Nakon jednotjedne pauze Dubrovčani su nastavili sa svojom trening ligom kojoj je ovog puta domaćin i organizator svih popratnih aktivnosti bila posada jedrilice Kana.

Uvjeti na regatnom polju bili su ugodno sunčani, ali nakon višednevne bure početak nedjelje 19. prosinca prošao je u bonaci. S druge strane, jedriličari su se pripremili za ugodni maestral, pa su čak u najavi okupljanja pripremljene i tri moguće rute jedrenja, ali morali su prije starta izabrati četvrtu.

Više o svemu popričali smo s predstavnikom domaćinske posade, Deanom Kontićem:

Na ligi smo među ostalimn standardima postavili i taj da dva dana prije starta definiramo regatno polje.
Možda je to dobro, a možda i nije, jer to zahtjeva stabilnu vremensku situaciju. Ovog puta se pokazalo da u praksi može biti promjena.
Baš u vrijeme starta dogodilo se da je došlo do očekivane promjene, ali one do koje je po prognozi trebalo doći malo kasnije. Naime, nakon bure koja je puhala nekoliko dana pala je totalna bonaca i unutar dvjestotinjak metara mikrolokacije gdje smo trebali jedriti nije baš obećavalo.
Ispod mosta bilo je još nešto burina, dok 300 metara dalje jedrilo se u nekim drugim kutevima.
Postavili smo dvije bove, a želja nam je bila da se nakon starta i dolaska u tu zonu odjedre dva kruga oko tih bova i potom vrati natrag do cilja ispred kluba.
Plan je bio da polje bude s pravom orcom i pravom krmom i očekivali smo da ćemo polje postaviti za maestral. Na početku jedrenja u toj zoni čak je i bilo tako, ali kad smo okrenuli u krmu situacija se stalno mijenjala, a i bilo je dosta dijelova gdje se samo plutalo. Zato smo preko VHF-a poslali obavijest da će se jedriti samo jedan štap.
Inače, nastupilo je 11 jedrilica.

Dean Kontić, jedrilica Kana

Prvi plan bio je da se polje postavi tako da je bova od krme uz Kalamotu, dok da je orca postavljena tako da gleda u smjeru maestrala. Na kraju je jedna bova bila u blizini Kalamote na potezu prema Zatonu, dok je druga postavljena prema hotelu President, odnosno Grebenima. Prvotna duljina rute trebala je biti oko 10NM, dok je kasnije zbog skraćenja za jedan krug nova duljina bila 8 NM.

Foto: Periša Zakarija

Što se tiče rezultata treba istaknuti da je u cilju bilo vrlo napeto. Outsider je za samo 45 sekundi bio brži od Limonce, dok je Rosso kao trećeplasirani kasnio oko sedam minuta i predvodio drugu grupu u tijesnom rasporedu.

Točne ulaske možete pronaći na ovom linku.

Međutim, službeni rezultati proračunavaju se po ORC-u, a tu je rasplet bio u korist malenog Fotona Periše Zakarije. Iza njega su ostali Limonca, pa Analea i svi ostali!

Službeni rezultati po ORC-u još nisu objavljeni, ali do tada možete pregledati fotogaleriju na Facebooku g.Periše, a koju je snimila Roza Zakarija i koja se nalazi na ovom linku.

Naslovna foto: Roza Zakarija

 

Back To Top