Edukativno promotivna akcija "Navigoj za škoj", koju su zajedničkim snagama organizirali Filip Jurišić, Platforma i grad Hvar uspješno je završila, a možda je čak i nadmašila ono što su očekivali njeni organizatori.

Program je odrađen kompletno, a odaziv sudionika je bio više nego velik! Jedrenje bilo podijeljeno u dva dijela... u subotu do Visa i natrag, a u nedjelju oko Paklenjaka. Nažalost, nije bilo jednak broj jedrilica na raspolaganju oba dana zbog obaveza Filipovih prijatelja koji su volonterski došli pomoći i sudjelovati sa svojim jedrilicama, ali 13 njih u subotu i 7 u nedjelju sigurno su svim sudionicima pokazali dovoljno da shvate što je jedrenje i da razmisle o svojim budućim jedriličarskim koracima.

Sve skupa je krenulo u petak uvodnim predavanjem u Fabrici 35 gdje su svi prijavljeni sudionici imali priliku družiti se sa svojim skiperima, saznati više o jedrilicama na kojima će jedriti, što će morat raditi, što se očekuje od njih, a da sve bude u ležernoj i prijateljskoj atmosferi pobrinuli su se domaćini koji su organizirali prikazivanje jedriličarskih video isječaka, muziku i kanapeiće iz Laganinija koje je pripremio najbolji hrvatski kuhar Hrvoje Zirojević.

Na subotnjem jedrenju do Visa i natrag odvelo se oko 130 zainteresiranih Hvarana i njihovih gostiju. Koliki je bio interes za ovu akciju možda najbolje dočarava to da su neki došli čak i iz Zagreba, iznajmili apartmane na Hvaru za taj vikend i sudjelovali u jedrenju (definitivno podatak o kojem mogu razmisliti svi turistički djelatnici u svim našim uzmorskim mjestima).

Flota je po laganom zapadnjaku ugodno odjedrila do Visa i tamo su se zadržali par sati  u druženju s istomišljenicima s tog otoka. Vidjelo se kako to izgleda jedriti u orcu, kako izgleda kad je jedrilica nagnuta i ako su neki imali strah takvog položaja broda ovo im je bila idealna prilika da ga ostave iza sebe.

Zato je jedrenje natrag u Hvar bilo puno atraktivnije jer se maestral podignuo do respektabilnih dvadesetak čvorova, ali jedrilo se niz vjetar i ispunjavanje adrenalinom je bilo na vrlo visokoj razini. Stvarno izvrsna kombinacija za nekog zaraziti jedrenjem... lagani uvod, razbijanje strahova, dobivanje samopouzdanja i onda adrenalinski juriš! Prosječno vrijeme jedrenja do Visa bilo je tri sata, ali zato je najsporijem u povratku trebalo samo dva sata.

Nedjeljni dio eventa je prošao s manjim brojem jedrilica, a samim tim i s manjim brojem "polaznika" koji su se mogli povesti. Oko Paklenskih otoka jedrilo je samo sedam jedrilica, ali zato je na njima bilo oko 70 novih jedriličara. 

U svakom slučaju još jednom sve čestitke organizatorima i svim onima koji su sa svojim jedrilicama omogućili ovu akciju, a to su bili:

 1. Makakada - Marina sport 36 - Davor Bumbak
 2. Toma - Justin ten - Matko Stanić
 3. Strilica - Melges 24 - Jelena Jurišić
 4. Hvar 6 - Windmark 33 - Tomislav Grubelić
 5. Bare - Reflex 38 - Filip Jurišić
 6. Ajde Mare - Este 24 - Tonči Bavčević
 7. Fugu - First 30 - Damir Kraljević
 8. Oliva - Elan 40 - Mladen Crljen
 9. D.A.N. - Val 35 - Dominik Vučetić
 10. Stiniva - ... - Kažimir Petak
 11. Sinbad - Seascape 18 - Tonći Đogaš
 12. Seaesta - Oceanis 423 - Ivana Trbuhović
 13. Ljubav II - Bradwell 18 - John Miličić i Jure Tudor

 

Naslovna foto: Nina Bogdan

 

Back To Top