6. kolo Splitske trening lige je imalo još jednu priliku za obaranje rekorda u broju sudionika, ali ponovno je samo izjednačen maksimalni broj od 16 jedrilica.

Dan pred start regate DHMZ je najavljivao lagan maestral ili tramontanu, a domaćini ovog kola su predložili čak četiri moguće rute!

    1. Start - govnjara ispred Duilova (druga po redu) - oznaka starta (pomoćni cilj) - govnjara ispred Zente - cilj (9 NM)
    2. Start - govnjara ispred Zente - cilj ili pomoćni cilj (2.6/5.2 NM)
    3. Start - zelena lanterna sjeverno od Instituta - pomoćni cilj - govnjara ispred Zente - cilj (6.8 NM)
    4. Start - govnjara jugoistočno od uvale Mavarščica na Čiovu - cilj (12.4 NM)

Za sve moguće kombinacije start je bio predviđen između skulpture Galebovi na platou ispred ulaza u ACI i plutače.

Vjetar koji je bio na početku jutra promjenljivog smjera se stabilizirao i okrenuo je na slabu i stabilno jugo, pa je izabrana druga varijanta s dva kruga, ukupne duljine 5.2 NM.

Ovog puta flota je bila izrazito šarena i sastojala se od jedrilica klase Zvijezda, Micro poma, Seascapeova, Salona, Farra, pa sve do najvećeg IMX-45. Unatoč velikim razlikama u duljini i kvadraturi jedara s obzirom na uvjete koji su vladali na treningu nije se moglo precizno predvidjeti rasplet situacije.

Definitivno je bilo za očekivati da će se Farr 40 i Justin ten nalaziti u vrhu, a oni su to i ostvarili, bar što se tiče poretka ulaska u cilj. Farr - Toto travel je zadanu rutu prejedrio za sat i 53 minute. Justin ten - Toma, je kasnio za njim u cilju 8 minuta, a kao treća i četvrta u cilj su ušle dvije Zvijezde! Bolji u ovom praktički match raceu je bio Tonći Stipanović, a drugim mjestom se morao zadovoljiti Marko Marinović koji je zakasnio u cilju jednu minutu.

Ostale jedrilice su se dalje posložile po nekom očekivanom redu, prvo su ušle one najveće, a posljednja u cilj ipak nije ušla najmanja jedrilica (SSC 18 - Sinbad), već Salona St.Brendan s engleskim skiperom. Tako da je ovo kolo lige imalo i međunarodni karakter.

U generalnom poretku nakon šest kola situacija na vrhu je neprominjena, a najveći napredak je ostvario Barba Branko koji se popeo na četvrto mjesto. Kako su se ostali postavili na ljestvici možete vidjeti na ovom linku.

Što se tiče THC premjera u ovom kolu, po njemu je jedrilo 8 jedrilica. Pobjedu je odnijela Ančica za malo više od 6 korigiranih sekundi ispred Quake. Jednak poredak je i u generalnom plasmanu po THCu. Na čelu je skoro pa neodirljivo Ančica, jednako stabilna u odnosu na konkurenciju je i drugoplasirana Quaka, a po svemu sudeći Petit Amie, Kain, Briva, a možda i Sinbad bi trebali odlučivati o trećem mjestu.

Sljedeće kolo lige će se jedriti sa startom ispred JK Split za dva tjedna, a do tada možete pronaći više fotografija na službenoj Facebook stranici Splitske trening lige.

 

Naslovna foto: posada Quake

 

Back To Top