Za razliku od stresnog nedjeljnog jutra u Dubrovniku, u Splitu je drugo kolo trening lige odjedreno pod parolom "laganini"... savršeno sunačano vrijeme, lagani vjetrić...

Nakon što je ovo izdanje lige krenulo posljednjeg kalendarskog dana 2019. po vrlo vjetrovitim uvjetima kad se skupilo osam jedrilica, ovog puta se na startu ispred splitske luke okupilo 15 jedrilica. Istina, nije riječ o orginalno zamišljenom terminu koji je trebao biti tjedan dana ranije, ali s obzirom na vrlo burovite uvjete s morskom prašinom u zraku ligaši su složno odlučili napraviti odgodu od sedam dana.

Ruta koja je izabrana ovog puta vodila je od startne linije između Galebova i sad već kultne narančaste pilates lopte do komunalnog ispusta Duilovo, pa natrag do susjednog ispusta ispred Zente, pa natrag na ispust Duilovo i do cilja ispred luke.

S obzirom na najavljeni lagani vjetar dogovoren je i pomoćni cilj koji je definiran kao zamišljena linija koja povezuje ulaz u lučicu Zenta s njenim komunalnim ispustom. Naravno, nije bilo svejedno gdje se ta linija presjeće, već se trebalo doći na bar tri duljine jedrilice od ispusta.

Foto: Splitska trening liga

Jedrili smo po vjetru od 7 čvorova iz jugozapada po neuobičajeno visokim temperaturama za siječanj. Ipak pri povratku s mora, kad je sunce zalazilo, temperature su pale i podsjetile da se nalazimo u srcu zime. Trening kurs je najbrže odjedrila najnovija jedrilica u Splitskom akvatoriju, The Pimp, Roka Štambuka. On je doslovno 5 do 12 sastavio ovog Melgesa 24 kojeg je dovezao iz Danske. Drugo mjesto je zauzeo Cezibordo, još jedan Melges 24 splitske flote sa Srđanom Ninčevićem za kormilom, dok je trećeplasiran bio Satan II kojeg je vozio Luka Radelić. Uvjeti na moru su stvorili probleme manjim jedrilicama, pa im je 9.3NM kursa na kraju bilo predugo. Većina ih je dojedrila do pomoćnog cilja, a najbrži od njih je bio Sinbad kojim je kormilario Tonći Đogaš.

Goran Martinović, ligaš

The Pimp je zadanu rutu prejedrio za 4:34:30! Jednostavnom matematikom dobije se da mu je prosječni VMG bio manji od 1.4 čvora... Ukupno šest jedrilica je odjedrilo cijelu rutu, a posljednja je kompletnu rutu odjedrila Quaka za 38 i pol minuta više nego pobjednik.

Do pomoćnog cilja trebalo je prijeći 4.7NM, a najbrže je do njega stigao Runaway, Este 24 Vicka Ozretića koji je prije par mjeseci dojedrio u Split. Kompletne podatke o ulascima u cilj možete pronaći na ovom linku.

Što se tiče THC-a, službenog sustava razvrstanja, pobjednikom je također proglašen The Pimp sa skoro tri korigirane sekunde prednosti ispred vremešnog Satana II, dok je Cezibordo kasnio još minut i pol iza Satana. Ukupno devet jedrilica je u ovom kolu izabralo i THC, a njihov finalni raspored možete pronaći na ovom linku.

S obzirom da su odjedrena dva kola u Splitu sad u priču ulaze i Ukupni rezultati. U Openu čelo ljestvice drže Cezibordo, Srna V i Fatamorgana, a već nakon dva kola na ljestvici se nalazi respektabilnih 20 jedrilica!

Generalni rezultati po THC-u su slični, ali s nešto izmijenjenim redoslijedom. Ukupno 12 jedrilica je u ova dva kola priložila svoje mjere za kalkulaciju, a najviše bodova je skupila Srna V, dok je Cezibordo mjesto iza nje, dok 3. mjesto dijele The Pimp i ultra moderni Go Racing koji je propustio ovo kolo.

Treće kolo bi trebalo biti već u slijedeću nedjelju, a po trenutnim prognozama ne bi trebalo biti odgoda i ligaši bi trebali dogovoriti malo dužu rutu s obzirom na petnaestak čvorova bure koja je već nekoliko dana u najavi.

Do tada posjetite Facebook grupu Splitske trening lige gdje možete pronaći nekoliko malih foto galerija snimljenih prošle nedjelje.

 

Naslovna foto: Zvonimir Kovačić

 

Back To Top