Jedna jedrilica manje nego tjedan ranije, sudjelovala je na 10. kolu Lige Orsan. Ako niste zapamtili od prošlog tjedna, to bi značilo da je 16 posada ove nedjelje uspoređivalo svoje jedriličarske vještine na regatnom polju koje je bilo između Orsanove lučice, svjetionika Sv.Andrija i otoka Koločepa.

Regata

Bilo je zamišljeno da se nakon starta ispred Orsana zajedri direktno prema otočiću Sveti Andrija. Nakon što ga se ostavi desnim bokom trebalo je ići prema prolazu između Koločepa i Lopuda, tako da se Koločep (Kalamota) također ostavi desnim bokom i natrag u Orsana u cilj. Ukupna duljina ove rute je oko 13NM.

Na startu je puhalo lagano jugo, od oko 8-9 čvorova, a na putu do Sv.Andrije zapuhao bi povremeno i poneki jači reful. ubrzo flotu hvata kiša nakon koje okreće na laganu buricu. Međutim, u tom dijelu regate to se odnosilo uglavnom na srednji i stražnji dio flote, jer je onima koji su već okrenuli Sv.Andriju kurenat činio glavninu poriva.

Nakon svih ovih turbulencija zapuhao je i zapadnjak koji je polako okrenuo na jugozapadnjak s kojim su vodeći jedrili prema pomoćnom cilju koji je bio definiran u prolazu između Koločepa i Lopuda.

Najbrža trojka je tim prolazom prošla dosta ranije u odnosu na najbržu pratnju i još uvijek sa zapadnjakom su okretali Koločep. Dok su ostali stizali do pomoćnog cilja oni su već bili u blizini Dakse, ali vjetra nije bilo dovoljno da stignu do glavnog cilja.

Unatoč isteku ograničenog vremena Arhimed i Lero nastavljaju jedriti do Orsana i praktički u match raceu stižu do klupske lučice s tim da je Lero uspio ostvariti minimalnu prednost.

Regata kurenta i bonace. Start je probudio nadu da će biti koji čvor vjetra više od prognoze. 16 jedrilica je krenulo iz Gruža s ugodnih desetak čvorova vjetra. Nakon prolaska Dakse se flota pomalo razvukla, ali još uvijek napredovala zadovoljavajućim brzinama prema cilju. U vodstvu su bili Južni vjetar i Arhimed, Lero se nije predavao na trećem mjestu. Nakon Kalamote vjetar pada i kurenat počinje igrati sve važniju ulogu. Vodeći staju prije okreta oko Svetog Andrije. Nakon par kapi kiše, Južni vjetar više uz pomoć kurenta nego vjetra prolazi Arhimeda i okreće oko otoka. Arhimed se brzo vratio i uz probijanje zapadnjaka ponovno izbija na čelo flote. Zapadnjak je opet stisnuo flotu i doveo je do pomoćnog cilja između Kalamote i Lopuda. Najveći dobitnik je Lero koji nije dopustio vodećima da naprave dovoljnu razliku. Druga po korigiranom vremenu je Analea, a treći Arhimed. Vjetar nije dopustio nikome da uđe u cilj u Orsana do ograničenog vremena u 14:30.

Vedran Kosović, jedrilica Arhimed

Pomoćni cilj uspijeva proći sedam jedrilica, a matematika, odnosno ORC, pokazuju da je pobjeda otišla u ruke malenog Lera. Ovo mu je četvrta pobjeda u šest nastupa, međutim zbog propuštanja četiri kola dok je imao slomljen jarbol, ovi izvrsni rezultati ga trenutno smještaju na šesto mjesto generalnog poretka.

Trenutno je u vodstvu Arhimed, kojeg je matematika danas smjestila na 3. mjesto. s 11 i pol minuta razlike iza Lera i 3 i pol minute iza drugoplasirane Analee koja je srebrena i u generalnom proetku.

Cijela ta ljestvica još uvijek nije kompletna, jer se još čeka da Južni vjetar napravi ORC certifikat kojeg treba "ubaciti" u sve regate u kojima je sudjelovao pa će biti zanimljivo vidjeti što će u tom slučaju ORC kalkulator pokazati. Inače je na ljestvici trenutno 19 jedrilica!

Domaćini idućeg kola su članovi posade jedrilice Ardura, a to je ujedno i predzadnje kolo 7. Lige Orsan.

Foto: Periša Zakarija

 

Rezultati

10. kolo

 

Nakon 10. kola

 

Statistika

Realno  Jedrilica Korigirano Tip Trajanje jedrenja Prejedreno [NM] Prosječna brzina [kts] Max. brzina [kts]
1. Arhimed 03:07:31 Swing 28 03:07:31 7.89 2.53 9.17
2. Lero 02:56:05 Melges 24 03:11:21 7.43 2.33 8.32
3. Južni vjetar pending Over 33 03:13:10 9.01 2.80 8.08
4. Analea 03:04:09 Elan 340 03:20:25   3.76 5.25
5. Kana 03:17:28 Fiumanka 33 03:24:08 9.10 2.67 7.68
6. Rosso 03:17:52 Justin ten 03:28:34 8.43 2.43 9.17
7. Nave Loco DNF Sydney 40        
8. Limonca DNF Justin ten        
9. Luna DNF Val 35        
10. Ardura DNF Elan 31S        
11. Mia Mia DNF Elan 333        
12. Minidora DNF Sun Odyssey 42i        

 

*Analei je snimka od Sv.Andrije do pomoćnog cilja

 

Playback 

Za najbolji vizualni doživljaj playback animacije preporuka je da se koristi Google Chrome internet preglednik za PC i Android uređaje, a na Apple uređajima možete koristiti Safari uz uključenu opciju "Settings -> Safari -> Request Desktop Site".

 

 

Naslovna foto: Periša Zakarija

 

Back To Top