Jedna jedrilica više nego u Dubrovniku, našla se na startu 7. kola trening lige u Splitu ove nedjelje. Sve ostalo je bilo slično. Tmurno i oblačno vrijeme, ne pretjerano vjetra, ali sve u svemu na kraju je velika većina sudionika ipak uspješno odjedrila zadanu rutu.

Prognoza je bila totalno nesklona jedriličarima, ali od jutra je stalno bio prisutan nekakav povjetarac. Puhalo je iz svih smjerova... bilo je juga, bure i tramontane. Od toga na startu je bilo 4-5 čvorića iz smjera jug - jugozapad i s tim povjetarcem se jedrilo prema zelenoj lanterni ispred Instituta. Međutim, u zoni ispred Kašjuna nastupila je bonaca i krenulo je mućenje koje je bilo u cijeloj toj zoni.

Nakon obilaska zelene lanterne flota se vraćala istim putem natrag i produžila je do komunalne oznake ispred Zente i natrag do Galebova i narančaste pilates lopte. U toj zoni vjetar je nešto pojačao, pa je bilo malo dinamičnije nego u prvom dijelu treninga.

Po pitanju plasmana i ukupno realiziranog na moru, 11 jedrilica može biti maksimalno zadovoljno jer su uspješno okrenuli sve oznake, dok su njih četiri stigle samo do pomoćnog cilja, a tri su se morale zadovoljiti samo prisustvom na rezultatskoj ljestvici. Najbrže je ruto od 6.7 NM prejedrio Magnum X3, kojem je po ovim uvjetima trebalo sat, 54 minute i 10 sekundi.

Pet sekundi manje od dvije minute iza Magnuma u cilj stiže Mila 8 i još jednom dokazuje da je riječ o stvarno respektabilnoj jedrilici i svakim svojim nastupom razbija predrasude o charter plovilima kao jedrilicama koje nisu baš najbolji izbor za sudjelovanje na natjecanjima... naravno, pod uvjetom da su opremljene jedrima poput onih kod konkurencije.

Nakon ove dvije 10+ metara jedrilice, slijedi niz kraćih, među koje se umiješala jedino Blue Lady II sa svojih 12.73 metra duljine na 8. mjestu.

Od baš malenih duljinom, najbrži je bio Runaway na kojem ovog puta jedri cijela obitelj Ozretić, za razliku od dosadašnjih izdanja kad su supružnici jedrili sami. Oni su ove nedjelje završili na 4. mjestu, pola minute iza dva metra dužeg Farabuta, a minutu brže od Melgesa 24 - Cezibordo koji je na nekoliko predkoronarnih kola bio vrlo dominantan i u samom vrhu.

Što se tiče THC-a, službenog hendikep sustava Splitske trening lige, nakon matematičke obrade svih relevantnih podataka, pobjeda zasluženo odlazi u ruke posade Runaway-a. Ozretići su za 31 korigiranu sekundu bili brži od Ultra ribice koju su pobijedili i u realnom vremenu za minutu i 10 sekundi.

Na trećem mjestu završava nezaustavljiva Mila 8, dok je realno najbrži Magnum X3 završio na 6. mjestu.

Za sada još nisu objavljeni generalni rezultati, a ako ćete se sami baviti kalkulacijama po tom pitanju uzmite u obzir da prethodna dva Covid 19 kola ne idu u konačnu sumu trening lige, već se za njih može reći da su bili treninzi za trening ligu :)

 

Naslovna foto: Vedrana Polić

 

Back To Top