U nedjelju 18. srpnja završila je ovogodišnja manifestacija Jezerski dani mora s 10. izdanjem regate latinskog idra, ujedno prvom ovogodišnjom regatom tradicijskih jedrilica na Šibenskom području.

Program u Jezerima krenuo je u utorak 13. srpnja otvorenjem izložbe fotografija Boška Lučeva s temom tradicionalnih barki na latinsko idro, a među kojima je bilo i fotografija snimljenih na ranijim izdanjima ove regate.

U srijedu se održao "Koncert na gajeti", pa dan kasnije tematska likovna radionica za djecu, a u petak su gajete ponovno bile glavni akteri, ali ovog puta na veslačkoj regati. Organizirala se muška i ženska veslačka regata sa simpatičnim nazivom "Svon forcon na četiri vesla".

Na veslačku regatu prijavilo se 14 posada s cijelog Murtera, a možda najzanimljivije je da je ženskih posada bilo čak 10, dok su se samo četiri muške ekipe odlučile za ovu disciplinu. Uglavnom, među ženskim posadama pobjedu odnosi ekipa imena "Cool bebe" s gajete Kalamita, dok je među malobrojnim veslačima pobjedu odnijela ekipa na gajeti Godulica na kojoj je veslao tim "Škver Ćiro".

U subotu se organizirala gastronomsko - enološka "Slovenska večer" u suradnji s prijateljima Jezera iz Slovenije i u veselom tonu se stiglo do finalnog događaja, 10. Jezerske lantine.

Foto: Igor Turčinov Stijić

Posade su se dočekivale na Velikom mulu od 10 sati ujutro, dok su se prijave zaprimale do 14 sati, da bi start uslijedio u 15:00. Flota je u ogromnoj većini bila sastavljena od gajeta, među kojima su bila samo dva leuta i tri kaića.

Start je postavljen ispred ulaza u jezersku luku. Cijeli dan je puhala bura po kojoj je ipak bilo moguće rastegnuti lancanu na koju su se gajete, leuti i kajići vezali krmom sa sidrima bačenim ispred, u smjeru jedrenja. Tu se posložila 31 prijavljena posada, a nakon startnog signala jedrili su prema otočiću Hrbošnjaku, pa Dražemanskom, Maslinjaku, Ljutcu i natrag u Jezera s ciljem postavljenim između "đige" ACI marine s jedne strane i kopna s druge.

Da je na moru bilo stvarno zanimljivo posvjedočio nam je ovogodišnji pobjednik, vlasnik i kormilar gajete Baba Tone, Dario Filipi:

Na startu smo bili na lošijoj poziciji. Stali smo više niz buru, bliže plaži, jer svi favoriti su se dali više na buru gdje je bila bolja pozicija, pa smo očekivali da će tamo biti veća gužva i da će se vrlo lako dogoditi neka zapetljavanja.
To je vrlo bitno na svakoj našoj regati, da se dobro starta i da se izvućeš do prve bove među prvih 5-6.
S obzirom da je vjetar bio dosta zeznut s obzirom na mjesto gdje smo bili, izvukli smo se stvarno dobro. Po mojoj procjeni puhalo je dvanaestak čvorova, a na refule je sigurno bilo i više.
Poslije starta išli smo do sike pored južne punte otoka Murtera i tu kako je puhala bura jedrili smo s njom u bok, u stvari negdje između boka i pola krme. Kako je bilo dosta vjetra svi brodovi su išli dosta dobro i tu smo se dosta dobro držali, bili smo među prva dva, tri. Međutim, tu do Hrbošnjaka veći i masivniji brodovi s većim jedrima su nas počeli stiskati.
Među njima je bio i lanjski pobjednik, Tomislav Bašić, jedriličar iz Zadra. On je jedrio na gajeti s Preka koju je radio Mile Pile u Betini - Baba Majo.
Taman su nas uhvatili oko Hrbošnjaka, kad smo se okretali. Mi smo tu bili oko 5. ili 6. mjesta.
Nakon toga smo jedrili u orcu prema kopnu, da bi uhvatili ovu drugu siku gdje je svjetionik, Dražemanski.
Tu smo dosta dobro procijenili gdje trebamo virati da bi iz iduće bordade odmah uhvatili tu siku, drugu bovu. Bašić i još neki koji su ga pratili su prerano napravili burtiž (virali, op.a.), pa su kasnije morali napraviti još jedan na drugu stranu, a mi smo tu pravovremeno okrenuli i tu siku prošli u knap.
Tada su ovi što su bili ispred nas išli još više pod kraj od straha da neće uhvatiti Dražemanskog i od straha da ga neće uhvatiti kako treba otišli previše naprijed i napravili viška puta.
U toj grupi je bio i Fržop, on je ove godine jedrio u gajeti Modravka Ognjena Jakovčeva. Za njima su bile Bodulica, Sirotica, Marina Betina, Lipa moja... i mi smo tu stekli dobru prednost.
Do iduće oznake jedrili smo isto u orca, vjetar je bio tu negdje između orca i boka i do nje smo uspješno držali prednost.
Poslije smo ukrmili i u cilj ušli s vjetrom u bok, oko 50 metara ispred drugog, trećeg, četvrtog i petog. Oni su svi zajedno uplovili u cilj.
Sirotica je cijelo vrijeme bila na krmi Godulice koja je završila na drugom mjestu. Tu je bilo napeto cijelo vrijeme. Sirotica ju je pokušavala proći s privjetrinske strane, ali Godulica joj to nije dozvoljavala.
Dok su se njih dvoje tu nadmetali to je iskoristila Baba Majo i izbila na treće mjesto, te je Sirotica u borbi za drugo izgubila i treće.
Stvarno su bili odlični uvjeti za jedrenje, vjetra taman koliko treba. Možda smo samo jednom zagrabili, iznenadio nas je jedan reful kad smo već bili blizu cilju, kad smo se opustili. Uglavnom, ovo novo jedno koje smo nabavili za ovu sezonu u North Sailsa odradilo je izvrstan posao. I na Ugriniću, na Pašmanu pokazalo se izvrsnim. Zadnju oznaku smo okrenuli peti, a na kraju smo regatu završili kao drugi s tim da smo prvo mjesto izgubili za dužinu broda. U orcu smo se s ovim jedrom izvrsno dizali i hvatali smo ove koji su bili ispred nas.

Dario Filipi, Baba Tone

Inače je Dariju Filipiju ovo druga pobjeda u gajetama, prvi put je pobijedio na regati "Vanka škvare" u Betini, regati na kojoj jedre samo gajete. A posada koja je pomogla Dariju da dođe do pobjede u Jezerima bila je u sastavu Guliano Šeparović (Filipi), Ljubo Zrilić (škver Filipi u Sukošanu) i Boris Lazić, iskusni kalafat.

Foto: Igor Turčinov Stijić

Kompletne rezultate regate možete pronaći na ovom linku, dok na Facebook stranicama Turističke zajednice Jezera posvećenim Jezerskim danima mora možete pronaći bogatu fotogaleriju Igora Turčinova Stijića.

Za ovo ljeto trenutno su potvrđeni još "Latinskim idrom na kureja" na otoku Zlarinu 25. srpnja, "Regata za dušu i tilo" u Betini 15. kolovoza, te "Šepurinski burtiž" 22. kolovoza, dok će veliko finale biti na murterskom "Latinskom idru" najavljenom za 29. rujna. Također se šuška o tome da će i Tišnjani kao jedino Murtersko misto bez regate napokon organizirati svoj event, a da su za to predvidjeli 8. kolovoza.

Naslovna foto: Igor Turčinov Stijić

 

Back To Top