od srijede do nedjelje je najavljen natjecateljski program. Sve dane osim četvrtka će se jedriti u klasičnom štap polju, dok se u četvrtak planira jedriti navigacijski plov od tridesetak nautičkih milja.

Štapovi će se voziti na polju duljine nešto veće od 2NM s ciljem da je trajanje plova nešto dulje od sat vremena. Početci jedrenja su okvirno postavljeni na 13 sati, ali kao i na svakoj regati bit će prilagodljivo uvjetima na moru.

Vrlo važno je napomenuti da nije organiziran brod s kojim bi se zainteresirani posjetitelji mogli odvesti do regatnog polja, ali ne postoje ograničenja po pitanju posjete istom u svom aranžmanu. Naravno, samo će biti zabranjen ulazak u regatno polje.

S obzirom na zahtjeve za veličinom regatnog polja i moguće vjetrove koji se očekuju u vrijeme jedrenja ekipa iz šibenskog JK Val, koja je inače zadužena za organiziranje morskog dijela regate i njeni su službeni nositelji prema jedriličarskim institucijama, predvidjela je dvije zone jedrenja:

Zona južno od otoka Zlarina je predviđena za jedrenje po jugu, dok je za maestral predviđen odlazak na istočni dio Murterskog mora.

Po trenutnim vremenskim prognozama može se očekivati jedrenje u obje zone. Najavljeno je i jugo i maestral i tramontana. Po svemu sudeći će biti pravo proljetno/ljetno vrijeme s visokim temperaturama pa se nadamo da će i boravak na moru biti ugodan svima koji stignu u Šibenik.

 

Back To Top