Mala, ali iznimno zanimljiva skupina jedrila je na osmom kolu Splitske trening lige. Ukupno je sudjelovalo jedanaest jedrilica, uglavnom standardnih sudionica, ali i dvije koje se susretnu povremeno ali uvijek privuku pažnju kako na sebe, tako i na regatu u kojoj sudjeluju.

To su Fatamorgana, prvi "fojler", a može se reći i hrvatske proizvodnje, te jedna od jedrilica iz flote Swanova 36... "fojler" talijanske proizvodnje. Tko je sve jedrio uz njih možete vidjeti u kompletnoj startnoj listi, tj. rezultatima po Openu.

Start 8. kola bio je u uobičajenih 12 sati i nije bilo govora o pomicanju s obzirom na kišicu koja je padala skoro cijelo jutro. Kako se približavalo vrijeme starta kiša je postajala sve slabija, jer je oblak odlazio prema kopnu i situacija na moru je bila suha po tom pitanju. Međutim, puhala je jaka bura koju je pratio i odgovarajući val, te je na moru u svakom slučaju bilo poprilično mokro.

Nakon starta ispred Galebova flota je u laškoj orci jedrila prema komunalnoj oznaci ispred Zente. Strana okreta nije bila posebno definirana, pa je bilo ostavljanja i lijevim i desnim bokom, ali kako je ipak riječ o trening druženju oko toga se nije postavljalo previše dodatnih pitanja. U svakom slučaju, iduća etapa je također bila u laškoj orci natrag prema Sustipanu. Nakon njegovog obilaska jedrilo se u oštroj orci prema komunalnoj oznaci ispred Spinuta i za kraj se išlo natrag prema cilju na isto mjesto gdje je bio i start. Ukupna duljina rute je bila malo veća od 10NM.

Na startu se očekivano dosta brzo odvojio Swan 36, a dosta uspješno ga je pratila Fatamorgana, dok je standardno najveća jedrilica u floti, Mila 8 bila na trećem mjestu. Ostali su jedrili za njima, a uglavnom su se rasporedili po veličini, jer ostale te jedrilice ili nemaju foilove ili nisu bile u nekom laškom kursu s kojim bi maksimalno pokazale svoj potencijal unatoč dosta kraćoj vodnoj liniji od vodećih. Pri tom najviše mislim na Firsta 24 - Ultra ribica, kojoj su ova dva kursa bila preoštra da bi s nekim manjim genakerom mogla proglisirati. Jednako tako, maksimalno sportski nastrojen Melges 24 morao se probijati samo s jedrom i flokom, ali njegova četveročlana posada je svoj posao odradila izvrsno, pa su nakon obilaska oznake ispred Zente u jednom dijelu regate čak zauzimali i treće mjesto!

Što se ostalih tiče, glavna ograničenja su im bila klasične linije ili manjak regatnog jedrilja, ali posadama se mora priznati da su davale svoj maksimum.

Skupini najbržih još se mora pridružiti i Magnum X3 koji se nakon završetka refita, osim brzinom, može pohvaliti i statusom jednog s estetski najusklađenijim detaljima. Inače brza jedrilica, upotrebom vodenih balasta, po ovim uvjetima je došla na svoje i cijelom rutom je bila u konstantnom duelu s 30% većom Milom 8.

Dio etape od Zente do Sustipana, na potezu između Bačvica i gradske luke bio je najviše na udaru bure i tu su svi postizali najveće brzine. Mate Arapov je tu situaciju dobro predvidio i Fatamorganu je opremio samo s jednim foilom i to lijevim, koji je izvrsno stabilizirao jedrilicu, a kakav je dodatni efekt postizao najbolje možete vidjeti na ovoj fotografiji:

Istina, Swan je vodio flotu, ali doživljaj gledanja više desetljeća starije jedrilice u glisiranju deinitivno je bio vizualni forte ovog kola!

Nažalost, to je trajalo samo u ovom dijelu regatnog polja, jer je nakon okretanja Sustipana, odnosno pored Instituta, ekipa Fatamorgane odlučila vratiti se. Procjena je bila da je bura u Kaštelanskom zaljevu ipak prejaka za neke dijelove opreme i nisu htjeli jedrilicu dovesti u nepotrebni rizik.

S druge strane Swan je s jednim kratom ovo rutinski prejedrio i ostvario je prednost pred ostatkom flote od sigurno 2NM.

Skoro sve ostale jedrilice su se u zoni Instituta također odlučile na prvi krat i to se pokazalo dobrom odlukom.  Na najveći rizik odlučila se Ultra ribica, koja je pokušala kroz ovu buru orcavati s punim jedrima, ali na kraju je ipak morala napraviti kraćenje i s obzirom na kašnjenje s tim manevrom izgubila je dosta na vremenu i na kraju se morala zadovoljiti bježanjem od posljednje pozicije.

Nakon što je Swan prohujao regatnim poljem na i dalje maloj međusobnoj razlici dojedrili su Magnum i Mila. Magnum je bio vodeći, a Mila je bila pedesetak metara iza. Tročlana publika na moru (vjerojatno i jedina uopće) bila je sigurna da će takav poredak ostati nepromijenjen do cilja, međutim nakon prolaska Instituta desila se situacija koja je Magnuma koštala baštuna:

Nakon što su ove Magnum i Mila prošle Institut nenadani reful ih je štraorcao, a kako je jedan od vodenih tankova na Magnumu bio pun s njim se nije moglo dovoljno dobro upravljati i baštunom udara u bok Mile 8.

Za to vrijeme u jurnjavi niz buru u Kaštelanskom zaljevu jurio je Melges. Prirodni uvjeti za ovaj bolid stvorili su idealnu atmosferu kako posadi za uživanje, tako i za snimanje atraktivnih fotografija koje možete vidjeti u fotogaleriji s regate.

Jedini koje se ovdje još moglo vidjeti s genakerom bio je dvojac Višić - de Micheli Vitturi na Farabutu. Ovo kolo im je bilo izvrsna prilika za trening po jačim uvjetima za Sušac 100x2 koji će se jedriti za dva tjedna.

Po pitanju THC-a, službenog hendikep sustava Splitske trening lige, nije bilo nikakve dvojbe da će pobjeda otići Cezibordu... Melgesu 24. 44 korigirane sekunde bio je brži od Swana 36 i 6 minuta od trećeplasirane Mile 8 koja je za samo 4 korigirane sekunde bila brža od Magnuma koji je u realnom vremenu bio brži od nje za 7 sekundi.

Stvarno zanimljivo kolo!

Što se tiče generalnog poretka, na dvije vodeće pozicije obiju ljestvica nalaze se iste jedrilice. Vodeći je Cezibordo, dok je odmah iza njega vremešni Satan II. Po THC-u na postolju je još i Ultra ribica, dok je po Open-u još uvijek trećeplasirana Srna V, jedrilica s kojom je Ciril Vrančić započeo ovosezonsko kolo, odnosno prethodnica Mile 8.


Iduće kolo je po rasporedu za tjedan dana.

 

Back To Top