U službenom kalendaru HJS-a, nedjelja 22. studenog rezervirani je termin za Dubrovačku regatu krstaša koja je ove godine ujedno i drugo kolo Dubrovačke trening lige.

Kako je nažalost slaba posjećenost od strane jedriličara s ostatka Jadrana na svim Dubrovačkim regatama, osim na Južnodalmatinskoj, organizatori su se zato odlučili na taj potez spajanja s Ligom Orsan.

Prognoza prije regate je najavljivala je razne scenarije... od 50 čvorova bure, pa do par dana prije regate bonace bez nekog definiranog smjera. Na termiku koja bi se razvijala nije se moglo računati, ali pozicija ciklone odavala je mogućnost neke lagane tramuntane nakon jutarnje bure.

Kad se to sve uzelo u obzir organizatori su isplanirali jedrenje u dva kruga, a ako bude dobrih uvjeta i trećeg, na potezu: bova ispred Ekonomskog fakulteta u Gruškoj vali, Daksa, Grebeni. Ovisno o broju krugova regata bi imala duljinu ili 11 ili 17NM.

Ponovno smo za sugovornika imali Maroja Kurajicu koji je s nama podijelio još iscrpnih detalja s regatnog polja:

Prognoza se opet realizirala i start za 12 brodova dan je u 10:15 po buri u opadanju.
Do prve oznake (Dakse) više manje se ekipa jednoliko razvukla. Arhimed je najbolje iskoristio taj dio. Bura u krugu Dakse jako opada, većina flote se prebacuje prema uvali i Lapadu, a friški raz tramuntane se već vidi iz kanala.
5-6 čvorova je uskoro popunilo polje, manje vjetra je bilo u Gruškoj vali, ali ipak dovoljno da se svi kreću. Najviše je bilo na potezu Grebeni-Daksa na kojoj su se drifteri i Code Zeroi mogli isplatiti.
Arhimed je ispunjavao svoju ulogu najbržeg po ORC-u. Na drugom mjestu realno je poprilično sigurno jedrio Južni vjetar, dok se na trećem mjestu vodila borba Rosso, Limonca, Lero. Na četvrtom su se izmijenivali Fiumanka i Analea. Slijede Luna i Lenoba i na kraju Grimi, Ardura i Sara.
Pri kraju drugog kruga Južni vjetar je zaprijetio Arhimedu ali ipak ne dovoljno za realnu pobjedu. Korigirano je bila zanimljiva utrka, Arhimed je sigurno povremeno bio u vodstvu ali je smjena područja laganog i nešto jačeg vjetra ipak "odradila svoje" pa nije mogao stalno bježati i graditi prednost. Lero je dobrim jedrenjem bio bolji za 2 korigirane minute, a treće mjesto popunio je Rosso.
Nažalost nismo bas dobro iskomunicirali taj treći krug, pa je dio ekipa nastavio s jedrenjem iako smo odlučili prekinuti zadnji krug zbog opasnosti pada vjetra koji se kasnije i dogodio. Nadam se da to nitko nije zamjerio i da su svi uživali u skoro ljetnom danu.

Maroje Kurajica, JK Orsan

Foto: Roza Zakarija 

Broj sudionika bio je jednak kao i na prvom kolu, kao što je na kraju bio jednak i raspored na prva dva mjesta. Korigiranu pobjedu odnosi Lero, a na drugom mjestu završava Arhimed.

