Jedriličarski klub Zenta 27. i 28. studenog organizirao je 2. Prvenstvo Hrvatske za klasu Dragon Force 65. Jedrilo se dva dana, a bilo je podijeljeno na dva dijela. U subotu su jedrili isključivo juniori kojih se okupio popriličan broj, a u nedjelju su jedrili seniori i par juniora koji su procijenili da mogu parirati svojim dosta starijim kolegama iz klase.

Na subotnjem dijelu regate okupilo se 20 juniora iz Opatije, Trogira i Splita. Jedrili su po jugu, a ukupno su odjedrili 8 plovova. Na početku se jedrilo u zapadnom dijelu lučice Zenta, dok su se u nastavku prebacili u istočni dio gdje su i završili s jedrenjima.

Inače je lučica Zenta trenutno u fazi rekonstrukcije i u stvari riječ je o jednom velikom gradilištu, ali takvo kakvo je ipak je pružilo dovoljno dobre uvjete za ove najmanje jedrilice iz službenog popisa klasa HJS-a.

Ukupan broj jedrenja omogućio je da se odbacuju po dva najlošija rezultata, a najuspješniji junior i to u kategoriji U16, bio je član JK Mornar - Marin Bizjak. Kvaliteta jedrenja bila mu je poprilično izjednačena s klupskim kolegom Marinom Trumbićem i obojica su uspjela pobijediti u dva plova. Međutim, Trumbiću je u kalkulaciji ostalo osmo mjesto iz posljednjeg plova, pa je u kombinaciji s ostalim rezultatima na kraju imao jednak broj bodova kao i trećeplasirani Zentanin Roko Razmilić koji nije imao niti jednu pojedinačnu pobjedu, pa se zato morao zadovoljiti srebrom.

Ostali sudionici su po kvaliteti bili također dosta izjednačeni, ali mnogima je ipak nedostajalo malo više treninga po jačem vjetru kakav je u subotu puhao u Splitu, pa da budu kontinuirani po pitanju ostalih ulazaka u cilj.

Kompletne rezultate ove flote možete pronaći na ovom linku.

Foto: JK Zenta 

Što se tiče nedjelje i seniora, njih i ambicioznijih juniora okupilo se 18, a jedrilo se po mnogo zahtjevnijim uvjetima vrlo jakog juga i to na istoj lokaciji gdje su juniori završili svoj dio Prvenstva.

Inače ove jedrilice imaju mogućnost izmjene jedrilja u smislu korištenja nižih rigova s manjim površinama glavnog jedra i floka kad puše jači vjetar, ali kako većina sudionika nije bila opremljena manjim kompletima dogovorno su svi jedrili s najvećim jedrima. Direktna posljedica toga bila je da su se vrlo brzo počele javljati štete na dobrom dijelu flote. Tako da je od polovine regate jedrilo samo njih 11.

U odnosu na sudionike u subotu nedostajali su predstavnici iz Trogira, ali zato su se regati priključili članovi najnovijeg člana HJS-a, članovi JK Hydro iz Dubrovnika.

Ukupno je odjedreno deset plovova i jednako kao i juniori mogla su se odbaciti dva najlošija rezultata, a glavnu riječ su vodili najiskusniji među njima. Naravno, riječ je o jedriličarima koji inače imaju iskustva iz klase IOM, te su mnogo više jedrili po ovako zahtjevnim uvjetima koji su vladali tu nedjelju, ne samo u Zenti, već i na većini Jadrana.

Od deset odjedrenih plovova u samo tri pobjedu nije odnio Zvonko Jelačić, naš najuspješniji RU jedriličar uopće. Apsolutno je dominirao i s ovim malenim jurilicama, a s njegove desne strane na postolje se popeo jedan od naših najboljih jedriličara uopće, Tonči Stipanović.

Možda će se neki čitatelji začuditi što ovaj trofejni olimpijac radi u ovoj klasi, pa ćemo podsjetiti da je i on, kao i većina jedriličara iz JK Mornar prošao kroz brodomodelarsku školu, a kasnije i aktivno nastupao u klasi IOM.

Samo par bodova iza Tonča regatu završava Boris Bakotić, još jedan IOM reprezentativac, a na kojim pozicijama su završili ostali možete pročitati u službenim rezultatima na ovom linku.

I ova regata je iskorištena kao savršena prilika za obuku novih mentora, pa se možemo nadati da će već iduća jedriličarska sezona okupiti još veći broj kako najmlađih, tako i onih nešto starijih ljubitelja ove klase.

Fotogaleriju nedjeljnih jedrenja možete pronaći na ovom linku.

 

Back To Top