Posljednja kriterijska regata za klase ILCA 4 i ILCA 6 jedrila se od 3. do 5. ožujka na Malom Lošinju, a organizirali su je članovi lokalnog JK Jugo.  Sudjelovalo je 9 jedriličarki i jedriličara u klasi ILCA 6, a u ILCA 4 jedrilo je 12 mlađi im kolega.

Odaziv natjecatelja nije bio velik kao na Prvenstvu Hrvatske dva tjedna ranije u Splitu. Na Lošinj su doputovali uglavnom oni kojima su bodovi važni i žele poboljšati ili osigurati svoje pozicije na rang ljestvici.

Vremenski uvjeti na Lošinju bili su vrlo dobri za jedrenje i program se ispunjavao i brže nego je bilo planirano.

Regata je bila kriterijska i moram priznati da je sudjelovalo manje natjecatelja nego smo očekivali. Ova regata bila je posljednja kriterijska i vjerojatno su stigli samo oni kojima su se borili za bodove.
Na iznenađenje svh u petak smo imali stabilnu buricu. To je za Lošinj potpuno neuobičajeno i jako rijetko. Puhalo je do petnaestak čvorova.
Oglasom regate predvidjeli smo dva plova dnevno. U petak smo to odmah odradili, a za subotu smo malo promijenili Oglas pa smo napravili tri plova. To se odjedrilo po zapadnjaku koji je bio malo slabiji, puhalo je između 5 i 9 čvorova.
To su bili dobri uvjeti za lakše natjecatelje, pogotovo djevojke. 
Moram reći da su djevojke bile izvrsne. Nije im bilo potrebno da vjetar bude baš slab, jer je i u nedjelju bilo oko 12 čvorova i super su jedrile i po tim uvjetima.
U nedjelju smo napravili posljednji predviđeni plov i cijela regata s proglašenjem pobjednika bila je gotova do 13 sati.
Na moru nas je bilo malo, ipak smo mali klub, ali predsjednik Regatnog, Alen Kustić, pohvalio nas je da smo napravili odličan posao.

Vedran Kabalin, JK Jugo

Foto: Vedran Kabalin

Po pitanju konkretnih rezultata treba ponoviti da su djevojke vodile glavnu riječ i to Tea Peteh - JK Uljanik, u ILCA 6 floti, odnosno Nora Gotovac - JK Split, u ILCA 4 floti.

Teina pobjeda bila je nešto uvjerljivija od Norine, jer je Nora imala jednak broj bodova kao drugoplasirani domaći jedriličar Grigor Petternel. Oboje su nakon odbacivanja petog mjesta kao najlošijeg rezultata imali po 11 bodova. Također su imali i jednak broj pobjeda, ali Nora je imala dva druga mjesta dok je Grigor imao samo jedno.

Trećeplasirani Vito Fili iz Uljanika bio je pet bodova iza njih.

Ekipa iz flote ILCA 6 bila je skoro cijela ispod U19 granice, tako da su preuzeli i primat i u generalnom poretku.

Tea je imala oštru konkurenciju u Lovri Bakotiću iz JK Split. Njih dvoje su imali po tri pojedinačne pobjede, ali Tei je najlošiji rezultat bilo jedno 3. mjesto, dok je Lovre ulazio u cilj i kao 4. i kao 5. Na kraju je razlika između njih dvoje bila tri boda, a trećeplasirani mlađi brat Bakotić, Jere, završio je s osam bodova više od Lovre.

Kompletne rezultate obje flote možete pronaći na ovom linku.

Foto: Nenad Komadina

Sljedeća regata za laseraše je seniorsko Europsko prvenstvo koje će se idući tjedan jedriti u Andori. Uz jedriličarke i jedriličare u klasi ILCA 6 u nedjelju 12. ožujka s jedrenjem će krenuti i jedriličari u klasi ILCA 7,

Naslovna foto: Vedran Kabalin

 

Back To Top