Jedriličarski klub Val prošlog prosinca trebao je proslaviti četvrt stoljeća neprekidnog organiziranja svoje regate RU jedrilica, ali zbog raznoraznih blokada to je morao odgoditi za ovaj prosinac, točnije za 12.12.

U Šibeniku se na ovom jubileju okupilo 7 jedriličara koji su imali vrlo dobre uvjete za jedrenje.

Puhala je bura s prosječnih 15 čvorova tako da se većinu regate jedrilo s B setom jedara, dok se pred kraj u jednom plovu skoro cijela flota prebacila i na C set - najmanja jedra.

Ovako jak vjetar ovog puta dolazio je u kombinaciji s dugim valom po kojem se u refulima moglo i poprilično atraktivno surfati, tako da je regata u Šibeniku bila jedan vrlo ugodan završetak ovogodišnje sezone.

Odjedreno je ukupno 10 plovova u kojima je bilo dosta neizvjesno u borbi za sam vrh. Čak tri jedriličara bila su konstantno u vrlo bliskim pozicijama, pa su prva mjesta dosta izmiješana, premda je pobjednik regate, Zvonko Jelačić iz JK Zenta, uspio pobijediti šest puta. 

Presuđivale su nijanse, a spomenuti glavni konkurenti bili su mu klupske kolege Ante Kovačević i Boris Bakotić.

Ovog puta je Bakotić pokazao možda čak i bolju formu od Kovačevića, ali jedan DNF i jedan RDG zbog sudara s Jelačićem u prvom plovu, bili su mu bodovno otežavajuća okolnost. Treba spomenuti, Bakotić nije jedrio sa svojom jedrilicom, već je testirao neke nove sisteme i izvedbe na inače standardnoj tvorničkoj izvedbi Kantuna 2 iz tvrtke SailboatRC.

Što se tiče ostatka flote tu je najzanimljivije bilo u samoj sredini gdje su Vedran Vesanović iz JK Trogir i domaći jedriličar Hrvoje Duvančić na kraju završili s jednakim brojem bodova, a presudio je veći broj četvrtih mjesta koja je osigurao Duvančić.

Osim konstantnog međusobnog nadmetanja povremeno su sudjelovali i u jedrenju i za sam vrh, ali razlika u količini treninga u odnosu na vodeći trojac bila je razlog ostanku u sredini.

A što se tiče Kristine Jakelić i Bruna Marevića i oni su jedrili vrlo dobro, ali povremeni problemi s opremom uzrok su distrakcije i povremenog pada koncentracije.

Kompletne rezultate regate možete pronaći na ovom linku.

Prva RU regata u novijoj povijesti JK Val organizirana je 30. lipnja 1996. godine i to za klasu Marblehead. Na njoj je sudjelovalo 11 jedriličara. Na popisu sudionika prve i 25. regate imali smo samo dva ista jedriličara, Antu Kovačevića i Hrvoja Duvančića, dok je Zlatko Jakelić prešao u sudačke vode gdje se pridružio Denisu Marinovu koji je i 1996. obavljao istu dužnost u suradnji s našim međunarodnim sucem Nevenom Baranom.

 

 

 

Back To Top