Ekipa iz JK Uljanik iz Pule organizirala je ovogodišnje Prvenstvo Hrvatske ženske olimpijske klase ILCA 6, naravno, u otvorenog karaktera pa su mogli sudjelovati i dečki. Uz četvero jedriličara i jedriličarki iz Ukrajine, Slovenije i Srbije na regati na Bunarini jedrilo je još 27 jedriličarki i jedriličara iz Hrvatske.

U ovoj floti samo sedmero je bilo seniora, dok su svi ostali bili u mlađim dobnim kategorijama. U seniorskoj kategoriji prednjačile su djevojke kojih je bilo pet, a među njima čak dvije olimpijke... Elena Vorobeva iz JK Split i Tina Mihelić Kliba iz JK Uljanik. Uz njih dvije treba istaknuti i lanjsku prvakinju Hrvatske, Ursulu Balas iz Crikveničkog JD Val, te Mornarevku Sandru Lulić. Eleni, Ursuli i Sandri ova regata je sigurno bila jedan od evenata na kojima moraju ostvariti dobar rezultat s obzirom na ambicije nastupa na OI u Parizu, dok je Tini ovo bio prvi nastup nakon duge pauze s obzirom da je trenutno koncentrirana na obiteljske obaveze i trenerski posao.

Regata je trebala imati tri dana jedrenja, ali vremenski uvjeti omogućili su jedrenje samo u petak i subotu. Ukupno se odjedrilo pet plovova po uglavnom laganim vjetrovima.

Daleko najbrža bila je Elena Vorobeva koja je zlato osvojila sa 7 kaznenih bodova. Do njih je stigla s dvije pojedinačne pobjede, jednim drugim i jednim trećim mjestom.

Drugoplasirana Ursula Balas po jednom je pobijedila i bila druga, te četvrta i šesta, a trećeplasirani u generalnom plasmanu, Lovre Bakotić iz JK Split do ove pozicije dolazi s 20 kaznenih bodova.

Zanimljivo je da su preostale dvije pojedinačne pobjede osvojile Tea Peteh i Petra Marendić koje su završile kao 8. i 18. u generalnom plasmanu. Tea i Petra su sigurno imale jednako visoke ciljeve kao i društvo s pobjedničkog postolja, ali ovog puta nije moglo bolje. Tea je kiksala prvog dana, dok je u subotu briljirala i uz tu pobjedu osvojila i jedno drugo mjesto. S druge strane Petra je previše riskirala na startu, pa je dva puta kažnjena s UFD-om.

Kad se na kraju prebroje medalje u svim konkurencijama, može se reći da su članovi JK Split bili najuspješniji i evo što je o regati ispričao njihov trener Mario Novak:

Prvi dan jedrili smo tri plova po desetak čvorova, čak se razmišljalo i o četvrtom. Sutradan je bio slab vjetar, oko 5 čvorova i po njemu smo uspjeli napraviti još dva plova. Pokušalo se i s trećim plovom, ali vjetar je skroz oslabio i taj plov se morao prekinuti. Što se tiče kurenta, njega je prvi dan niej bilo ili je bio zanemariv, a drugi dan je na početku bio mali kontra kurenat tako da su se javljali problemi na startu, ali generalno gledajući nije utjecao na jedrenje.
A treći dan kiša nije prestajala padati i na kraju smo imali samo proglašenje.
Moja ekipa je bila izvrsna. Elena je bila standardno dobra i osvojila je zlato. Bakotići su mi bili odlični i stvarno mi je drago za njih dvojicu jer se iznimno trude i izvrsno rade. Cijelu prošlu sezonu i početak ove stalno su se borili s rezultatima i drago mi je da su bili ovako uspješni na ovom PH. Pravi su sportaši i vidimo ih kao budućnost našeg kluba.
Inače, njih dvojica su preveliki za ovu klasu i na kraju ove sezone prijeći će u Standarda. Tako kad se vidi da se jedrilo op laganim uvjetima mislim da su odradili vrhunski posao.
Imali smo još dvojicu iz kluba, ali oni su bili daleko najmlađi na regati. Oni su godište 2008. i 2009. i preveliki su da bi jedrili u Optimistima i tu su bili da bi skupljali iskustvo.
Moram spomenuti i našeg Ukrajinca, Semena, koji je s nama od kad je eskalirao rat u Ukrajini, a evo sad se i učlanio u klub, priključio se ekipi i završio odličan četvrti!
Što se tiče organizacije mislim da je bila odlična. Regatni je izvukao maksimum i čestitam im na svemu.

Mario Novak, JK Split

A evo kako su podijeljene medalje na ovom Prvenstvu Hrvatske:

 

Seniorke

 1. Elena Vorobeva - JK Split
 2. Ursula Balas - JD Val
 3. Tina Mihelić - JK Uljanik

 

Seniori & Dječaci U19

 1. Lovre Bakotić - JK Split
 2. Jere Bakotić - JK Split
 3. Tedi Leonardelli - JK Uljanik

 

Djevojke U21

 1. Tea Peteh - JK Uljanik
 2. Petra Mastelić - JK Labud
 3. Petra Marendić - JK Mornar

 

Djevojke U19

 1. Tea Peteh - JK Uljanik
 2. Petra Marendić - JK Mornar
 3. Iva Rokvić - JK Uljanik

 

Što se tiče generalnih rezultata, njih možete pronaći na ovom linku.

Sve foto: JK Uljanik

 

Back To Top