40. Lošinjska regata krstaša poznata i kao Regata Lošinjskih olimpijaca protekla je u znaku vrlo lijepog vremena, velikih tuna koje prate jedrilice i izvrsnog popratnog programa koji ovu regatu čini vrhunskim turističkim proizvodom Malog Lošinja.

Par dana prije regate prognoza nije bila baš sjajna i najavljivala se poprilična kiša, pa je to pokolebalo neke od onih koji su najavili svoj dolazak, ali Lošinj se još jednom pokazao kao otok koji nudi vrlo velik broj sunčanih sati.

Jedriličarski dio programa bio je identičan onima od ranijih godina. U subotu se na klasičnoj ruti jedrila navigacijska regata, a u nedjelju dva plova u štap polju duž Lošinjske luke.

Detaljnije o svemu ispričao je član Organizacijskog odbora, Vedran Kabalin:

Bili smo malo nervozni, jer je prognoza preko tjedna najavljivala puno kiše i juga, ali već u petak je bilo jasno da će ta kiša izbjeći Lošinj... Lošinj i kiše se s tvarno ne vole...
Zbog takve prognoze došlo je nešto manje brodova nego što smo očekivali, a to su nam ljudi i otvoreno rekli, da im se po najavljenom vremenu ne da kretati u transfere. Ali srećom većina koja je stigla nije putem naišla na neke veće probleme. Nekolicinu je kiša dobro oprala, ali i to je dio priče.
U petak smo imali noćnu promenadu pasara, guceva i gajeta oko logera na kojem je svirao Tedi Spalato u pratnji klape Čikat. To je stvarno jedinstven prizor i super program za otvaranje regate.
Tijekom noći palo je par kapi kiše i u subotu je ponovno bilo sunčano i lijepo, ali bez nešto puno vjetra.
Ruta navigacije imala je dvadesetak milja. Na startu je bilo vjetra baš koliko treba, ali kasnije je zabonacalo.
Što se jedrenja tiče Molo Longo je vodio do pred sam cilj, ali ga je u zadnjih dvjestotinjak metara prestigla Adriatic Europa. Dečki su nešto pogriješili i Puh je to iskoristio. Žao mi je Riječeana jer su većinu navigacije vodili, ali to je tako u jedrenju.
Iza ovog dvojca bilo je poprilično napeto. Bravissima, DSK, Gringo, Ruzina... imali su regatu unutar regate.
A na kraju neki zbog nedostatka vjetra ne dolaze do cilja.
Navečer, smo imali glavnu, onu pravu, feštu. Svoj nastup su imale mažoretkinje, limena glazba i koncert Tragovima Olivera.
U nedjelju ujutro, između 7 i 8 bilo je još par kapi kiše, ali opet za regatu puše levanat. Start je bio sa spinakerima, ponovno gužva, vriska... i sve u svemu svi zadovoljni.
Moram naglasiti da smo na proglašenju najboljih poklonili i jedan pršut od 11.5kg! Dobio ga je Cipe i posada Gringa, jer nam oni na regatu dolaze još od vremena Jugoslavije.

Vedran Kabalin, JK Jugo

Pobjedu sva tri plova odnijela je Adriatic Europa, dok se Molo Longo morao zadovoljiti drugim mjestima.

Najbolji među jedrilicama koje nisu Maxiji bio je Gringo 3 koji je u prva dva plova završio kao treći, da bi jedino u posljednjem plovu bolji od Zadrana bili Puležani s Bravissime.

Kompletne rezultate regate možete pronaći na ovom linku, dok u Facebook grupi jedriličarskog kluba Jugo možete pronaći nekoliko prigodnih fotogalerija. 

Naslovna foto: Sandro Tariba

 

Back To Top