Prvi put ove godine trening liga u Dubrovniku jedrila se u poslijepodnevnim satima sa startom u 14:00, a ograničeno vrijeme jedrenja bilo je 18:00. Razlog je taj što je u istu tu nedjelju, 3. travnja, u jutarnjim satima organizirana izborna skupština kluba.

Rutu je ovog puta zadala posada jedrilice Lero, a definirali su je tako da je imala duljinu od oko 13NM. Linija starta postavljena je na uobičajenoj lokaciji između "male đige i zapadnog kuta Konzuma". Nakon toga jedrilo se prema Orašcu gdje je trebalo obići žutu bovu s desne strane (ostaviti je lijevo), zatim Daksu također ostaviti lijevim bokom, pa ponoviti obilazak oko žute bove u Orašcu i natrag gdje je bio i start:

Vrlo sadržajan izvještaj s lica mjesta pripremio je nazaobilazni Maroje Kurajica:

Uspješno smo odradili i desetu regatu koja je bila u organizaciji posade Lera.
Regata je zbog termina redovne skupštine kluba morala biti prebačena u popodnevni termin sa planiranim startom u 14h. Kiša koja je cijelo jutro padala bez ikakvog vjetra počela je popuštati oko 13h a uskoro se sa zrakama sunca pojavila i lagana burica koja je flotu dočekala na startu.
Odziv je bio nešto manji zbog kišnog vremena, ali više manje sve uobičaejne ekipe su tu uz nažalost nešto malobrojnije posade.
Od starta do prve oznake puhala je bura, prvo iz Rijeke, potom iz Zatona, a već dolaskom do Orašca vide se prve naznake zapadnjaka a i jednog velikog oblaka poviše Pelješca koji je utjecao na rasplet same regate.
Outsider prvi stiže do bove s dosta velikom prednosti ali uskoro i staje dok se ostatak flote neobično kompaktno drži.
Dolaskom zapadnjaka Južni vjetar i Lero tope Outsiderovu prednost na dionici Orašac-Daksa. Teško se obranit od konkurencije koja dolazi s jačim vjetrom s krme i to je praktički restart regate.
Nakon 1/3 odjedrene udaljnosti često se dešava da završava loše za vodećeg koji je po ratingu ujedno i brži.
Na predzadnjoj oznaci Outsider je prvi, Južni vjetar, pa Lero.
Primicanjem kumulonimbusa vjetar okreće na tramuntanu. Vodeći u floti imaju nešto kraću orcu do Orašca od ostatka flote i praktički dugu krmu do finiša ispred kluba.
Za očekivat je bilo pojačanje vjetra ispred nadolazeće nevere što se i dogodilo, pa su Lero i Južni vjetar dosta brzo uklizali u cilj. Vjetar je digao na 16-17 čvorova, dok je Outsider u cilj ušao s 10-11 čvorova tramuntane koja je tek popunila polje u Gružu. U toj zadnjoj krmi bilo je isparanih gennakera i laškog glisiranja.
Ostatak flote dosta brzo ulazi, oni su imali nešto dužu orcu od vodećih što je glavni razlog kašnjenja.
Dobar rezultat napravila je Regina XP33 iz Cavtata, a Lero je pak uz povoljne meteo uvjete uspio odradit savršen posao i zauzeti prvo mjesto s dosta velikom prednosti. Rosso je s rasparanim gennakerom treći.

Maroje Kurajica, JK Orsan

Inače, na ovom kolu sudjelovalo je devet jedrilica, a do pobjede u realnom vremenu Outsider je stigao nakon jedrenja koje je trajalo 02:19:30. Ostali su ušli unutar pola sata s tim da su Limonca i Rosso imali dosta bliski finiš u kojem je Limonca bila brža za pola minute. Točna vremena možete pronaći na ovom linku.

S druge strane, po premjeru, pobjeda odlazi posadi organizatora - ekipe Lera, koji su imali prednost od 11 korigiranih minuta ispred Regine koja je inače bila šesta u realnom vremenu. A ono o čemu je ranije Maroje govorio, Outsiderova prednost istopila se nakon što je ostatku flote vjetar pojačao, te je nakon ORC kalkulacija završio na šestom mjestu s više od 20 korigiranih minuta zaostatka iza Lera.

Kompletne rezultate po ORC-u možete pronaći na ovom linku, dok je fotogalerija gđe. Roze Zakarija dostupna na ovom linku.

Naslovna foto: Roza Zakarija

 

Back To Top