Drugo kolo 9. Lige Orsan odjedrilo se u kombinaciji slatke, bočate i slane vode. Naime, organizatori ovog kola, najnoviji član zajednice Hrvatskog jedriličarskog saveza, JK Hydro odnosno posada jedrilice Rosso, regatno polje postavili su na potezu između ACI marine Komolac i otočića Daksa.

Prvotno je bilo predviđeno da se odjedre dva kruga na ovo ruti, ali zbog izostanka očekivane bure trening je skraćen na jedan krug.

Start je postavljen ispod mosta Dr. Franje Tuđmana. Potom se jedrilo uzvodno uz Rijeku Dubrovačku i okretala se bova ispred marine. Nakon toga slijedio je spust nizvodno i okret oko Dakse. To se trebalo napraviti dva puta, a cilj je trebao biti kod bove označene slovom A i pontona.

Za skraćenje bila je predviđena bova B, a kako je ovaj plan izgledao u praksi možete vidjeti na priloženoj karti:

Na kraju kad se sve ove dionice uzmu u obzir bila je to dosta zahtjevna ruta, ali tramuntana koja je puhala tog nedjeljnog jutra poremetila je planove i skratila kurs na 7.5NM.

Problem ove rute je teren s jedne i druge obale Rijeke. Kad je burno vrijeme smjer vjetra prati riječni tok, ali tramuntana puše "preko brda". Posljedica je da do vodene razine stiže dosta slabiji vjetar, pa je u nedjelju prosjek bio 5-6 čvorova uz povremene refule od desetak čvorova.

A što se tiče flote, bilo je ukupno 10 jedrilica, manje više jednak sastav kao i uvijek, a što se tiče bodovnog raspleta i on je bio uglavnom uobičajen.

U realnom vremenu očekivano najbrži bio je Brazil koji je rutu prejedrio za osam i pol minuta manje od dva sata, dok je drugoplasirani Outsider u cilju kasnio samo 5 sekundi!

Po pitanju službenih rezultata koji se i dalje obračunavaju po ORC-u, pobjeda je otišla malenom Leru, koji je i u realnom vremenu bio vrlo dobar i regatu završio na fenomenalnom trećem mjestu s vremenom jedrenja ispod dva sata, a što mu je po pitanju korekcije donijelo više nego uvjerljivu pobjedu s 21 minutom i 17 korigiranih sekundi prednosti ispred, opet, drugoplasiranog Outsidera.

Foto: Marijana Radovan

Regatu je i ovog puta objektivom pratila Roza Zakarija čiju galeriju možete pronaći na ovom linku, dok su službeni rezultati ovog kola dostupni preko ovog linka.

Iduće kolo planira se jedriti 19. prosinca, a domaćini će biti ili momci s Kane ili članovi JK Cavtat.

Naslovna foto: Roza Zakarija

 

Back To Top