Na startu je bilo 5-6 čvorova levanta... laško, pa se nismo morali puno misliti i odlučili smo se za genaker odmah od početka. I tako dolazi zadnja minuta, pa 30 sekundi do starta i krećemo s dizanjem genakera i vjetar okreće na buru!
I start je, a mi ne možemo napuhati genaker. Onda je odmah bilo otvaranje floka, skidanje genakera. Za to vrijeme svi su nam pobjegli, mislim da smo bili zadnji ili predzadnji na startu. Nije bilo druge nego tako izdržati dok ne uhvatimo vjetar iz Rijeke i onda smo otvorili genaker i krenuli laško.
Do Dkase smo već poprilično stigli i prestigli.
A onda kako je iz Zatona stigla sa sjever-sjeverozapada stigla druga bura onda smo tu još uvijek vozili s genakerom koliko god smo mogli prema Grebenima. Tako da smo tu izbili na 4. ili 5. mjesto, ali Arhimed je već skoro zamakao za Grebenima.
U toj zoni je već pomalo dušio vjetar iz Zatona i počeo je stizati vjetar iz vani i pomalo okretati na oštro. Svi su vozili s drifterima, a mi smo nekako tu za njima jedrili s genakerom. Ali brzina nam je bila odlična... 6 - 6.5 i isplatilo se držati genaker koliko god se moglo. Ali nismo s njim ipak uspjeli stići sve do Grebena. Možda nekih stotinjak metara smo morali otvoriti flok.
Tu smo genaker spustili na desnu stranu, tako da bude spreman za onu drugu stranu, da bude za dizanje i tako to je bio taj prvi krug.
Ali kad smo okrenuli Grebene vidjeli smo da je Arhimed već skoro na Daksi! Tako da nam je taj prvi krug dosta pobjegao... ne znam koji vjetar je uhvatio, ali kasnije su mi rekli da nema jedra koje nisu imali dignuto... od genakera, Code 0, genove, driftera... koristili su sve što su imali ne bi li pobjegli što više, ali očito nisu dovoljno :)
Onda smo mi orcali s flokom do Dakse, zatim ponovno s genakerom brzo dolje i uhvatili priključak s Rossom i Limoncom.
Limonca dosta dobro jedri ove sezone, ali moraju još poraditi na pravovremenoj izmjeni jedara... mi smo se dosta dobro držali uz njih s obzirom na ranija dizanja i kasnija spuštanja. I tu smo se stalno prestizali... mi njih, pa oni nas...
Potom je za Gruž bila čista krma, do one zadnje bove ispred fakulteta... tu je opet bilo uvaljivanje njima, pa duga orca do Dakse... Tu je sad prevladlao skroz drugi đir, bio je neki zapadnjak... maestral-tramuntana...
Tako smo vozili dok se opet nije dizao genaker u lašku orcu. I tako smo jedrili do Grebena.
E da, primjetili smo da smo se s Arhimedima mimoišli na istom mjestu kao u prvom krugu, zanači da nam nisu ništa pobjegli i to nam je bio dobar pokazatelj da bez obzira što smo manji da imamo dobru brzinu.
I tad je došlo do onog gafa kad su Arhimedi završili drugi krug i krenuli u treći, a mi vozimo za njima. Tada smo bili četvrti brod realno. Ispred nas su bili Južni vjetar i Rosso, a iza nas Limonca.
Vjetra je bilo sve manje, gledamo hoće li biti skraćenje, ali vozili su i ovi oko nas, pa smo i mi s njima i na kraju je ispalo da je to bilo revijalno :)
Uglavnom bilo je puno manovri i regata je bila vrlo intenzivna. Da je bilo još malo vjetra bilo bi još bolje, ali što je tu je. Na kraju smo Arhimeda ostavili dobrih 2 minute i 12 sekunde korigirano. Bilo je i malo vike, ali uglavnom smo sve odradili kako smo i zamislili.

Ivo Kvestić, Lero

Iza Lera i Arhimeda završava Rosso, koji je po korekciji ostao 6 i pol minuta iza Lera. Potom su išli Analea, Limonca, Kana... a ovog puta jedino Sara ne uspjeva jedreći stići do cilja. Kompletna vremena i plasmane možete pronaći na ovom linku.

Što se tiče generalnog plasmana nakon dva odjedrena kola, situacija na vrhu je identična onoj s regatnog polja, jer su po dva puta Lero i Arhimed bili prvi i drugi, a Rosso prestiže Limoncu jer je u ovom kolu imao bolje bolje mjesto, dok je s istim brojem bodova i Analea, ali s dva četvrta mjesta.

Raspored ostalih sudionika Lige možete pročitati u rezultatima na ovom linku, a kompletnu fotogaleriju ovog kola možete ponovno pronaći na Facebook profilu g.Periše Zakarije.

Liga se nastavlja 6.12. i ekipe su u iščekivanju zimskih prognoza, jer do sad su prevladavali ljetni uvjeti. Također, Maroje Kurajica najavljuje još i rad na nekim brodovima za koje treba ishodit svjedožbe, na nekima treba napraviti još neke male optimizacije što se tiče izbora jedara prijavljenih u svjedodžbe, kao i popravljanje podataka u njima.

 

Naslovna foto: Roza Zakarija

 

Back To Top