Jedriličarski klub Rudar iz Raše u suradnji s jedriličarskim klubom Delfin iz Pule organizirao je 13. Regatu Brbanske rivijere & 5. Trget kup.

Regata se jedrila u subotu 22. srpnja, a organizatorima je planove skoro pomrsila jaka nevera koja je u petak prošla preko Istre. Srećom ozbiljnijih posljedica po flotu nije bilo, ali zato jedan dio najavljenih posada nije stigao sutradan na start. Ipak, uobičajeni gosti poput ekipe Adriatic Europe , DSK, Nevere, Flya, Ikigaia stigli su unatoč svim meteo problemima.

U originalu zamišljeno je da se jedre dva plova duž Raškog zaljeva, ali ove godine odjedren je samo jedan, a kako je cijeli event prošao ispričao nam je član Organizacijskog odbora Mislav Kodarić:

U petak nam se u lučicu ukrcao neverin sa 60 čvorova! Izgledalo je da će proći sjevernije, ali ušao je unutra.
Srećom nije bilo većih šteta, jedino je jednoj jedrilici malo stradala prova jer se vezala u lučici s provom prema molu. Tu su nam murinzi malo kraći tako da ga je počelo nabijati na mol. Srećom po rubu mola su postavljene daske koje su to ublažile... ali vozio je sutradan tako da sigurno nije nešto pretjerano stradao. Mislim, to je bilo stvarno neuobičajeno, sat vremena smo ga držali za baštun, a val nam je išao preko glave. Stvarno neobično jer tu u lučici ima možda stotinjak metara da se razvije tah val!
Na kraju nam je stiglo 25 jedrilica i odvozili smo jedan plov. Trebali smo dati i drugi start, ali opet se formirao neki neverin pa je pao pritisak i zabonacalo je.
Do tad je bilo finog južina, ali kako je došao taj oblak od neverina ubio nam je skroz taj vjetar. Kako je već bilo 5 sati poslijepodne, a u Oglasu smo napisali da se jedri do 7, onda smo odlučili da nećemo ni započinjati taj drugi plov.
Južin nam je puhao s idealnih 10-12 čvorova, a ruta se sastojala od kraće navigacije od otprilike 3NM, pa 3 milje natrag i onda još jedan štap do prve bove i natrag.
Uglavnom, bilo je dosta izmjena i promjena u redoslijedima, ali opet mi je žao što nije bilo i tog drugog plova. 
Na regati su se okupili stvarno dobri jedriličari i bio je gušt pratiti što se dešava na moru. Novi DSK završio je samo 6 minuta iza Adriatic Europe! Neznam da li su Slovenci napravili neku grešku ili što se dogodilo, ali to je stvarno mala razlika. Ali isto su nam nedostajali Molo Longo, Cleansport One... drugačije je kad maxiji imaju svoju konkurenciji.
S druge strane DSK-u je trebala doći Bravissima... a eto, uvijek fale 2-3 broda :)

Mislav Kodarić, JK Rudar

Foto: Vlatka Stanić

Bodovanje na regati obavljalo se po klasičnom Open sistemu, a uz to posebno su se klasificirali nastupi tri posade koje su nastupile u X2 kombinaciji, dok se moglo od Regatnog odbora zatražiti i korekcija vremena jedrenja po ORC-u.

Što se tiče Opena, pročitali smo prve dvije jedrilice, a nakon njih stigli su Nevera, Fly 5, pa Chili, dok kompletnu ljestvicu možete pronaći na ovom linku.

Među dvojcima najbrži su bili Sanja i Bernard Čupić, dok je po ORC-u najbrže jedrila posada na jedrilici My Way s Petrom Klibom za kormilom. Rezultate za skupine X2 i Racing skupine možete pronaći na ovom linku, dok su rezultati osmorke iz ORC-a i raspored Cruising skupina dostupan na ovom linku.

Za iduću godinu organizatori najavljuju mogućnost izmjene termina, a u planovima je i povezivanje s još jednom regatom, ali o tom će više govora biti dogodine.

Naslovna foto: Vlatka Stanić

 

Back To Top